Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα τέσσερα «βαριά χαρτιά» του νέου Δ.Σ. της ΕΟΚ

ΕΟΚ: Τα δυνατά ονόματα της νέας διοίκησης

Η ΕΟΚ έχει πλέον νέο πρόεδρο, αφού από το βράδυ της Κυριακής ο Βαγγέλης Λιόλιος κατέχει τα «ηνία» της ομοσπονδίας.

Στον συνδυασμό «δώσε πάσα» υπάρχουν αρκετά «βαριά χαρτιά» που μπορούν να προσφέρουν στην επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ.

Μάλιστα, πρόκειται για άτομα που όχι μόνο έχουν σχέση με το άθλημα, αλλά έχουν χαράξει το όνομά τους με «ανεξίτηλα» γράμματα στο εγχώριο μπάσκετ.

Αναλυτικά τα τέσσερα σημαντικότερα πρόσωπα του νέου Δ.Σ. της ΕΟΚ:

1. Άννυ Κωνσταντινίδου

Η Άννυ Κωνσταντινίδου «έγραψε» ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε σε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ. Η πορεία της στο μπάσκετ γνωστή, αφού έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στον χώρο, με το παρατσούκλι «θηλυκός Γκάλης» να την ακολουθεί, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που την θεωρούν την κορυφαία Ελληνίδα παίκτρια όλων των εποχών.

Αγωνίστηκε για 10 χρόνια με τη φανέλα της εθνικής ομάδας, ενώ συλλογικά θήτευσε στον Σπόρτινγκ από το 1983 ως το 1993, κατακτώντας τα πάντα. Κέρδισε δέκα πρωταθλήματα, είχε δυο συμμετοχές σε ευρωπαϊκά Final Four, αλλά και πολλές διακρίσεις.

2. Φάνης Χριστοδούλου

Ο «μπέμπης» του ελληνικού μπάσκετ θεωρείται ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης που «γέννησε» η χώρας μας. Το όνομα του Φάνη Χριστοδούλου έχει γραφτεί στην ιστορία με «χρυσά» γράμματα, με κορυφαία στιγμή φυσικά την κατάκτηση του EuroBasket του 1987.

Ήταν «παρών» και στη 2η θέση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1989, μετρώντας συνολικά 220 συμμετοχές στην Εθνική. Συλλογικά κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδας με τον Πανιώνιο το 1991, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του ομάδα, σηκώνοντας το πρωτάθλημα με το Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ τη σεζόν 1997-98.

3. Ευθύμης Ρεντζιάς

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς ήταν μέλος της «χρυσής» γενιάς του 1995, που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ19 που διεξήχθη στην Αθήνα.

Το 2002 μετακόμισε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φορώντας τη φανέλα των Σίξερς στο ΝΒΑ, με τους οποίους αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια, έχοντας 1,5 πόντους μέσο όρο. 

Στη Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς του 1994 και το Κύπελλο Ελλάδας του 1995, ενώ διπλασίασε τις επιτυχίες του στον πρώτο θεσμό με την Μπαρτσελόνα το 1999, προσθέτοντας δύο πρωταθλήματα Ισπανίας κι ένα Κύπελλο.

Στην Εθνική αγωνίστηκε σε 127 ματς με 8,3 πόντους ανά αγώνα.

4. Δήμος Ντικούδης

O Δήμος Ντικούδης ήταν «παρών» στις μεγάλες επιτυχίες της εθνικής ομάδας, όπως το EuroBasket του 2005 στο Βελιγράδι και το MundoBasket του 2006 στη Σαϊτάμα. Συνολικά μέτρησε 114 συμμετοχές με το εθνόσημο, έχοντας 8,4 πόντους μέσο όρο.

Κατέκτησε το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ τη σεζόν 2001-02, πριν αναχωρήσει για τις Βαλένθια και ΤΣΣΚΑ. Επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμού του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, με τον οποίο κατέκτησε πήρε ακόμα δύο πρωταθλήματα (2007, 2008) και τη EuroLeague το 2007. 

Φόρεσε επίσης τις φανέλες των Πανιωνίου, Άρη και ΠΑΟΚ.