Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστροφή φόρου: Πότε θα μπουν λεφτά στο λογαριασμό

Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προσδιορίζει αναλυτικά το πως θα δίνεται η επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η απόφαση (Α.1153/2020) προβλέπει τα εξής:

01/07/2020

Προσωρινή σύνταξη: Αύξηση του ποσοστού κατά 30% - Προκαταβολή στο εφάπαξ

Νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία διευρύνεται το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης και θα δίνεται για πρώτη φορά δυνατότητα προκαταβολής του εφάπαξ, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στο MEGA.

Όπως είπε, το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης θα διευρυνθεί από 50%, που είναι σήμερα, έως 80%, ενώ παράλληλα θα διευρυνθούν και οι κατηγορίες που τη λαμβάνουν.

Πετρέλαιο: Πέφτει ξανά η τιμή μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Το πετρέλαιο υποχωρεί και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξήθηκαν στις ΗΠΑ και αλλού, οδηγώντας ορισμένες χώρες στην εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να πλήξουν τη ζήτηση καυσίμων.

Αυτά ισχύουν για τα ξενοδοχεία καραντίνας- Ανακοινώθηκε η λίστα τους (ΦΩΤΟ)

Το 67% των αναγκών σε ξενοδοχεία καραντίνας, σε 59 περιφερειακές ενότητες, έχει καλυφθεί έως τώρα σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού. Ένα επιπλέον ποσοστό 11% αναμένεται να έχει καλυφθεί έως την ερχόμενη Τρίτη, σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικές στην ηπειρωτική χώρα. 

Παράταση φορολογικών δηλώσεων 2020: Ανακοινώθηκε – Δείτε πότε λήγει η προθεσμία

Το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ανακοίνωσε τη χρονική παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έως και τις 29 Ιουλίου 2020.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους.

Επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.

Ενίσχυση ύψους 12 εκατ. ευρώ για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία!

Με 12 εκατομμύρια ευρώ ενισχύονται τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανάγκες τους, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης!

Η σχετική ανακοίνωση:

Τουρισμός: Πότε θα ανοίξει η Ελλάδα τις πύλες της

Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την εναέριες και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης της Ελλάδας. 

Ανακοινώνοντας το άνοιγμα του Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Μπορούμε να ανακοινώσουμε πολύ ευχάριστα πράγματα για το άνοιγμα της χώρας μας. Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο».

Πότε θα πιστωθούν τα 534 ευρώ στους δικαιούχους

Η πληρωμή των 534 ευρώ για τους εργαζομένους που βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης τον Μάιο, θα γίνει εντός της εβδομάδας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Επίσης αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες πληρωμές δικαιούχων των 800 ευρώ του Απριλίου.

Η απειλή του Νίκου Παπαθανάση για τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας

Σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σχετικά με τις περιπτώσεις συγχρωτισμού σε νυχτερινά μαγαζιά της Μυκόνου, αλλά και γενικά σε όλη τη χώρα.

Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς αλλά και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα φέρνει φέτος η αργία του Αγίου Πνεύματος. Αναφορικά με τις τράπεζες, η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι επίσημη τραπεζική αργία, οπότε θα είναι κλειστές. Το ίδιο ισχύει και για το Δημόσιo, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση στον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Τόσα πρόστιμα κόπηκαν σε μαγαζιά εστίασης - Αυτός είναι ο λόγος

Σαρωτικούς ελέγχους σε καταστήματα πραγματοποιεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μαζί με την ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα, σύμφωνα με όσα η ίδια αναφέρει σε δελτίο τύπου.

Όπως αναφέρει, μέχρι στιγμής έχουν γίνει έλεγχοι σε 55 καταστήματα, και επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ για παραβάσεις.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

Νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σήμερα - Ποιους αφορά;

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 40.756.800 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σήμερα η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Η πληρωμή αφορά 50.946 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 2.255 αφορούν αναστολές συμβάσεων του διαστήματος Μάρτιος – Απρίλιος του 2020 ποσού 1.804.000 ευρώ και οι 48.691 αφορούν ειδικές περιπτώσεις ποσού 38.952.800 ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει σήμερα.
 

Ένταση έξω από το υπουργείο Τουρισμού από εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού (ΦΩΤΟ)

Ένταση επικράτησε στο υπουργείο Τουρισμού, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εργαζομένων. Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Τουρισμού, μετά από διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν την οδό Σταδίου και φώναζαν συνθήματα, ενώ ζωγράφισαν στην είσοδο του υπουργείου ένα κόκκινο χαλί για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ακίνητα - Ενοίκια: Πώς θα λάβουν την έκπτωση φόρου 30% οι ιδιοκτήτες...

Τον Ιούλιο  αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων,  ζητώντας τη συνδρομή των ενοικιαστών τους, να λάβουν άμεσα και οι ίδιοι, το δικό τους μερίδιο κρατικής αρωγής, δηλαδή το 30% των μισθωμάτων που δεν τους κατέβαλαν οι μισθωτές.

Το κράτος θα καλύψει το 30% των ενοικίων που «χάθηκαν» και το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οι οποίες θα δημιουργηθούν από τα τέλη Ιουλίου, όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με γυμναστήρια, νυχτερινά κέντρα, beach bar

Δύο εβδομάδες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου αναμένεται τελικά το άνοιγμα των γυμναστηρίων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τις νέες άρσεις μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης αναμένεται αύριο το μεσημέρι να ανακοινώσει το σύνολο της αποκλιμάκωσης στον οικονομικό τομέα.

Με κατεβασμένα ρολά τα εμβληματικά ξενοδοχεία στην Αθήνα: Μεγάλη Βρετανία, King George, Intercontinental δεν άνοιξαν (ΦΩΤΟ)

Απογοήτευση και ανησυχία προκαλεί η απόφαση των ξενοδόχων να κρατήσουν κλειστές εμβληματικές μονάδες στο κέντρο της Αθήνας.

Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στο Σύνταγμα, το διπλανό «King George», το «Hilton», το «Intercontinental», το «Caravel», το «President» στη λεωφόρο Κηφισιάς, το «Radisson Park» και το «Zafolia» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι μόνο μερικά από τα ξενοδοχεία, τα οποία παρέμειναν με κατεβασμένα ρολά, παρότι από σήμερα επιτρέπεται να να επαναλειτουργήσουν.

Μείωση ΦΠΑ: Ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα είναι πιο φθηνά από αύριο

Νέες τιμές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες, χάρη στην έκτακτη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Η ελάφρυνση θα ισχύσει έως την 31η Οκτωβρίου και στοχεύει στην ενίσχυση των οικονομικών κλάδων, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την πανδημία του κορονοϊού.

Πού μειώνεται ο ΦΠΑ

Καφέ, μη αλκοολούχα ποτά (χυμοί, αναψυκτικά κ.α.)

Υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων

Εισιτήρια κινηματογράφων

Επιδόματα: Νέο έκτακτο επίδομα 534 ευρώ σε επαγγελματίες για τον Μάιο

Έκτακτη ενίσχυση 534 ευρώ και για τους επιτηδευματίες που κράτησαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους κατά τον μήνα Μάιο αναμένεται να περιλαμβάνει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου.

Για την καταβολή της ενίσχυσης η οποία θα γίνει με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας θα εκδοθεί αναλυτική υπουργική απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ τα χρήματα θα δοθούν και πάλι μέσω της πλατφόρμας mybusinesssupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Παπαθανάσης: "Τότε θα ανακοινωθεί η απόφαση για τους εσωτερικούς χώρους στην εστίαση"

Για τη χθεσινή πρεμιέρα στην εστίαση, αλλά και για τα επόμενα βήματα στον συγκεκριμένο κλάδο, μίλησε στο MEGA ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
 
«Εχθές είχαμε την 4η επανεκκίνηση. Το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας που είχε κλείσει. Περιμένουμε όπως έγινε και στα προηγούμενα βήματα υπάρχει μια διαστακτικότητα. Τα καφέ κινήθηκαν ομαλά, όχι και η εστίαση. Ήταν Δευτέρα, καθημερινή, ήταν η πρώτη ημέρα» είπε αρχικά και συμπλήρωσε:

Subscribe to Οικονομία