Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το 19% των αθλητών καταγγέλλει στημένους αγώνες

Σημαντικά ευρήματα για την κατάσταση της χειραγώγησης αγώνων στην Ελλάδα παρουσίασε η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) κατά την ετήσια ημερίδα της στο ΟΑΚΑ στις 11 Δεκεμβρίου 2024. Η έρευνα, που διενεργήθηκε μέσω ερωτηματολογίου, κατέγραψε απόψεις και εμπειρίες 1.393 ατόμων από την αθλητική κοινότητα, αποκαλύπτοντας την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης αλλά και τα θετικά βήματα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης προς την ΕΠΑΘΛΑ.

Βασικά Ευρήματα

Υποψία και συμμετοχή σε χειραγώγηση: Το 19% των αθλητών δήλωσε ότι έχει συμμετάσχει σε αγώνα που θεωρήθηκε στημένος, ενώ 3% ανέφερε ότι είχε δεχθεί προσέγγιση για συμμετοχή σε χειραγώγηση τα τελευταία τρία χρόνια.
Γνώση και ενημέρωση: Παρά τη γενική επίγνωση του φαινομένου, το 37% των συμμετεχόντων δεν γνωρίζει πού μπορεί να υποβάλει καταγγελία, ενώ το 64% δήλωσε ότι θα προχωρούσε σε αναφορά ανώνυμα ή επώνυμα.
Αποτρεπτικοί παράγοντες: Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη για αυστηρότερες ποινές, καλύτερους ελέγχους και βελτίωση των οικονομικών και εργασιακών συνθηκών στον αθλητισμό, ενώ ζητούν προστασία όσων κάνουν καταγγελίες.
Αποτελεσματικότητα της ΕΠΑΘΛΑ: Η πλειοψηφία αναγνωρίζει τη συμβολή της πλατφόρμας στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για τη χειραγώγηση αγώνων, ενώ τονίζεται η ανάγκη για ενίσχυση της παρουσίας της και της συνεργασίας με αρμόδιους φορείς.

Έκκληση για Δράση

Η έρευνα ανέδειξε πως η χειραγώγηση αγώνων παραμένει σημαντική πρόκληση, με τους συμμετέχοντες να ζητούν:

  • Ενίσχυση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης μέσω στοχευμένων δράσεων.
  • Παραδειγματική τιμωρία παραβατών για αποτροπή μελλοντικών περιστατικών.
  • Βελτίωση συνθηκών εργασίας για αθλητές, διαιτητές και προπονητές.

Επόμενα Βήματα

Η ΕΠΑΘΛΑ, ενισχύοντας τις διεθνείς συνεργασίες και αξιοποιώντας τεχνολογικά μέσα, συνεχίζει να πρωτοστατεί στην καταπολέμηση της χειραγώγησης. Η έρευνα παραμένει ανοιχτή μέχρι το τέλος του 2024, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή περισσότερων αθλητών μέσω των συνδέσμων τους. Πρέπει να σημειωθεί πως στην πρώτη φάση της έρευνας δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή μεγάλου μέρους εκπροσώπων του ποδοσφαίρου, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα με τη δραστηριοποίηση και του ΠΣΑΠΠ, που είναι κομβικός συνεργάτης της ΕΠΑΘΛΑ.

Η παρουσίαση των ευρημάτων αποτέλεσε εξαιρετική αφετηρία για τον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών στρατηγικών. Όπως επισημάνθηκε, το πρόβλημα της χειραγώγησης «είναι ένα δηλητήριο που απαιτεί συλλογική δράση για να καταπολεμηθεί».

Το δελτίο Τύπου της ΕΠΑΘΛΑ

Αποτελέσματα μεγάλης έρευνας της ΕΠΑΘΛΑ:

Τι απάντησαν 1.393 αθλητές, αθλήτριες, προπονητές και διαιτητές για τη χειραγώγηση αγώνων στην Ελλάδα

Ο απολογισμός των δράσεων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) για το 2024, καθώς και εκείνες που δρομολογούνται για το 2025, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της χειραγώγησης αγώνων, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο ΟΑΚΑ το Υπουργείο Αθλητισμού.

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, εκπροσώπων των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Επικρατείας, υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας όπως ο Αναπληρωτής Διοικητής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Υποστράτηγος, Γεώργιος Τζήμας και ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, Αστυνομικός Διευθυντής, Δημήτριος Πλεξίδας, του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού της Κύπρου (ΕΔΠΑ), Ευθύμιου Ευθυμίου, του Γενικού Γραμματέα της ΕΟΕ, Μανώλη Κολυμπάδη, του Αντιπροέδρου της ΕΠΕ, Θανάση Τσιβιλή, καθώς και εκπροσώπων Στοιχηματικών Εταιριών, των Ομοσπονδιών, των Λιγκών, Συνδέσμων αθλητών, προπονητών και διαιτητών, της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ.α., ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς παρουσίασε τις δράσεις της Πλατφόρμας για το 2024.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τόνισε ότι πλέον η ΕΠΑΘΛΑ παράγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν την πρόοδο της Ελλάδας στην καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων και παράλληλα ο ρόλος και η λειτουργία της αναγνωρίζονται ως “καλή πρακτική” από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Βρούτσης:
«Από το 2021, που συστάθηκε η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, γνωστή σε όλους πλέον ως ΕΠΑΘΛΑ, η Κυβέρνηση μας αποδεικνύει πάγια και σταθερά ότι η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων στον Αθλητισμό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στις πολιτικές της.

Σε αυτόν τον δύσκολο και πολλές φορές άνισο αγώνα, η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ώστε το αθλητικό κίνημα να καταφέρει να βγει αλώβητο από τη μάστιγα της χειραγώγησης.

Η χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων είναι μία παγκόσμια απειλή, όπως καταγράφεται από την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Απειλή την οποία το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, αλλά μόνο μέσω διευρυμένων συνεργειών και συνεργασιών, τις οποίες μόνο η ΕΠΑΘΛΑ μπορεί να επιτύχει. Και τα καταφέρνει!

Γι’ αυτό, το Έργο της Πλατφόρμας, είναι άξιο συγχαρητηρίων, καθώς αποτελεί πλέον μία αναγνωρίσιμη καλή διεθνή πρακτική για πολλές χώρες, έχοντας να επιδείξει σημαντικό έργο. Είναι σημαντικό να ακουστεί ότι πλέον τα αποτελέσματα είναι απτά και θα ακουστούν αργότερα στον φετινό απολογισμό.
Η χώρα μας πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο στην πάταξη του φαινομένου της χειραγώγησης, καθώς ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, που εξ όφιτσιο προεδρεύει στην ΕΠΑΘΛΑ, έχει τεθεί επικεφαλής και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin, την οποία η Ελλάδα κύρωσε από το 2019 και πλέον αριθμεί 12 χώρες, με τελευταίες τις Γαλλία, Βέλγιο, Λιθουανία, Ισπανία. Οι διεθνείς συνέργειες είναι απολύτως απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, τις συνεργαζόμενες Αρχές και τα στελέχη της Πλατφόρμας για το τεράστιο ουσιαστικό έργο, αλλά και για τις συνεχείς ενημερωτικές δράσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων του Αθλητισμού στα θέματα χειραγώγησης.

Η Ελλάδα οφείλει να προασπίζει τον καθαρό Αθλητισμό, να πρωτοστατεί σε ενέργειες για την προβολή των Αξιών και των Αρχών του, σύμφωνα με την μακραίωνη ιστορία της.

Η χειραγώγηση των αγώνων είναι σαν ένα δηλητήριο στο σώμα του Αθλητισμού και οφείλουμε να δημιουργούμε το αντίδοτο για να τον διατηρούμε υγιή για τις επόμενες γενιές.

Μαζί με το ντόπινγκ και τη βία είναι οι τρεις παγκόσμιες μάστιγες, αλλά στην Ελλάδα έχουμε πια μετρήσιμα αποτελέσματα στην καταπολέμησή τους, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε και πως τα καταφέρνουμε. Κι αυτό γίνεται συνείδηση στην κοινωνία μας».

Κατά την παρουσίαση του απολογισμού των δράσεων της ΕΠΑΘΛΑ για το 2024 από τον γγΑ και πρόεδρο της Πλατφόρμας, Γιώργο Μαυρωτά, έγινε ανάλυση των αναφορών ανά άθλημα και ανά πηγή (αξιοσημείωτη η μείωση κατά 73% των αναφορών της Sportradar από 33 το 2023, σε 9 το 2024). Από τις 73 αναφορές το 2024 (έως τα τέλη Νοεμβρίου) έχουν συνταχθεί από την ομάδα αξιολόγησης αναφορών 17 πορίσματα εκ των οποίων τα 7 έχουν προωθηθεί για περαιτέρω διερεύνηση και τις υπόλοιπες 10 έχουν απορριφθεί ως αβάσιμες.

Στην ετήσια παρουσίαση της ΕΠΑΘΛΑ τέθηκαν σε εφαρμογή νέες πρωτοβουλίες, δράσεις και εκπαίδευση, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της Πλατφόρμας με την αθλητική κοινότητα και τους θεσμούς για την αποτελεσματική καταπολέμηση της χειραγώγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ