Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το σουβλάκι ακριβαίνει: Θέμα χρόνου να φτάσει σε απλησίαστη τιμή

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι οι νέες ανατιμήσεις στο σουβλάκι, που θα οδηγήσουν το παραδοσιακό fast food των Ελλήνων σε είδος πολυτελείας.

Όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες της εστίασης, η τιμή του «εθνικού πιάτου» των Ελλήνων αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,00 ευρώ σε όσες περιοχές της χώρας δεν έχει περάσει ακόμα.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι οι νέες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες είναι αυτές που τους αναγκάζουν να προσθέσουν περίπου 0,20€ στην τελική τιμή του προϊόντος. «Έχουν ακριβύνει όλες οι πρώτες ύλες: οι ντομάτες, οι πίτες, το κρέας ανέβηκε 1€ το κιλό. Γι’ αυτό κι εμείς το ανεβάσαμε κατά 20 λεπτά. Από 3,70 το κάναμε 3,90, αλλά προσπαθούμε να μην ξεπεράσουμε τα 4€», λέει ο Σπυρίδων Μπαϊρακτάρης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου.

«Λένε ότι θα ανέβουν πάρα πολύ οι τιμές στις πρώτες ύλες. Αν ανέβουν, θα αναγκαστούμε κι εμείς να ανεβάσουμε τιμές. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλο», εξηγεί ο αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης.

Οι συγκρίσεις των τιμών αποδεικνύουν την κατακόρυφη άνοδο, καθώς το 2023 το σουβλάκι κυμαινόταν από 3 έως 3,70 ευρώ, ενώ φέτος ξεκινά από 3,40 και αγγίζει ακόμη και τα 4,20 ευρώ.

Όπως δήλωσε στις «Εξελίξεις Τώρα» στο Mega ο αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, η εποχή που το σουβλάκι θεωρούνταν φθηνό για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχει περάσει ανεπιστρεπτί. «Ένα τυλιχτό σουβλάκι κυμαίνεται από 3,40 έως 3,80.

Ο μέσος όρος είναι στο 3,70, αλλά μπορούμε να βρούμε και με 4 – 4,20 ευρώ. Μια οικογένεια 4 ατόμων για να φάει σουβλάκια χρειάζεται 35 – 40 ευρώ. Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές κάτω, κανονικά θα έπρεπε να είναι από 4,20 μέχρι 4,50 ευρώ».

Όπως λένε οι καταστηματάρχες, πλέον είναι θέμα χρόνου το σουβλάκι να σπάσει το φράγμα των τεσσάρων ευρώ, ακόμα και στις πιο λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ