Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο, πυραυλική επίθεση στο Λβιβ

Για 18η ημέρα ο στρατός της Ρωσίας κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σφίγγοντας τον κλοιό σε πολλές πόλεις της χώρας, με τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές να βάζουν στόχο μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται πλέον σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Κίεβο. Μιλώντας για έναν «πόλεμο αφανισμού» της χώρας του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να καταλάβει το Κίεβο μόνο εάν το ισοπεδώσει.

«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν, βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής  και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν. Όμως, θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ’ αυτή τη γη», δήλωσε χθες.

Ρωσικά αεροσκάφη φέρονται να βομβάρδισαν το μοναστήρι της Λαύρα του Σβιατογίρσκ του 13ου αιώνα στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Παράλληλα, τουλάχιστον οκτώ ρωσικοί πύραυλοι φαίνεται πως έπληξαν και το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC), μια μεγάλη στρατιωτική βάση, κοντά στην πόλη Λβιβ.

Ο ανθρωπιστικός εφιάλτης μαίνεται στην πολιορκημένη Μαριούπολη, ενώ σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχεται και το εξίσου στρατηγικής σημασίας λιμάνι Μικολάιβ του ουκρανικού νότου.

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι θεωρεί ως «νόμιμο στόχο» τις αποστολές οπλισμού προς την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ