Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χωρίς VAR τα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδος – Ποιος ο λόγος και πότε θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία!

Η δράση στο Κύπελλο Ελλάδος ξεκινάει αυτό το διήμερο (20-21/1), με 12 ομάδες να ρίχνονται σε διπλές «μάχες», με στόχο ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά. Υπενθυμίζεται πως, μετά από κλήρωση, Παναθηναϊκός και Λαμία προκρίθηκαν, απευθείας στην επόμενη φάση.

Στα ματς Βόλος-ΟΦΗ, Άρης-Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΟΚ-ΑΕΛ, Παναιτωλικός-Ολυμπιακός, Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΚ και ΠΑΣ Γιάννινα-Ατρόμητος δεν θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης VAR, ούτε στα πρώτα παιχνίδια, αλλά ούτε και στις ρεβάνς.

Αυτό θα συμβεί, διότι δεν προβλέπεται χρήση VAR με βάση την προκήρυξη του Κυπέλλου! Η προκήρυξη του Κυπέλλου προβλέπει τη χρήση VAR μόνο για τους ημιτελικούς και τον τελικό της διοργάνωσης.

Το πρακτικό σκέλος έχει να κάνει με το οικονομικό και όχι δεν είναι τα 1.000 ευρώ μεικτά (750 καθαρά) που παίρνει ο VAR και τα περίπου 500 ευρώ καθαρά του AVAR σε κάθε ματς. Είναι το συνολικό κόστος της παραγωγής, το οποίο για τη Super League 1 καλύπτεται από το κράτος μετά την πενταετή συμφωνία που είχε υπογραφεί πέρυσι.

Στο Κύπελλο το κόστος θα το κάλυπτε η ΕΠΟ, η οποία προτίμησε για αυτή τη φάση, να μην το κάνει. Αυτός είναι και ο λόγος που ορίστηκαν και ορισμένοι από τους διαιτητές που δεν είναι πιστοποιημένοι για ματς με χρήση VAR.

Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, η προημιτελική φάση να διεξαχθεί με VAR. Επίσημα ή ανεπίσημα οι διαιτητές δεν έχουν σχετική ενημέρωση, όμως είναι κάτι που φαίνεται πως θα επαναξιολογηθεί.

Για να συμβεί, πάντως αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί η προκήρυξη του Κυπέλλου και να αναλάβει η ΕΠΟ το κόστος(παραγωγή+αμοιβές VAR-AVAR).

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος -εν αντιθέσει με την περσινή σεζόν- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία VAR από αυτή τη φάση, δεδομένου ότι στο Κύπελλο μετέχουν μόνο ομάδες της Super League 1, στων οποίων τα γήπεδα υπάρχει η υποδομή για την αξιοποίησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ