Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόλλων Λεμεσού: Η ευρωπαϊκή του λάμψη «τρομάζει» τον ΟΦΗ

Ο Απόλλωνας Λεμεσού μετρά 4 παρουσίες σε ομίλους του Europa League τα τελευταία 7 χρόνια και έχει ρόστερ που θα έκανε πρωταθλητισμό στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι ο ΟΦΗ δεν θα έχει εύκολη αποστολή στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League

Κοιτάς την τροπαιοθήκη του (3 πρωταθλήματα, το τελευταίο του 2006 και 9 Κύπελλα) και δεν θαμπώνεσαι. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν μέσα στις τρεις μεγάλες δυνάμεις (ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση) που τα τελευταία χρόνια μονοπώλησαν τους τίτλους και έχουν μεγαλύτερη οπαδική διείσδυση. 

Ωστόσο, ένας από τους λόγους που η Κύπρος ξεπέρασε την Ελλάδα στην βαθμολογία χωρών της UEFA είναι και ο Απόλλωνας Λεμεσού. Κι αυτό, γιατί από το 2015 μέχρι σήμερα ο κυπριακός σύλλογος έχει παίξει 4 φορές σε ομίλους του Europa League, κάτι που δεν μπορούν να επιδείξουν ούτε οι κορυφαίες ελληνικές ομάδες!

Ρόστερ αξιώσεων

Αυτό έχει φέρει μία οικονομική άνεση που φαίνεται ξεκάθαρα στο ρόστερ του συλλόγου, ο οποίος έχει ουκ ολίγους γνωστούς από το ελληνικό πρωτάθλημα. Μάνι-μάνι θα δει κανείς τέσσερις πρώην παίκτες του Άρη (Ντάνιελ Λάρσον, Γιάννης Γιαννιώτας, Βαλεντίν Ρομπέρζ, Νικολά Ντιγκινί), παίκτες που ακούστηκαν για ελληνικές ομάδες, όπως ο μπακ Εμίλιο Νσουέ που “έπαιξε” σοβαρά για τον Παναθηναϊκό πέρυσι, αλλά και παίκτες με θητεία στη La Liga (Ντιέγκο Αγκίρε) ή τη Bundesliga (Σάρλισον Μπένσχοπ).

Την στιγμή της ολοκλήρωσης/διακοπής του περσινού κυπριακού πρωταθλήματος ήταν στην 4η θέση (στο -5 από την κορυφή), ενώ έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει κι ένα Κύπελλο, έχοντας προκριθεί ως τα ημιτελικά, όπου θα αντιμετώπιζε την ΑΕΛ Λεμεσού.

Στρατιώτης του συλλόγου

Στον πάγκο της παραμένει ένας στρατιώτης του συλλόγου, ο Σωφρώνης Αυγουστή, ο οποίος το 2016 είχε προσληφθεί αρχικά ως υπηρεσιακός, αλλά με εξαίρεση μερικούς μήνες την σεζόν 2019-20, παραμένει στο “τιμόνι” του συλλόγου, με τον οποίο έχει ζήσει μερικές από τις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές πορείες στην ιστορία του.

Στον δεύτερο προκριματικό του Europa League ο Απόλλωνας προκρίθηκε διά περιπάτου, αφού με χατ-τρικ του έμπειρου Γάλλου σέντερ φορ Μπαγκαϊγί Νταμπό “διέλυσε” με 5-1 την Σαμπουρταλο από την Γεωργία, εντυπωσιάζοντας με τον βαθμό ετοιμότητάς του.

Ακόμα και πέρυσι που δεν κατάφερε να μπει στους ομίλους του Europa League, έκανε τρεις καλοκαιρινές προκρίσεις επί των Ζαλγκίρις, Σάμροκ Ρόβερς και Αούστρια Βιέννης, πριν αποκλειστεί με δύο καθαρές ήττες (3-0, 4-0) από την Αϊντχόφεν.

Πώς ξεκίνησε

Μετά από δύο αγωνιστικές, ο Απόλλωνας Λεμεσού είναι στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος, με μία εντυπωσιακή νίκη στην έδρα του Ερμή (0-6), αλλά και μία ηχηρή εντός έδρας γκέλα (1-1) με τη Δόξα στην πρεμιέρα.

Παράδοση

Η παράδοση με ελληνικές ομάδες είναι πολύ ισχνή, αφού η μόνη φορά που ο Απόλλωνας Λεμεσού αγωνίστηκε με ομάδα της χώρας μας ήταν την σεζόν 1998-99, όταν αποκλείστηκε από τον Πανιώνιο με δύο ήττες (3-2, 1-0) στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Συνδετικοί κρίκοι

Το καλοκαίρι,ο Απόλλωνας άφησε ελεύθερο τον γνώριμο μας από τον ΠΑΟΚ, Φακούντο Φερέιρα, αποχωρίστηκε μετά από πολλά χρόνια τον εμβληματικό (και παλιό παίκτη του ΟΦΗ) Φώτη Παπουλή, πούλησε στην ΑΕΚ Λάρνακας τον καλό μέσο Ματία Σπόλιαριτς, όμως αυτό που συνδέει τις δύο ομάδες είναι κάτι άλλο.

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός Αντριάν Σαρδινέρο, μετά από τέσσερα χρόνια στη Λεμεσό, ήρθε στην Κρήτη για τον ΟΦΗ και στο πρώτο του ευρωπαϊκό ματς με τη φανέλα των Κρητικών θα τεθεί αντίπαλος με την ομάδα που πέρασε τα καλύτερα και πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος με την ίδια διαδρομή αυτό το καλοκαίρι. Ίδιο δρομολόγιο και για τον 23χρονο Λουξεμβούργιο αμυντικό με τις βοσνιακές ρίζες Βαχίντ Σελίμοβιτς, ο οποίος έμεινε μία διετία στην Λεμεσό, χωρίς πάντως να πάρει την φανέλα του βασικού σπίτι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ