Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέρασαν 40 χρόνια από το δεύτερο «θαύμα» της Νότιγχαμ

Οκτώ τελικοί Κυπέλλου Πρωταθλητριών έχουν διεξαχθεί στην σημερινή ημερομηνία, αριθμός που αποτελεί και σχετικό ρεκόρ. Ανάμεσά τους και το ματς που ήταν το «κύκνειο άσμα» της ομάδας που έμεινε στα χρονικά, ως το μεγαλύτερο παράδειγμα «εκτόξευσης» από το ναδίρ στο ζενίθ. Ακριβώς πριν από 40 χρόνια, το 1980, στέφθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά πρωταθλήτρια Ευρώπης η Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία το 1977 αγωνιζόταν στην Β΄ κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. 

Η βραδιά της νίκης 1-0 επί του Αμβούργου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» πιστοποίησε το γεγονός ότι τα θαύματα… επαναλαμβάνονται! Η Φόρεστ μέσα σε τρία χρόνια ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία, στέφθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας (1978) και πήρε back-to-back Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1979 (1-0 τη Μάλμε στο Μόναχο) και το 1980 (1-0 το Αμβούργο στη Μαδρίτη), ούσα η μοναδική ομάδα στον Παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη με περισσότερα ηπειρωτικά (2) και λιγότερα εθνικά (1) πρωταθλήματα!  

Πολύ μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας, πιστώνεται ασφαλώς στον μυθικό προπονητή της, Μπράιαν Κλαφ και το alter ego του, τον βοηθό Πίτερ Τέιλορ. Ο Κλαφ, ήταν ένας… σεσημασμένος θαυματοποιός, που είχε κατακτήσει πρωτάθλημα Αγγλίας με τη Ντέρμπι Κάουντι το 1972, την οποία επίσης είχε «ανεβάσει» από την Β΄ κατηγορία τέσσερα χρόνια νωρίτερα! 

Από το 1975 το δίδυμο Κλαφ-Τέιλορ ανέλαβε την οικοδόμηση -σχεδόν από τα θεμέλια- της ομάδας που έμελλε να πρωταγωνστήσει στην Αγγλία και την Ευρώπη στο λυκόφως της δεκαετίας του 1970. Οι ΜακΓκόβερν, Ο’Χέιρ ήταν μέλη της πρωταθλήτριας Ντέρμπι Κάουντι και αποκτήθηκαν μαζί με τους Τζον Ρόμπερτσον, Μάρτιν Ο’Νιλ, αργότερα ήλθε ο Πίτερ Σίλτον, ενώ το 1979 ο Τρέβορ Φράνσις έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κόστισε 1.000.000 στερλίνες, όταν αποκτήθηκε από τη Μπέρμιγχαμ. Επίσης, επι Κλαφ καθιερώθηκαν στην πρώτη ομάδα οι Τόνι Γούντκοκ, Βιβ Άντερσον.

Για τη Φόρεστ, το μείζον ζήτημα στον τελικό του ’80 ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετώπιζε τον Κέβιν Κίγκαν. Ο σούπερ σταρ εκείνης της εποχής και μοναδικός Άγγλος που έχει κατακτήσει δύο διαδοχικές χρονιές τη «Χρυσή Μπάλα» (1978, 1979) έπαιξε στη Μαδρίτη το ματς που έμελλε να είναι το τελευταίο του με τη φανέλα του Αμβούργου. Στα 29 του, ο «ΚΚ» ήταν η απόλυτη ποδοσφαιρική διασημότητα και ο Κλαφ είχε δώσει ειδικές οδηγίες στους παίκτες του, οι οποίες ξεκινούσαν από τα αποδυτήρια! Εκεί, τους απαγόρευσε να τον κοιτάξουν, τη στιγμή που οι δύο ομάδες θα έκαναν την επίσημη είσοδο! Εξαίρεση αποτελούσαν οι δύο σκληροτράχηλοι σέντερ μπακ, Λόιντ και Μπερνς, από τους οποίους είχε ζητήσει να τον προκαλούν όποτε τους δινόταν η ευκαιρία. Κατάφεραν από το πρώτο λεπτό να βγάλουν εντελώς έξω από τα «νερά του» τον Άγγλο, ο οποίος ήταν τόσο εκνευρισμένος που τρία λεπτά πριν από τη λήξη χτύπησε τον επόπτη, αλλά δεν αποβλήθηκε. 

Στο μεταξύ, ο Τζον Ρόμπερτσον, η μεγάλη μορφή του τελικού, είχε ανοίξει το σκορ από το 19΄. Οι πρωταθλητές Δυτικής Γερμανίας προσπαθούσαν μάταια να απαντήσουν και το τέλος του αγώνα βρήκε τους παίκτες της Φόρεστ εξαντλημένους να πανηγυρίζουν («δεν άντεχα ούτε να σηκώσω το κύπελλο», ομολόγησε χρόνια μετά ο ΜακΓκόβερν). Οσο για τους ηττημένους, ο Μάγκατ και η παρέα του, τα κατάφεραν τρία χρόνια μετά (1983) στην Αθήνα. Ο Κίγκαν μπορεί να είχε φύγει, όμως είχε ήδη στο «ντουλάπι» του το μετάλλιο του νικητή από το Κύπελλο Πρωταθλητριών της Λίβερπουλ το 1977. 

Η Νότιγχαμ Φόρεστ δεν κατάφερε να κρατηθεί περισσότερο στην κορυφή. Άλλωστε ό,τι είχε πετύχει, ήταν πέραν κάθε προσδοκίας. Έφυγαν με μεταγραφή αρκετοί παίκτες και ο σύλλογος καρπώθηκε την υπεραξία που είχαν αποκτήσει μετά από δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών. Ο Μπράιαν Κλαφ έμεινε έως το 1993 και καθοδήγησε την ομάδα του στην Premier League της οποίας η Φόρεστ υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Δεν είχε, όμως, στο πλευρό του τον Πίτερ Τέιλορ ο οποίος παραιτήθηκε το 1982 και απεβίωσε το 1990… 

Η ταυτότητα του τελικού του 1980:

28 Μαϊου 1980

ΝΟΤΙΓΧΑΜ-Αμβούργο 1-0

Μαδρίτη, «Σαντιάγκο Μπερναμπέου»

Σκόρερ : 19΄ Ρομπερστον

Διαιτητής: Αντόνιο Γκαρίντο (Πορτογαλία)
Θεατές : 51.000

Οι συνθέσεις:

ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ (Μπράιαν Κλαφ): Σίλτον, Αντερσον, Φ. Γκρέι (78΄ Γκαν), Λόιντ, Μπερνς, Ο΄Νιλ, ΜακΓκόβερν, Μπόγιερ, Μιλς (67΄ Ο΄Χέαρ), Ρόμπερτσον, Μπερτλς

ΑΜΒΟΥΡΓΟ (Μπράνκο Ζέμπετς): Κάργκους, Καλτς, Νόγκλι, Μπούλιαν, Γιάκομπς, Ιερόνιμους (46΄ Χρούμπες), Μάγκατ, Μέμερινγκ, Κίγκαν, Ράιμαν, Μιλέφσκι

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ