Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το προφίλ Σέλτικ και Ρόζενμποργκ!

Σέλτικ και Ρόζενμποργκ είναι οι πιθανοί αντίπαλοι της ΑΕΚ στα προκριματικά του Europa League, με τις δύο ομάδες να έχουν… αμέτρητους τίτλους και μεγάλη ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά να μην αποτελούν φόβητρο για την πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Θεωρητικά, το φαβορί του ζευγαριού είναι η επτά συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια Σκωτίας με περισσότερους από 100 τίτλους από το 1887 που ιδρύθηκε, ανάμεσα στους οποίους και το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1967.

Με 350 ευρωπαϊκά παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ανάμεσα στα οποία τα δύο με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1974, αλλά και συμμετοχές στους ομίλους του Champions League, οι Καθολικοί της Γλασκώβης διαθέτουν εντυπωσιακή ευρωπαϊκή εμπειρία.

Στον πάγκο της Σέλτικ κάθεται ένα πολύ «βαρύ» όνομα, ο 45χρονος Βορειοϊρλανδός Μπρένταν Ρότζερς, ο άνθρωπος που έφτασε πιο κοντά από κάθε άλλον στο να επαναφέρει την Λίβερπουλ στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος πριν τέσσερα χρόνια.

Το ρόστερ της, που δεν έχει ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με την περσινή σεζόν, διαθέτει αρκετούς Σκωτσέζους διεθνείς, όπως ο πολύπειρος τερματοφύλακας Κρεγκ Γκόρντον, ο αρχηγός Σκοτ Μπράουν, ο Κέιλουμ ΜακΓκρέγκορ και ο γκολτζής Λι Γκρίφιθς.

Επιπλέον, έχει και κάμποσους ικανούς ξένους ποδοσφαιριστές, όπως ο Βέλγος στόπερ Ντέντρικ Μπογιάτα με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ο Άγγλος μέσος Σκοτ Σινκλέρ, ο Κοσταρικανός μπακ Κριστιάν Γκαμπόα, ο διεθνής Αυστραλός Τομ Ρόγκιτς, οι Γάλλοι Ολιβιέ Εντσάμ και Μούσα Ντεμπελέ, αλλά και ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Σουηδός Μίκαελ Λούστιγκ.

Η Σέλτικ έκανε υγιεινό περίπατο στον προηγούμενο προκριματικό γύρο του Champions League, επικρατώντας δύο φορές με σκορ 3-0 της αδύναμης Αλασκέρτ από την Αρμενία, ενώ το πρωτάθλημα της Σκωτίας ξεκινάει στις αρχές Αυγούστου.

Στο Champions League της σεζόν 2017-18 δεν κατάφερε να φανεί ανταγωνιστική απέναντι στα «μεγαθήρια» Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου, αλλά έβαλε από κάτω την Άντερλεχτ με νίκη 3-0 στις Βρυξέλλες και συνέχισε στο Europa League, όπου αποκλείστηκε από την Ζενίτ (1-0 στην Γλασκώβη, 0-3 στην Αγία Πετρούπολη).

Όσον αφορά τη Ρόζενμποργκ, αποτελεί αναμφίβολα τον σημαντικότερο σύλλογο που ανέδειξε ποτέ το ποδόσφαιρο της Νορβηγίας, αλλά έχει χάσει την παλιά του αίγλη και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασε δια πυρός και σιδήρου τη Βαλούρ Ρέικιαβικ, με ήττα 1-0 στην Ισλανδία και νίκη 3-1 χάρη στο πέναλτι του Νίκλας Μπέντνερ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του επαναληπτικού.

Με το πρωτάθλημα Νορβηγίας να βρίσκεται ακριβώς στα μισά του, η ομάδα του Ολλανδού προπονητή Ρίνι Κούλεν, ο οποίος αντικατέστησε μετά την πρόκριση επί της Βαλούρ Ρέικιαβικ τον Καρ Ινγκεμπρίστεν, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, πίσω από τη Μπραν. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το μόνο «επικίνδυνο» από τον ιστορικό σύλλογο με τα 25 πρωταθλήματα, τη δεδομένη στιγμή είναι η αγωνιστική ετοιμότητά του.

Η Ρόζενμποργκ βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε Σκανδιναβούς ποδοσφαιριστές και το μεγάλο αστέρι της δεν είναι άλλο από τον εκκεντρικό αλλά πολύπειρο και χαρισματικό Δανό διεθνή στράικερ Νίκλας Μπέντνερ, ο οποίος έχασε το Μουντιάλ, λόγω ενός τραυματισμού, αλλά έχει ανακάμψει και σηκώνει το βάρος της επιθετικής γραμμής των Νορβηγών.

Ο συμπατριώτης του και αρχηγός της ομάδας Μάικ Γένσεν είναι αξιόλογος μέσος με σημαντικές παραστάσεις, ενώ ο 31χρονος Αλεξάντερ Σόντερλουντ επέστρεψε, έπειτα από μια διετία στην Γαλλία με την Σεντ Ετιέν και μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα. Η ισορροπία της άμυνας εξαρτάται από τον 32χρονο Τόρε Ρεγκίνιουσεν, ενώ ο βασικός τερματοφύλακας Αντρέ Χάνσεν έχει καλά σωματικά προσόντα, αλλά και κάποια βραδύτητα στις επεμβάσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ