Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Άραβες το πέτυχαν, ο Αλαφούζος (;)

Ποιες ομοιότητες μπορεί να έχουν οι Άραβες ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτυ και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος; Σίγουρα όχι πολλές, αλλά υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που τους συνδέει και έχει να κάνει με τις αποφάσεις τους, όσον αφορά τον προπονητή.

Μπορεί ο Αναστασίου να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πόρτα της εξόδου, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που τον υποστήριξε φανατικά ο Γιάννης Αλαφούζος. Παρά τον αποκλεισμό για δεύτερη συνεχόμενη φορά από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού στάθηκε δίπλα στον 42χρονο τεχνικό. Μετά το χαστούκι με την Καμπάλα πάλι δεν τον έδιωξε απευθείας, όπως άλλοι πρόεδροι στην Ελλάδα θα έκαναν, αλλά του έδωσε χρόνο να διορθώσει τα πράγματα, αφού άκουσε τις εξηγήσεις του.

 Πόσο τον εμπιστεύεται;

Τόσο όσο ο Σεΐχης Μανσούρ εμπιστευόταν τον Πελεγκρίνι, όταν τον κράτησε μετά την απώλεια του πρωταθλήματος από την Τσέλσι με τα χέρια κατεβασμένα. Η απάντηση είναι ελάχιστα, αλλά στην ποδοσφαιρική λογική ανθρώπων, όπως ο Μανσούρ και ο Αλαφούζος, ένας προπονητής για να πετύχει χρειάζεται υπομονή και στήριξη στα δύσκολα. Σίγουρα η αποτυχία του Πελεγκρίνι δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν του Αναστασίου, καθώς ο πρώτος απέτυχε στο να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ ο δεύτερος δεν υλοποίησε έναν στόχο αρκετά πιο θεμελιώδη και απαραίτητο για τον Παναθηναϊκό.

Το στοίχημα που κέρδισε ο Άραβας και πήρε ο Αλαφούζος

 Φέτος η Σίτυ πάει τρένο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, γεγονός το οποίο αποτελεί προσωπική νίκη του Άραβα ιδιοκτήτη της, ο οποίος πήρε ένα σημαντικό ρίσκο κρατώντας τον Χιλιανό προπονητή. Από την άλλη το μέλλον του Παναθηναϊκού μοιάζει αβέβαιο με τον Αναστασίου στο τιμόνι, ωστόσο στις επόμενες αγωνιστικές-αν τελικά μείνει ο Αναστασίου- θα φανεί αν θα κερδίσει ο Αλαφούζος το δικό του «στοίχημα». Σε αντίθετη περίπτωση, μάλλον θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τις απόψεις του, όσον αφορά την ανοχή στις αποτυχίες των προπονητών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στην πρώτη αποτυχία οφείλει να τους διώχνει.

Εδώ καλείται να βρει την χρυσή τομή

 Την χρυσή τομή καλείται ο Αλαφούζος να βρει στο θέμα, τόσο όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη απόφαση που πρέπει να λάβει, όσο και την μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα υιοθετήσει αναφορικά με τους προπονητές. Πρόκειται, για ένα σημαντικό τεστ αυτό που σήμερα βιώνει ο Παναθηναϊκός, το οποίο είτε θα λειτουργήσει ευεργετικά στον σύλλογο και τον πρόεδρό του, είτε θα προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια του Αθηναϊκού συλλόγου. Οι ισορροπίες πλέον είναι λεπτές, η ιστορία συγκρούεται με το σήμερα , ενώ το αύριο φαντάζει ανασφαλές και ανάξιο του παρελθόντος σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τον Παναθηναϊκό.

Χρήστος Παπαγιάννης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ