Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ: Το θέμα είναι τι βλέπει κανείς σε φυσική ροή και όχι μετά από 15 ριπλέι και στοπ καρέ

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΑΚΟΥ

Ούτε την 3η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας κατόρθωσαν οι διαιτητές να μην ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Λάθη έγιναν και πάλι, άσχετα αν και πάλι δεν διαμόρφωσαν αποτελέσματα. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ενας διαιτητής πρέπει να κρίνεται με βάση το τι βλέπει κανείς στη φυσική ροή του ματς, είτε στο γήπεδο, είτε στην τηλεόραση και όχι μετά από 10 ριπλέι και πάγωμα της εικόνας και στοπ καρέ. Και αυτό διότι το Σαββατοκύριακο υπήρξαν τέτοιες φάσεις.

Στην Λέσβο, λοιπόν, στο ματς Καλλονής-Αστέρα, ο διαιτητής Βάτσιος καταλογίζει πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ούκα στον Γιάννου. Σε πρώτη ανάγνωση και μετά από τα πρώτα ριπλέι η διάγνωση είναι “καθαρό πέναλτι”. Μετά από πολύ μεγάλη ανάλυση και καμιά δεκαπενταριά ριπλέι φαίνεται ότι ίσως ο παίκτης του Αστέρα πέρασε το πόδι του πάνω από τον αμυντικό, σκόνταψε και έπεσε. Δεν το συζητάμε. Ο ρέφερι είναι απόλυτα δικαιολογημένος να πάρει την απόφαση που πήρε. Το χοντρό λάθος του στη φάση είναι πως από τη στιγμή που δίνει πέναλτι θα πρέπει να αποβάλλει με απευθείας κόκκινη τον Ούκα, για αποστέρηση προφανούς ευκαιρίας, και όχι να του δείξει κίτρινη, άσχετα αν ήταν η δεύτερη. Απόλυτα σωστή η αποβολή με δεύτερη κίτρινη του Κεϊτά, όπως και η ακύρωση του γκολ που πέτυχε ο Παπαδόπουλος.

Στο Καραϊσκάκη, στα 30” ο διαιτητής Καλογερόπουλος έδωσε πέναλτι υπέρ του Πλατανιά. Τόσο στην κανονική ροή, όσο και τα πρώτα ριπλέι η ανατροπή του Γιακουμάκη από τον Ντα Κόστα φαίνεται ξεκάθαρη. Κι εδώ, όμως, μετά από πολλά ριπλέι, παγώματα και μπρος-πίσω φαίνεται πως ο επιθετικός “σκοντάφτει” πάνω στον αμυνόμενο. Αλλά φυσικά ο Καλογερόπουλος δεν σφυρίζει ούτε με ριπλέι, ούτε με στοπ-καρέ κι επομένως κανείς δεν δικαιούται να του πει το παραμικρό για την απόφασή του. Ωστόσο ο διεθνής ρέφερι έχει κάνει λάθος στο πέναλτι που δίνει υπέρ του Πάρντο. Ο αμυντικός του Πλατανιά τραβά τον επιθετικό του Ολυμπιακού εκτός περιοχής και αυτός πέφτει μέσα όταν τον αφήνει. Τέλος, κακώς ακυρώθηκε το γκολ του Καμπιάσο με υπόδειξη του βοηθού Καμπούρη, αφού δεν υπάρχει ούτε υποψία οφσάιντ.

Στο ΟΑΚΑ χθες σωστά ο διαιτητής Μάνταλος άλλαξε απόφαση και έδωσε φάουλ και όχι πέναλτι στην ανατροπή του Σιμόες, αφού έγινε λίγο έξω από την περιοχή. Καθαρό το πέναλτι στον Μπουονανότε, που μάλιστα έγινε και από τους δύο παίκτες του ΠΑΣ (ο ένας με το χέρι, ο άλλος με το πόδι). Αδικη η δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μιχαήλ, αντίθετα σωστή αυτή στον Τζημόπουλο.

Στο Αγρίνιο ο Σερφά του Πανθρακικού έχωσε αγκωνιά σε αντίπαλό του και κακώς δεν αποβλήθηκε, ενώ στη Νέα Σμύρνη το φάουλ από το οποίο προήλθε το γκολ του Πανιωνίου κακώς καταλογίστηκε, ενώ κακώς υποδείχθηκε στο τέλος οφσάιντ ο Μπουμάλ, που έφυγε από κανονική θέση.

Κανένα θέμα δεν υπήρξε με τον Δημητρόπουλο στο Ατρόμητος-Ξάνθη και τον Βοσκάκη στο Βέροια-ΠΑΟΚ. Στο δεύτερο ματς, πάντως, ο βοηθός Σταυρουλάκης είχε κάποια λάθη σε οφσάιντ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ