Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΕΚ από ατσάλι, πήρε 0-0 στο Μπριζ και βλέπει ομίλους…

Η ΑΕΚ στο Μπριζ είχε τα πάντα εκτός από το γκολ, αλλά με το 0-0 που απέσπασε στο Βέλγιο έχει τη μεγάλη ευκαιρία να πανηγυρίσει τη σπουδαία πρόκριση στο ΟΑΚΑ.

Με σχήμα 3-5-2 παρέταξε την ΑΕΚ στο Βέλγιο ο Μανόλο Χιμένεθ. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Ανέστης, Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι και Βράνιες ήταν οι τρεις της άμυνας, στην αριστερή πτέρυγα βρέθηκε ο Λόπες, στη δεξιά ο Μπακάκης, με τριάδα στο κέντρο Σιμόες, Γαλανόπουλο και (μπροστά τους) τον Μάνταλο, ενώ οι Κλωναρίδης και Λιβάια συνέθεσαν τη γραμμή κρούσης.

Ένα ιδανικό εκτός έδρας πρώτο ημίχρονο έκανε η ΑΕΚ στο «Γιαν Μπρέιντελ», στο δρόμο προς τους ομίλους του Europa League. Τα πρώτα 45 λεπτά στο Βέλγιο κύλησαν υποδειγματικά για την Ένωση, η οποία κυριάρχησε κατά κράτος στον αγωνιστικό χώρο.

Οι φάσεις για την ΑΕΚ ξεκίνησαν από νωρίς, με δύο μαζεμένες σε διάστημα ενός λεπτού στο 4′ και το 5′. Αμφότερες είχαν σαν πρωταγωνιστή τον Μάνταλο ο οποίος στην πρώτη έκανε την κοντινή προβολή από πάσα του Κλωναρίδη και η μπάλα πέρασε κόρνερ μετά την επέμβαση του Χόρβαθ, ενώ λίγο μετά η φαλτσαριστή σέντρα του αρχηγού της Ένωσης βρήκε σε πόδι αμυντικού και πήρε πορεία προς τα δίχτυα αλλά και πάλι ο γκολκίπερ της Μπριζ έπεσε σωστά και έσωσε.

Στο 13′ ο Σιμόες σούταρε άουτ στην κόντρα μετά από μια από τις πολλές καλές πάσες του Λιβάια στο ματς, ενώ ένα δίλεπτο μετά η Μπριζ είχε την πρώτη της τελική με το σουτ του Φόσεν να καταλήγει στα χέρια του Ανέστη που ήταν σταθερότατος.

Επόμενη καλή στιγμή για την ομάδα του Χιμένεθ ήταν η φάση του 27′ όταν ο Λιβάια και πάλι έκανε το τακουνάκι για τον Σιμόες, αυτός βρέθηκε σε καλή θέση λίγο έξω από την περιοχή, όμως τελευταία στιγμή η άμυνα του έβαλε την κόντρα στο σουτ που δοκίμασε.

Η ΑΕΚ είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς. Έκλεισε όλους τους διαδρόμους προς την περιοχή της με σωστή ομαδική πίεση και τους παίκτες της να κρατούν σωστά τις θέσεις τους στο 3-5-2 του Χιμένεθ, ενώ παράλληλα έψαξε με υπομονή και σωστή τακτική το εκτός έδρας γκολ. Για ένα μικρό διάστημα μετά το πρώτο τέταρτο άρχισε να κερδίζει λίγα μέτρα η Μπριζ, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των Βέλγων η άμυνα της Ένωσης δεν απειλήθηκε στο ελάχιστο.

Ένα σουτ του Βανάκεν στο 31′ που κόντραρε και πέρασε κόρνερ λογίζεται μόνο σαν «ευκαιρία» των Βέλγων στο διάστημα αυτό. Δύο λεπτά μετά ένα σουτ του Λιβάια πέρασε αρκετά άουτ, ενώ στο 38′, η ΑΕΚ έφτασε κοντά στο γκολ. Σε μια αντεπίθεση με Μάνταλο και Λιβάια, η μπάλα έφτασε αριστερά στον Λόπες, όμως το δυνατό σουτ που δοκίμασε αυτός μέσα από την περιοχή πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι των Βέλγων.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Μπριζ προσπάθησε να μπει πιο δυνατά.  Οι Βέλγοι κράτησαν περισσότερο και πιο σωστά τη μπάλα, βγάζοντας μάλιστα και 2-3 καλές φάσεις γύρω από την περιοχή του Ανέστη. Στο 50′ ο Βράνιες οριακά πρόλαβε τον Μποναβερτούρα και έδιωξε σε κόρνερ, ενώ η κεφαλιά του Μέχελε στο 53′ από το ύψος του πέναλτι πέρασε άουτ.

Η φάση, όμως, που άλλαξε άρδην τη ροή του ματς και έβαλε τη Μπριζ σταθερά σε θέση επίθεσης, ήταν αυτή του 58′. Ο Ούγγρος ρέφερι Βίκτορ Κασάι έδειξε εξαιρετικά αυστηρή δεύτερη κίτρινη στον Λιβάια (είχε δει την πρώτη για διαμαρτυρία στο πρώτο ημίχρονο), όταν ο Κροάτης φορ πάτησε πάνω στο τρέξιμο τον αντίπαλό του, χωρίς να φαίνεται να έχει την παραμικρή πρόθεση.

Η ΑΕΚ αναγκάστηκε να παίξει για πάνω από μισή ώρα με παίκτη λιγότερο και έτσι, η ομάδα του Χιμένεθ κλείστηκε ακόμη περισσότερο γύρω από την περιοχή του Ανέστη, όμως και πάλι είχε το καθαρό μυαλό για να κρατά τη μπάλα και να παγώνει τον ρυθμό με κάθε ευκαιρία που έβρισκε. Παράλληλα, η αμυντική και η μεσαία γραμμή συνέχιζαν να παίρνουν άριστα στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Η Μπριζ μονάχα για ένα δεκάλεπτο περίπου από το 60′ ως το 70′ πιέσε ασφυκτικά στην περιοχή του Ανέστη, όμως η άμυνα των «κιτρινόμαυρων» άντεξε χωρίς να κινδυνεύσει ιδιαίτερα.

Στο μεσοδιάστημα, ο Χιμένεθ έκανε τις κινήσεις που έπρεπε από τον πάγκο, προκειμένου να κρατήσει το αποτέλεσμα. Εβγαλε από το ματς και τον ακίνδυνο Κλωναρίδη ρίχνοντας τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος ήταν πλέον μόνος μπροστά στο 5-3-1, αντικατέστησε τον Μάνταλο με τον Γιόχανσον και στο τέλος έδωσε ανάσες στην ομάδα του με τον Αϊντάρεβιτς αντί του Σιμόες.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην έλλειψη από ευκαιρίες της Μπριζ από τη φάση της αποβολής και μετά. Μοναδική στιγμή που απείλησε ήταν το σουτ του Βανάκεν στο 69′ που έβγαλε δύσκολα ο Ανέστης. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια καλή φάση είχε και ο Χριστοδουλόπουλος,  ο οποίος νίκησε στο ένας με ένα τον 40άρη Σίμονς και πλάσαρε, όμως ο Χόρβαθ μπλόκαρε.

Ετσι, με την ΑΕΚ των 10 παικτών να αντέχει στην άμυνα και να διατηρεί τον έλεγχο ως το φινάλε, το ματς οδηγήθηκε σε αυτό το δίκαιο 0-0, αποτέλεσμα που αφήνει μεν τα πάντα ανοιχτά ενόψει της ρεβάνς του ΟΑΚΑ αλλά με τέτοια εμφάνιση που επιτρέπει στην Ενωση να αισιοδοξεί.

Μπριζ (Ιβάν Λέκο): Χόρβαθ, Σίμονς, Ντένσβιλ, Μέχελε, Βανάκεν, Νακάμπα, Φόρμερ, Παλάσιος (72′ Ραφαέλοφ), Λιμπομπέ, Μποναβερτούρε (80′ Ντιαμπί), Φόσεν (57′ Γουέσλεϊ).

 

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Aνέστης, Μπακάκης, Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Έλντερ Λόπες, Γαλανόπουλος, Σιμόες (86′ Σιμόες), Κλωναρίδης (58′ Χριστοδουλόπουλος), Μάνταλος (73′ Γιόχανσον), Λιβάια.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ