Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δρ.Τζιουζέπε Φισκέτο: «Ο Μπολτ βεβαίως είναι καθαρός»

Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και τοποθετήσεις αλλά και πλήθος ερωτήσεων και απαντήσεων ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, το διεθνές συνέδριο με θέμα «Το ντόπινγκ σε νέα εποχή» που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τον ιστορικό αθλητικό σύλλογο Ερμής 1877 και τον Σύλλογο Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ).

Το Συνέδριο ήταν μια πρωτοποριακή και συντονισμένη προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα, να λυθούν απορίες και μία μοναδική ευκαιρία να επιμορφωθούν αθλητές, προπονητές, φοιτητές, παράγοντες, στελέχη, σωματεία, γονείς και άλλοι άνθρωποι του αθλητισμού. Η παρουσία του νέου Υφυπουργού Αθλητισμού, Γεώργιου Βασιλειάδη, ήταν και η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Δρ.Τζιουζέπε Φισκέτο, κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, και κορυφαίος ειδικός παγκοσμίως σε θέματα ντόπινγκ σε όλα τα αθλήματα, έδωσε πλήθος απαντήσεων σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν.

Ο Δρ Φισκέτο εκτός από επικεφαλής της IAAF Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου, αλλά και επικεφαλής της FIDAL Ιταλικής Ομοσπονδίας για 23 χρόνια, αποτελεί έναν από τους δημιουργούς του βιολογικού διαβατηρίου, το οποίο και παρουσίασε στο κοινό με πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Φισκέτο ο τελυταίος με τις πολλές ιδιότητες του απάντησε ως κατ’ εξοχήν γνώστης του φαινομένου του ντόπινγκ. Σε μια από τις ερωτήσεις κλήθηκε να απαντήσει αν στο μέλλον μπορεί να πιστοποιηθεί “ντοπέ εκ των υστέρων” και ο κορυφαίος δρομέας Γιουσέϊν Μπολτ, το φαινόμενο αυτό των δρόμων ταχύτητας που σαρώνει τις επιδόσεις. Και ο Ιταλός γιατρός απάντησε: “Πολλοί αθλητές προβάλλουν δικαιολογίες για την αποκάλυψη της χρήσης από πλευράς τους απαγορευμένων ουσιών. Είναι δικό τους πρόβλημα. Αν είναι θετικοί, είναι θετικοί, αν όχι είναι αρνητικοί.

Ο σπρίντερ Γιουσέϊν Μπολτ, είναι καθαρός καθώς έχει υποβληθεί σε πάρα πολλούς ελέγχους και όχι μόνο στην χώρα του αλλά σε πολλές χώρες που έχουν Κέντρα με πλήρη εξοπλισμό για την ανίχνευση του ντόπινγκ. Θα μιλούσα για τρεις ώρες για το γονιδιακό ντόπινγκ, όπου δημοσίευσα και άρθρα πάνω στο θέμα αυτό. Γονιδιακό ντόπινγκ δεν υπάρχει προς το παρόν αλλά θα υπάρξει στο μέλλον. Υπάρχει η γονιδιακή θεραπεία. Αυτή είναι η εισαγωγή στο σώμα γονιδιακού υλικού που λείπει από έναν οργανισμό”.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και η παρουσία του πέμπτου Παγκόσμιου Πρωταθλητή του Πόρτλαντ στο άλμα σε ύψος, Κώστα Μπανιώτη, ο οποίος παρουσίασε την προσωπική του εμπειρία καθώς και την ανάδειξη της σημασίας και τον ρόλο της επιμόρφωσης των αθλητών, η οποία θεωρείται πιο σημαντική και από τους ελέγχους.

Εισήγηση επιμελήθηκε και ο Αλέξης Αδαμίδης, νομικός-μέλος ΕΣΚΑΝ, με θέμα “το νέο νομικό πλαίσιο και η εναρμόνιση της Ελλάδας με τον κώδικα αντι-ντόπινγκ” όπως και ο δημοσιογράφος Γιώργος Τραπεζανίδης, με θέμα “η θέση των ΜΜΕ στα κρούσματα ντόπινγκ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ