Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΒΙΝΤΕΟ – Δημητρακόπουλος: «Ο Λιόλιος χωρίς καμία αμφιβολία είναι ο φυσικός ιδιοκτήτης του Προμηθέα Πατρών»

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η έκτακτη συνέντευξη Τύπου της ΚΑΕ Αμαρουσίου, με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο να αποκαλύπτει την κατάθεση καταγγελίας κατά του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου, κάνοντας λόγο για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη σχέση του με τον Προμηθέα.

Το Μαρούσι παρουσίασε υλικό με γραπτά μηνύματα που, όπως υποστηρίζεται, έχουν ανταλλαχθεί ανάμεσα στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και τον τότε προπονητή του Προμηθέα, Ηλία Παπαθεοδώρου, τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΟΚ προς αξιολόγηση.

Ο γνωστός ποινικολόγος ανέφερε πως τα συγκεκριμένα στοιχεία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα ως προς τη θεσμική θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι από το περιεχόμενό τους προκύπτει στενή σχέση με τον σύλλογο της Πάτρας, φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίζει ως «φυσικό ιδιοκτήτη» της ομάδας.

Παράλληλα, έγινε αναφορά σε περιπτώσεις που, σύμφωνα με την καταγγελία, αφορούν παρεμβάσεις σε μεταγραφικά ζητήματα, αλλά και ενημέρωση για ορισμούς διαιτητών πριν από αγώνες, κάτι που – όπως τονίστηκε – δημιουργεί ζητήματα ισονομίας στο πρωτάθλημα.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος κάλεσε τον Βαγγέλη Λιόλιο να δώσει εξηγήσεις ή να παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΟΚ οφείλει να λειτουργεί υπέρ του συνόλου του ελληνικού μπάσκετ και όχι συγκεκριμένων ομάδων.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Αμαρουσίου τόνισε ότι η κίνηση αυτή έγινε με στόχο την ανάδειξη θεμάτων που – όπως υποστηρίζει – επηρεάζουν την ισοτιμία στο άθλημα, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει στήριξη και από άλλους συλλόγους.

Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περαιτέρω νομικές κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Όσα είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που είστε δίπλα μας σε αυτήν τη στιγμή που είναι πολύ σημαντική για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Μετά από σοβαρή μελέτη του αποδειχτικού υλικού που μου δόθηκε και αφού μελετήσαμε την νομολογία του Αρείου Πάγου για τη χρησιμοποίηση μηνυμάτων του προέδρου της ΕΟΚ και του προπονητή της εποχής εκείνης στον Προμηθέα, όπου αυτά τα μηνύματα δημιουργούν θλίψη βλέποντας συμπεριφορές που δεν συνάδουν με συμπεριφορές προέδρου ομοσπονδίας με εκατομμύρια ανι΄ρωπους και πιστεύουν ότι η ηγεσία της ΕΟΚ ενδιαφέρεται για το καλό συνολικά του αθλήματος και όχι μία ομάδα, των Πατρών.

Το υλικό είναι γραπτά μηνύματα που έχει ανταλλάξει ο κύριος Ευάγγελος Λιόλιος με τον τότε προπονητή του Προμηθέα Πατρών, κύριο Παπαθεοδώρου. Με αυτά τα μηνύματα, ο κύριος Λιόλιος είναι μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος του εαυτού του.

Όλα αυτά τα μηνύματα έχουν κατατεθεί στην επιτροπής δεοντολογίας της ΕΟΚ, η οποία θα τα κρίνει και θα τα αξιολογήσει. Η νόμιμη βάση είναι το άρθρο 27 του νόμου 2725/99.

Τα μηνύματα αφορούν την περίοδο 2023-2025. Θα έλεγα στον κύριο Λιόλιο αν δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και αν είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει να κρύψει τίποτα, να τα δημοσιοποιήσει και να τον κρίνουν όλοι.

Αν τοποθετηθεί πως είναι προσωπικά δεδομένα και δεν είναι προς δημοσίευση θα δούμε μαζί τι αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και τι όχι.

Δεν θα αναφερθούμε μεμονωμένα στα μηνύματα αυτά καθώς είναι πάρα πολλά, αλλά σε μερικά από αυτά.

Ο κύριος Λιόλιος είναι πρόεδρος της ΕΟΚ και χωρίς καμία αμφιβολία είναι ο φυσικός ιδιοκτήτης του Προμηθέα Πατρών.

Αυτό αποδεικνύεται με δικά του μηνύματα που αναφέρεται στο πρόσωπό του ως “το αφεντικό της ομάδας”. Σε περιπτώσεις μεταγραφής παικτών αναφέρει πως οι παίκτες που θέλουν να αγωνιστούν στην ομάδα της Πάτρας “θα λένε στο αφεντικό πως θέλουν να αγωνιστούν στην ομάδα” και δεν θα αξιώνουν χρήματα. “Το αφεντικό” θα κάνει αυτό που χρειάζεται για το οικονομικό σκέλος.

Ο ίδιος ο κύριος Λιόλιος σε άλλα μηνύματά του αναφέρει πως “δεν κατάφερα να βρεθώ στο πλευρό της ομάδας, γιατί είχα δυστυχώς, υποχρεώσεις με την ΕΟΚ”.

Το θεσμικό του καθήκον το αναφέρει ως “δυστυχώς” μπροστά στο ότι δεν μπόρεσε να βρεθεί στο παιχνίδι του Προμηθέα και “να προστατέψει την ομάδα”.

Είναι λυπηρές αυτές οι συμπεριφορές καθώς φίλαθλοι ακόμα και παιδιά που αγαπούν το μπάσκετ, έχουν πληγωθεί, έχουν απογοητευτεί, βλέποντας πως δεν υπάρχει ισονομία στο άθλημα αυτό.

Πιστεύω πως η επιτροπή δεοντολογίας διαβάζοντας τα μηνύματα αυτά, θα πρέπει άμεσα, αφού βρίσκεται σε ευθεία και μετωπική σύγκρουση με το θεσμικό του καθήκον, θα πρέπει είτε να παραιτηθεί, είτε να δώσει εξηγήσεις.

Ας πάει στην ομάδα του, με κάθε δικαίωμα, να ηγηθεί και να κλείνει τα συμβόλαια των παικτών και τον προπονητών, όμως στην ΕΟΚ πρέπει να ηγείται ένας άνθρωπος που έχει μία ομάδα, την Εθνική Ελλάδας Μπάσκετ, και όλες τις ομάδες μαζί από κάτω.

Με μεγάλη δυσαρέσκεια βρίσκομαι σε αυτή τη θέση να μοιραστώ μαζί σας ομιλίες που δεν περίμενα ποτέ να χρειαστεί να μεταφέρω. Έναν πρόεδρο Ομοσπονδίας που υποβιβάζει τον ανταγωνισμό του αθλήματος. Να προάγει τη μεταγραφή παικτών σε συγκεκριμένη ομάδα. Δεν είναι άδικο αυτό απέναντι στις άλλες ομάδες;

Σε όλη μου τη ζωή όταν έχω στο πλευρό μου τον Άρειο Πάγο και το δίκιο δεν φοβάμαι να δεχτώ επιθέσεις. Σας λέω λοιπόν πως υπάρχει και ένα άλλο μήνυμα που θίγει το θέμα της διαιτησίας. Στις 5 Μαρτίου 2025 υπάρχει μήνυμα προς τον κύριο Παπαθεοδώρου, το οποίο αναφέρει, ως πραγματικά απόρρητο.

Το γνωστοποίησε τη σύνθεση των διαιτητών της επόμενης αναμέτρησης της ομάδας του, δύο ημέρες πριν από τον αγώνα.

Ο άνθρωπος που θα έπρεπε να προστατεύει την κεντρική επιτροπή διαιτησίας. Αυτή η σχέση του λοιπόν αρκείται στο να τον ενημερώνουν για τη σύνθεση της επιτροπή;

Μπορούν να σταματήσουν εκεί οι σχέσεις τους; Ποιος θα πει μετά πως μια άσχημη διαιτησία δεν είναι μία παρέμβαση του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας;

Σταματάμε εδώ και θα σας πω κάτι ακόμη.

Αν χρειαστεί θα απευθυνθούμε και στον φυσικό εισαγγελέα αν χρειαστεί να αποδοθούν περαιτέρω ευθύνες.

Κάνω έκκληση στον κ. Γιαννακόπουλο, τον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο, τους ηγέτες του ΠΑΟΚ, του Άρη, της ΑΕΚ. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να ματώνουν οικονομικά. Που προσπαθούν να κάνουν το πρωτάθλημά μας ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να δεχθούν, ότι αυτός ο άνθρωπος είναι πρόεδρος. Ένας άνθρωπος ο οποίος από τα μηνύματά του αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία, πως το κύριο μέλημά του είναι το πώς θα τα πάει αγωνιστικά ο Προμηθέας.

Δεν είναι δουλειά του προέδρου της ΕΟΚ να διαπραγματεύεται αμοιβές παικτών και προπονητών, ούτε είναι η δουλειά του να λέει στον προπονητή της ομάδας του, ποιοι θα είναι οι διαιτητές δύο ημέρες πριν τον αγώνα.

Υπάρχει ένορκη κατάθεση του κ. Παπαθεοδώρου που μαρτυρά πως τους θεωρούσε και “καλούς διαιτητές”.

Καλώ τους προέδρους των ομάδων να ομονοήσουν και δεν είναι μία καταγγελία που θέλει να διχάσει τους συλλόγους, αλλά να τους ενώσει. Με αυτές τις σκέψεις θα πρέπει να συγχαρώ τον πρόεδρο του Αμαρουσίου ο οποίος κατέθεσε τη συγκεκριμένη καταγγελία χωρίς καμία ιδιοτέλεια. Είναι ταυτισμένος με το ελληνικό μπάσκετ και μόνη του έγνοια είναι να υπάρχει ισονομία και ισότιμες σχέσης.

Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τον προπονητή της ομάδας κ. Παπαθεοδώρου, που γνωρίζοντας πως θα δεχθεί επίθεση, έδωσε στη δημοσιότητα αυτά τα ντοκουμέντα για το καλό του ελληνικού μπάσκετ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ