Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δέκα χρόνια από το «θαύμα» της Σαϊτάμα! (pics & video)

Ήταν 1η Σεπτεμβρίου του 2006, όταν η Εθνική Ελλάδας συγκλόνιζε τον μπασκετικό πλανήτη, κερδίζοντας τις ΗΠΑ με 101-95 στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας.

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Eurobasket στο Βελιγράδι είχε καταφέρει να φτάσει στους «4» του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Όμως άπαντες θεωρούσαν ότι η πορεία της θα ολοκληρωνόταν στον ημιτελικό της Σαϊτάμα, με μόνο ρεαλιστικό στόχο την διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου. 

Απέναντι στους Έλληνες, βρίσκονταν οι «διαστημικοί» Αμερικανοί του Μάικ Σιζέφσκι, που με ονόματα όπως οι Τζέιμς, Άντονι, Πολ, Χάουαρντ και Γουέιντ, βάδιζαν ολοταχώς προς την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου. Κανείς δεν έδινε ελπίδες στην «γαλανόλευκη» για να διεκδικήσει κάτι απέναντι σε ένα τέτοιο ρόστερ.

Άπαντες όμως υπολόγιζαν όμως χωρίς δώδεκα «τρελούς» Έλληνες διεθνείς και τον προπονητή τους. Οι Παπαλουκάς, Σπανούλης, Διαμαντίδης, Κακιούζης, Φώτσης, Σχορτσανίτης, Ντικούδης, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής, Παπαδόπουλος και Βασιλόπουλος, βγήκαν στο γήπεδο για να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους και να παίξουν και για τον άτυχο Νίκο Ζήση. Τελικά, όχι μόνο το κατάφεραν, αλλά προκάλεσαν σοκ στον κόσμο του μπάσκετ, κατατροπώνοντας τους Αμερικανούς με το ιστορικό πλέον 101-95. 

Κανείς δεν υστέρησε εκείνη την ημέρα, με τους Έλληνες περιφερειακούς να «ζαλίζουν» τους αντιπάλους τους και τον Big Sofo να τους βάζει μέσα στα καλάθια.

Πίσω στην Ελλάδα, σε μεσημεριανές ώρες όπου οι δρόμοι συνήθως γεμίζουν μόνο σε…διαδηλώσεις, χιλιάδες κόσμου βγήκαν έξω για να πανηγυρίσουν την πρώτη πρόκριση αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος σε οποιοδήποτε άθλημα.

Το όνειρο της κατάκτησης της παγκόσμιας κορυφής δεν ευοδώθηκε, καθώς η Ελλάδα, «άδεια» πλέον από ενέργεια μετά την υπερπροσπάθεια του ημιτελικού, έχασε στον τελικό από την Ισπανία.

Εκείνη η νίκη όμως παραμένει αξέχαστη για τους Έλληνες αλλά και για τους Αμερικανούς, με τον Σιζέφσκι να παραδέχεται ότι η ήττα της Σαϊτάμα αποτέλεσε τον καταλύτη ώστε να πάρουν πιο σοβαρά το θέμα «Εθνική ομάδα», με αποτέλεσμα να μην έχουν ξαναχάσει από τότε…

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 45-41, 77-65, 101-95

Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8 (5 ριμπάουντ, 12 ασίστ), Σχορτσανίτης 14 , Σπανούλης 22 (3), Φώτσης 9 (1), Χατζηβρέτας 2, Ντικούδης 8, Τσαρτσαρής 3 (1), Διαμαντίδης 12 (2 τρ. 5 ασίστ), Λ. Παπαδόπουλος 8, Κακιούζης 15 (1 τρ. 5 ρίμπ.)

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Τ.Τζόνσον 3 (1), Χάινριχ 12 (4), ΛεΜπρον Τζέιμς 17 (5 ρίμπ. 5 ασ.), Μπατιέρ 1, Γουέιντ 19 (1), Πολ 3 (6 ρίμπ.), Μπος 3, Χάουαρντ 10 (7 ρίμπ.), Μπραντ, Καρμέλο Άντονι 27 (3). 

Τα highlights του θριάμβου

Ολόκληρος ο αγώνας


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ