Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτός ο θρίαμβος δεν ξεχάστηκε ποτέ!

Πριν 37 χρόνια σαν σήμερα 14 Ιουνίου, οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τον θρίαμβο της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ, ένα γεγονός που αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιο λαμπρά κεφάλαια στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Στις 14 Ιουνίου 1987, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Κώστα Πολίτη, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο νικώντας τη Σοβιετική Ένωση με 103-101 στην παράταση, σε έναν συναρπαστικό τελικό.

Ο αγώνας κρίθηκε στις δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου, που πήγε το ματς στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) και τις δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη στην εκπνοή της παράτασης, που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ 103-101 υπέρ της εθνικής μας.

Ο Νίκος Γκάλης, ηγέτης της ομάδας, σημείωσε 40 πόντους, οδηγώντας την Ελλάδα στη νίκη. Αυτή η νίκη δεν ήταν απλώς ένας αθλητικός θρίαμβος, αλλά ένα γεγονός που ένωσε τους Έλληνες και ανέδειξε το ελληνικό ταλέντο σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ποιος να το φανταζόταν εκείνα τα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα γράφει ιστορία και ξεκινά μια «χρυσή εποχή» για τον άθλημα στη χώρα μας, κάτι που θα συμβεί και συλλογικό επίπεδο. Έκτοτε, η Εθνική στο μπάσκετ Ανδρών αποκτά τον τίτλο «Επίσημη Αγαπημένη»

Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης και τη χρυσή πεντάδα της διοργάνωσης συγκρότησαν οι Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αντρές Χιμένεθ (Ισπανία), Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις (ΕΣΣΔ) και Αλεξάντερ Βολκόφ (ΕΣΣΔ).

Η σύνθεση της Εθνικής:  Γκάλης 44, Γιαννάκης 8 (1), Καμπούρης 6, Λινάρδος 4, Καρατζάς 2, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου 12, Ανδρίτσος 2, Φασούλας 20, Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 6 (1).
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ