Μετάβαση στο περιεχόμενο

Nations League: Τα προφίλ των τριών αντιπάλων της Ελλάδας

Η κληρωτίδα τοποθέτησε την Εθνική Ελλάδας στο 2ο γκρουπ της League Β του Nations League, με αντιπάλους τις Αγγλία, Φινλανδία και Ιρλανδία, όπου θα κληθεί να αποδείξει πολλά.

Τα προφίλ των τριών αντιπάλων της γαλανόλευκης, αντιπάλων τόσο στο Nations League όσο και στη μάχη για τον δρόμο που θα οδηγήσει στη δεύτερη ευκαιρία για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026.

Αγγλία

Τα «τρία λιοντάρια» είναι ένα σύνολο γεμάτο με ταλαντούχους παίκτες, οι περισσότεροι εξ αυτών μάλιστα είναι στην πιο ώριμη ηλικία τους. Ενώ πρωταγωνιστούν στις ομάδες όπου αγωνίζονται. Είναι στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας το πιο ακριβό ρόστερ στις εθνικές ομάδες, με το ποσό να φτάνει το 1.15 δισεκατομμύριο ευρώ. 

Προπονητής της ομάδας είναι ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο των «τριών λιονταριών» από τον Σεπτέμβρη του 2016 και το συμβόλαιό του είναι μέχρι τον Δεκέμβρη του 2024. Με τον 53χρονο η Αγγλία έχει φτάσει στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2018 και στον τελικό του Euro 2021. Ενώ στο περασμένο Μουντιάλ γνώρισε τον αποκλεισμό στα προημιτελικά από την μετέπειτα φιναλίστ Γαλλία.

Η Αγγλία υπενθυμίζεται ότι θα βρεθεί στα τελικά του Euro 2024, όπου στον όμιλό της είναι η Σλοβενία, η Δανία και η Σερβία.

Η προϊστορία μεταξύ των δύο ομάδων

Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί ξανά στο παρελθόν. Συγκεκριμένα Αγγλία και Ελλάδα έχουν διασταυρώσει τα «ξίφη» τους εννέα φορές, στις οποίες μετράμε εφτά ήττες και δύο ισοπαλίες. Πιο πρόσφατο παιχνίδι είναι στις 16 Αυγούστου του 2006, όπου η «γαλανόλευκη» είχε γνωρίσει την ήττα με 4-0, ενώ το πιο αξιομνημόνευτο είναι 16 Οκτωβρίου του 2001, όταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είχε «σκοτώσει» την Ελλάδα με απευθείας εκτέλεση φάουλ και διαμόρφωσε το τελικό 2-2. Με αυτή την ισοπαλία μάλιστα τα «τρία λιοντάρια» είχαν πάρει την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 2002. 

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία, θα βρεθεί ξανά στο μονοπάτι της εθνικής μας ομάδα, μετά τις πρόσφατες μεταξύ μας αναμετρήσεις στα προκριματικά του Euro 2024. Μια σκληρή ομάδα, δίχως πλέον το ταλέντο που είχε στο παρελθόν, αλλά με ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Μια ομάδα που η εθνική μας γνωρίζει καλά και έχει αποδείξει πως ξέρει πως να την αντιμετωπίζει.

Αγωνιστικά και διοικητικά δε διανύει την καλύτερη περίοδο. Η πορεία της ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια υπό τον Στέφεν Κένυ ήταν απογοητευτική, πράγμα που οδήγησε στην απόλυση του τον περασμένο Νοέμβριο. 

Στην πιο πρόσφατη προσπάθεια για πρόκριση σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή διοργάνωση απογοήτευσε. Αναφερόμαστε φυσικά στα προκριματικά του Euro 2024, που βρέθηκε στον όμιλο της εθνικής μας. Τερμάτισε στην τέταρτη θέση, δεν διεκδίκησε σε κανένα σημείο την πρόκριση και μέτρησε μόλις δύο νίκες κόντρα στο αδύναμο Γιβραλτάρ.

Οδηγός η παράδοση

Η εθνική μας ομάδα έχει αντιμετωπίσει πέντε φορές τους Ιρλανδούς στο παρελθόν. Διατηρεί μάλιστα ευνοϊκή παράδοση, μετρώντας τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία. Η τελευταία μονομαχία ανάμεσα στις δύο χώρες έγινε στα πλαίσια των προκριματικών για του Euro 2024, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Ελλάδα επικράτησε και στους δύο αγώνες εντός και εκτός έδρας. Στο ματς της «Opap Arena», κερδίσαμε με 2-1 χάρη σε δύο τέρματα των Μπακασέτα και Μασούρα. Για τους Ιρλανδούς είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Κόλινς, που αγωνίζεται στο κέντρο της άμυνας της Μπρέντφορντ. 

Στον επαναληπτικό της Ιρλανδίας, η εθνική μας ομάδα χρειαζόταν πάση θυσία τη νίκη. Άλωσε το Δουβλίνο με 2-0, με τον Γιακουμάκη να ανοίγει το σκορ με ωραία κεφαλιά και τον Μασούρα να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Φινλανδία

Η Ελλάδα θα συναντήσει ξανά την εθνική ομάδα της Φινλανδίας σε προκριματικά μεγάλης διοργάνωσης.

Η εθνική ομάδα της σκανδιναβικής χώρας ιδρύθηκε το 1907 και είναι μέλος της FIFA από το 1908 και μέλος της UEFA από το 1957.

Η Φινλανδία δεν είχε προκριθεί ποτέ σε μια μεγάλη διοργάνωση μέχρι που τα κατάφερε και πήρε ένα εισιτήριο για το UEFA Euro 2020, το οποίο λόγω κορονοϊού έγινε το 2021.

Η Φινλανδία είχε πολλά χρόνια μέτρια παρουσία, αλλά από το 2000 κι έπειτα έχει παρουσιάσει πρόοδο, αλλά και σκαμπανεβάσματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Έφτασε μέχρι και στη θέση 33 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA το 2007, αλλά στη συνέχεια, οι επιδόσεις της μειώθηκαν και κατέληξαν στην 110η θέση της κατάταξης της FIFA το 2017.

Έκτοτε, ανεβαίνουν και από τον Σεπτέμβριο του 2023, βρίσκονται στην 54η θέση της γενικής κατάταξης.

Προϊστορία με Ελλάδα

Η Εθνική έχει αντιμετωπίσει 18 φορές τη Φινλανδία κι έχει το πάνω χέρι. Η Ελλάδα νίκησε 9 φορές, έναντι 6 των Φινλανδών, ενώ τρία ματς δεν είχαν νικητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ