Μετάβαση στο περιεχόμενο

Mε γεύση… Ελλάδας οι 5 πιο συγκλονιστικοί προημιτελικοί του Euro (video)

Η προημιτελική φάση του Euro άρχισε με… θρίλερ. Η Πορτογαλία χρειάστηκε να φτάσει στη διαδικασία των πέναλτι για να αποκλείσει την Πολωνία και η όρεξη για ακόμα πιο συναρπαστικά παιχνίδια άνοιξε.

Ευκαιρίας δοθείσης, η ιστοσελίδα της UEFA έφτιαξε μια λίστα με τους πέντε πιο συγκλονιστικούς προημιτελικούς Euro την τελευταία 20ετία. Ναι, υπάρχει και Ζαγοράκης και Χαριστέας και Ελλάδα-Γαλλία… Ας τους δούμε:

22/6/1996: Αγγλία – Ισπανία 0-0 (η Αγγλία νίκησε 4-2 στα πέναλτι)

Η Αγγλία έπαιζε στην έδρα της, προερχόταν από μεγάλη νίκη με 4-1 επί της Ολλανδίας στη φάση των ομίλων, αλλά η Ισπανία ήταν αυτή που έπαιξε καλύτερα. Στο πρώτο ημίχρονο μάλιστα οι βοηθοί διαιτητές την έκοψαν δύο φορές με οφσάιντ πριν ο Μανθαρίν χάσει την ευκαιρία του αγώνα λίγο πριν απο τη λήξη του ημιχρόνου, χάνοντας ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Σίμαν. Εκείνη τη χρονιά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο κανονισμός του «χρυσού γκολ» στην παράταση, όμως γκολ δεν μπήκε κι έτσι ο αγώνας κρίθηκε στα πέναλτι. Η Αγγλία νίκησε με 4-2, αλλά στην ιστορία πέρασε ο έξαλλος πανηγυρισμός του Στιούαρτ Πιρς μετά το πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα. Ο Άγγλος διεθνής αισθάνθηκε ότι εξιλεώθηκε για το πέναλτι που είχε χάσει στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1990 απέναντι στη Γερμανία και το πανηγύρισε δεόντως.

25/6/2000: Ισπανία – Γαλλία 1-2

Η Γαλλία ήταν το μεγάλο φαβορί και το επιβεβαίωσε δις στο πρώτο ημίχρονο. Άνοιξε το σκορ με τον Ζιντάν με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα και αντέδρασε άμεσα στην ισοφάριση των Ισπανών, που ήρθε λίγα λεπτά αργότερα με τον Μεντιέτα. Ο Τζορκαέφ μετά από ασίστ του Βιεϊρά έδωσε και πάλι προβάδισμα στους «τρικολόρ» πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος, πάντως, οι Ισπανοί πίεσαν, πίστεψαν στην ανατροπή και προς το τέλος του αγώνα είχαν τη μεγάλη ευκαιρία για να στείλουν τον προημιτελικό στην παράταση. Όμως ο Ραούλ αστόχησε σε πέναλτι και η Γαλλία όχι μόνο επιβίωσε, αλλά στο τέλος πήρε και το τρόπαιο.

24/6/2004: Πορτογαλία – Αγγλία 2-2 (η Πορτογαλία νίκησε με 6-5 στα πέναλτι)

Συγκλονιστικός αγώνας, που τα είχε όλα. Ο Μάικλ Όουεν άνοιξε το σκορ για την Αγγλία και έγινε ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε τέσσερις συνεχόμενες μεγάλες διοργανώσεις. Λίγο αργότερα ο Ρούνεϊ τραυματίστηκε και αποχώρησε, ωστόσο οι Άγγλοι βαστούσαν γερά απέναντι στην πίεση των γηπεδούχων Πορτογάλων, που συνεχώς αυξανόταν. Και τελικά τελεσφόρησε στο 83′ όταν ο Πόστιγκα ισοφάρισε. Ο Σολ Κάμπελ έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 90′ να δώσει την πρόκριση στην Αγγλία κι έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση. Ο Ρούι Κόστα στο 110′ έδωσε προβάδισμα στην Πορτογαλία, αλλά πέντε λεπτά αργότερα ο Λάμπαρντ ισοφάρισε και όλα κρίθηκαν στην παράταση. Ο Μπέκαμ έχασε το πρώτο πέναλτι, στη συνέχεια αστόχησε και ο Ρούι Κόστα και τελικά τη λύση έδωσε ο Πορτογάλος τερματοφύλακας Ρικάρντο, ο οποίος απέκρουσε το τελευταίο πέναλτι του Βασέλ και έστειλε την ομάδα του στον ημιτελικό.

25/6/2004: Γαλλία – Ελλάδα 0-1

Όλοι θυμάστε τι συνέβη εκείνη τη μέρα σε εκείνο το παιχνίδι. Τη μαγική ντρίπλα του Ζαγοράκη, τη σέντρα στην καρδιά της γαλλικής άμυνα, την κεφαλιά του Χαριστέα, το γκολ, την επική πρόκριση σε βάρος της κατόχου του τίτλου… Ας δούμε πώς τα θυμάται και το uefa.com: «Περιλαμβάνουμε στη λίστα αυτό το παιχνίδι περισσότερο για το σοκ που προκάλεσε, παρά για οτιδήποτε άλλο. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα κέρδιζε για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Γαλλία, αλλά και ότι στη συνέχεια θα κατακτούσε τον τίτλο. Η Ελλάδα πίστεψε ότι είχε το πλεονέκτημα στη Λιόν όταν μετά από φάουλ του Καραγκούνη και προσπάθεια του Κατσουράνη η μπάλα βρήκε το δοκάρι, καθώς ο τερματοφύλακας Μπαρτέζ μόλις που κατάφερε να αποτρέψει την μπάλα από το να περάσει ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος. Παρ’ όλα αυτά, με τη Γαλλία να αγκομαχά, ο Χαριστέας με γκολ στο 65′ έκανε τη δουλειά… και τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

21/6/2008: Κροατία – Τουρκία: 1-1 (η Τουρκία κέρδισε 3-1 στα πέναλτι)

Χρειάστηκε να περάσουν 119 άγονα λεπτά για να συμβούν τα πάντα στα δύο τελευταία λεπτά της παράτασης. Ο Ιβάν Κλάσνιτς σκόραρε στο 119′ μετά από σέντρα του Μόντριτς και έστειλε στα ουράνια τους Κροάτες, καθώς κανείς δεν πίστευε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αντιδράσει. Όμως ο Σεμίχ Σεντούρκ είχε διαφορετική άποψη. Εκμεταλλεύτηκε μια κόντρα στην περιοχή της Κροατίας και κατάφερε να ισοφαρίσει στην τελευταία φάση του αγώνα και να τον στείλει στη διαδικασία των πέναλτι! Εκεί, ήρωας αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας Ρουστού Ρετσμπέρ, ο οποίος απέκρουσε το τελευταίο πέναλτι του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Μλάντεν Πέτριτς, και έστειλε την Τουρκία στον ημιτελικό.

pamesports.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ