Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρώτη φορά στους “8” από τη βούλα η Πολωνία

Στην πρώτη της διαδικασία πέναλτι σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης, η Πολωνία ήταν πιο ψύχραιμη, επικράτησε 5-4 της Ελβετίας (1-1 κ.α., παρ.) κι έγινε η πρώτη ομάδα στους «8» του Euro!

Η Πολωνία μπήκε πολύ πιο δυνατά στο ματς, προηγήθηκε με τον Μπλαστσικόφσκι όμως οι Ελβετοί κυριάρχησαν από την έναρξη του δευτέρου μέρους κι έπειτα, φέρνοντας το ματς στα ίσα με μία γκολάρα του Σακίρι.

Παρότι είχαν καλές ευκαιρίες για να πάρουν το ματς, εκείνο οδηγήθηκε στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι. Μία διαδικασία όπου θα «τέσταραν» τη ψυχραιμία τους για πρώτη φορά οι Πολωνοί σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Οι παίκτες του Ναβάλκα ήταν εύστοχοι, ο Τσάκα αστόχησε και έτσι πήραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την πρόκριση στους «8» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η αναμέτρηση άρχισε με τους Πολωνούς να είναι πιο… ζωηροί από τους αντιπάλους τους και να απειλούν μόλις στο πρώτο λεπτό του αγώνα. Ζόμερ και Τζουρού δεν συνεννοήθηκαν, ο πρώτος, όμως, πρόλαβε τον Λεβαντόφσκι κι η μπάλα έφτασε στον Μίλικ. Εκείνος, από τα όρια της μεγάλης περιοχής και σε κενή εστία… κατάφερε με πλασέ να αστοχήσει!

Χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος ρυθμός, το σύνολο του Ναβάλκα συνέχισε να έχει τα ηνία και να προσπαθεί να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Κρικόβιακ (29′), Γκροσίτσκι (31′) και Μίλικ (33′) δεν μπόρεσαν να βρουν στόχο. Οι Ελβετοί από την άλλη προσπαθούσαν να απειλήσουν από στημένες φάσεις, δίχως όμως αντίκρισμα.

Στο 39ο λεπτό ωστόσο, επιτεύχθηκε το πρώτο γκολ στη φάση των «16» του Euro. Οι Ελβετοί βρίσκονταν στην επίθεση, η άμυνα των Πολωνών απομάκρυνε κι ο Γκροσίτσκι στην αντεπίθεση έκανε μία εξαιρετική κούρσα, σέρβιρε την κατάλληλη στιγμή προς τον Μπλαστσικόφσκι κι εκείνος με ψύχραιμο πλασέ νίκησε τον Ζόμερ, για να πετύχει το γκολ και να στείλει την ομάδα του στα αποδυτήρια προηγούμενη στο σκορ.  

Στο δεύτερο μέρος εμφανίστηκε μία τελείως διαφορετική Ελβετία, η οποία από την αρχή έδειξε διάθεση να βρει γρήγορα το γκολ. Στο 51ο λεπτό, ο Σακίρι απείλησε με πλασέ τον Φαμπιάνσκι, ο οποίος όμως κατάφερε να αποκρούσει και δύο λεπτά μετά, ο Μπλαστσικόφσκι δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ζόμερ, σε μία από τις τελευταίες φάσεις της Πολωνίας στο δεύτερο μέρος…

Η Ελβετία είχε τα ηνία στο δεύτερο μέρος και πίεζε πολύ την Πολωνία, η οποία είχε οπισθοχωρήσει στα καρέ της. Στο 73ο λεπτό ο Ροντρίγκεζ εκτέλεσε φάουλ, με τον Φαμπιάνσκι να αποκρούει εντυπωσιακά, ενώ πέντε λεπτά μετά, το πλασέ του Σεφέροβιτς βρήκε το δοκάρι.

Πέντε λεπτά μετά, όμως, ο Σακίρι… τρέλανε όλον τον κόσμο… Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός έπιασε ένα τρομερό ψαλίδι (βολ πλανέ) από τα όρια της μεγάλης περιοχής και νίκησε  τον Φαμπιάνσκι για να φέρει το ματς στα ίσα (83′).

Το μεγαλύτερο μέρος της παράτασης δεν είχε φάσεις, ωστόσο μία έμπνευση του Σακίρι λίγο έλειψε να κρίνει το ματς… Ο άσος της Στόουκ έβγαλε τρομερή σέντρα προς τον Ντερντιγιόκ όμως, εκείνος από πολύ κοντά θέση δεν μπόρεσε να νικήσει τον Φαμπιάνσκι  με το κεφάλι (113′).

Η τελευταία φάση του δευτέρου μέρους της παράτασης ανήκε και πάλι στην Ελβετία, καθώς ο Σεφέροβιτς έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, η μπάλα κόντραρε κι άλλαξε πορεία όμως, ο Ντερντιγιόκ και πάλι δεν κατάφερε να νικήσει τον Πολωνό πορτιέρο που μπλόκαρε, οδηγώντας το ματς στα πέναλτι. 

Οι Πολωνοί κλήθηκαν για πρώτη φορά να εκτελέσουν πέναλτι σε τελικά Euro ή Παγκοσμίου Κυπέλλου και παρότι… πρωτάρηδες, κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση. Ένας εκ των καλύτερων παικτών των Ελβετών, αλλά και του τουρνουά, ο Τσάκα, αστόχησε για την ομάδα του Πέτκοβιτς, την ώρα που οι Πολωνοί νίκησαν σε όλες τις περιπτώσεις τον Ζόμερ και πήραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την πρόκριση στους «8» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!

Τα πέναλτι:

Λιχτστάινερ: 1-0

Λεβαντόφσκι: 1-1

Αουτ του Τσάκα

Μίλικ: 1-2

Σακίρι: 2-2

Γκλικ: 2-3

Σερ: 3-3

Μπλαστσικόφσκι: 3-4

Ροντρίγκεζ: 4-4

Κρικόβιακ: 4-5

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λιχστάινερ, Σεφέροβιτς, Τσάκα, Μπεχράμι (77′ Φερνάντεζ), Ροντρίγκεζ, Τζεμαϊλί (58′ Εμπολό), Μεχμέντι (70′ Ντερντιγιόκ), Τζουρού, Σερ, Σακίρι.

Πολωνία (Άνταμ Ναβάλκα): Φαμπιάνσκι, Πάζνταν, Γιέντριτζεκ, Ματσίνσκι (102′ Γιοντλόβιετς), Μίλικ, Λεβαντόφσκι, Κρικόβιακ, Γκροσίτσκι (104′ Πέσκο), Γκλικ, Μπλαστσικόφσκι, Πίστσεκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ