Μετάβαση στο περιεχόμενο

Είναι ο Άγγελος Ποστέκογλου το αστέρι της ελληνικής προπονητικής σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;

Έλληνες προπονητές. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα ολόκληρο βιβλίο για αυτό το θέμα. Από γραφικούς χαρακτήρες μέχρι και ανορθόδοξα στυλ παιχνιδιού, οι Έλληνες προπονητές τις περισσότερες φορές έχουν γίνει θέμα συζητήσεις όχι για τις προπονητικές τους ικανότητες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, υπάρχει ένα φωτεινό παράδειγμα του ότι να είσαι Έλληνας στον χώρο της προπονητικής στο ποδόσφαιρο δεν είναι κατάρα. Αυτή η εξαίρεση στον κανόνα έχει όνομα και ονομάζεται Άγγελος Ποστέκογλου ή όπως των ξέρουν καλύτερα στο εξωτερικό, Ange Postecoglou. Ο νέος προπονητής της ιστορικής Τότεναμ!

Ταπεινό ξεκίνημα

Ο Agne ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Αυστραλία την δεκαετία του 80, σε μια εποχή που δεν υπήρχε στοίχημα όπως το γνωρίζουμε, με online στοίχημα, live bet η crypto sport betting, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν τον γνώριζαν ακόμα και οι πιο παλιοί ποδοσφαιρόφιλοι.

Την προπονητική την ξεκίνησε εκεί που ήταν ποδοσφαιριστής για τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του, στην South Melbourne. Έπειτα από 4 χρόνια στην ομάδα μεταπήδησε σε επίπεδο νέων και προπόνησε την Under 20 της εθνικής Αυστραλίας. Κάτι που σίγουρα δε γνωρίζατε είναι ότι ο Άγγελος Ποστέκογλου πέρασε και από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από την Παναχαϊκή στην Γ’ Εθνική κατηγορία.

 

Άγγελος Ποστέκογλου

Έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα και μερικές όχι και τόσο επιτυχημένες χρονιές, ο Agne υπέγραψε με τους Yokohama Marinos, αφήνοντας την προπονητική στην Αυστραλία. Αν και ξεκίνησε δύσκολα τον πρώτο καιρό, κατάφερε και τους έφερε τον πρώτο τους τίτλο μετά από 15 χρόνια το 2019, με την κατάκτηση του Ιαπωνικού πρωταθλήματος.

Η εκτόξευση της καριέρας του

Έπειτα από μια μαγική σεζόν με την Yokohama Marinοs, ο Agne είχε πολλές προτάσεις στο τραπέζι για τη συνέχεια της καριέρας του. Στις προτάσει αυτές υπήρχε και η Εθνική Ελλάδος, η οποία έψαχνε διακαώς μια αξιόπιστη λύση για να μπορέσει να επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο. Και η ΑΕΚ όμως έψαχνε προπονητή και όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ήταν μια από τις επιλογές που τον ενδιέφεραν. Ποιός όμως μπορεί να πει όχι στην Σέλτικ και στην ευκαιρία να προπονήσει ένα μεγάλο και ιστορικό club;

Η πορεία του στην Σέλτικ μέχρι στιγμής μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι στην αρχή μεγάλοι αθλητικογράφοι πίστευαν ότι δε θα τα καταφέρει, ωστόσο τους διέψευσε και κέρδισε το πρωτάθλημα από την Rangers που το κατέκτησε την προηγούμενη χρονιά. 

Η ιστορία του Άγγελου Ποστέκογλου θυμίζει παραμύθι!

Η ιστορία του coach είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Από τα αλώνια της Γ’Εθνικής και των τμημάτων υποδομών της Αυστραλίας, στην κατάκτηση του τίτλου σε ένα πολύ μεγάλο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Κάτι το οποίο δυστυχώς κάνουμε πολύ συχνά οι Έλληνες οπαδοί, είναι η υποτίμηση τόσο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, όσο και των Ελλήνων προπονητών, οι οποίοι θεωρούμε ότι κάνουν μόνο για ομάδες που παίζουν κάτω από την μέση του βαθμολογικού πίνακα και προσπαθούν να σώσουν την κατηγορία.

Ίσως ήρθε η ώρα να αρχίζουμε να εμπιστευόμαστε όλο και περισσότερους Έλληνες τεχνικούς. Μόνο τότε και σε συνδυασμό πάντα με την ανάδειξη Ελλήνων παικτών, θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο (σε επίπεδο εθνικής και club) σε κορυφαίο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ