Μετάβαση στο περιεχόμενο

MotoGP: Απίστευτη pole για Μάρκεθ (ΦΩΤΟ)

Ο Marc Marquez είναι ο πρώτος poleman της νέας σεζόν του MotoGP, καθώς ήταν ο ταχύτερος στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Πορτογαλίας και θα ξεκινήσει από την πρώτη θέση, τόσο στο απογευματινό sprint, όσο και στον μεγάλο αγώνα της Κυριακής. Στην πρώτη σειρά θα βρεθούν οι Bagnaia, Martin.

Q1 – Ρεκόρ Marquez, σόου Oliveira

Η νέα εποχή του MotoGP ξεκίνησε με τους έντεκα τελευταίους αναβάτες της χθεσινής ημέρας να βγαίνουν στην πίστα για να διεκδικήσουν τις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης και την πρόκριση στο Q2 και την τελική μάχη για την pole position. Ανάμεσά τους δεν ήταν ο μεγάλος άτυχος του τριημέρου, Pol Espargaro, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Faro μετά την εξαιρετικά άσχημη πτώση που είχε στο P2.

Η διαδικασία του Q1 ξεκίνησε εντυπωσιακά, με τον Marc Marquez να ακολουθεί τον teammate του, Joan Mir και να παίρνει το ρεκόρ πίστας, σταματώντας τα χρονόμετρα σε 1:37,675. Ο Ισπανός αναβάτης της Honda μάλιστα δεν χρειάστηκε να ξαναβγεί στην πίστα, έχοντας εξασφαλίσει την πρόκρισή του, προσπαθώντας να σώσει ένα σετ ελαστικών για τη συνέχεια των κατατακτηρίων δοκιμών.

Η μάχη για τη δεύτερη θέση ήταν πολύ σκληρή, με τον Joan Mir να έχει το αρχικό προβάδισμα με την έτερη εργοστασιακή μοτοσυκλέτα της Honda. Ο Ισπανός πρωταθλητής του 2020 δεν κατάφερε όμως να βελτιώσει την αρχική του επίδοση κι έμεινε εκτεθειμένος στις επιδόσεις των υπόλοιπων αναβατών. Ο Alex Marquez κινήθηκε ταχύτερα για πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου, όμως στο φινάλε ο τοπικός ήρωας Miguel Oliveira ήταν αυτό που πήρε τελικά την πρόκριση με έναν απίθανο γύρο.

Ο Πορτογάλος γνώρισε την αποθέωση από τους συμπατριώτες του, ενώ οι Alex Marquez και Mir δεν είχαν απάντηση κι έμειναν εκτός. Παρά τους πόνους στον αυχένα, ο Brad Binder ήταν άκρως ανταγωνιστικός, ενώ απογοητευτικός για ακόμη μία φορά ήταν ο Franco Morbidelli που έμεινε μακριά από την όποια πιθανότητα πρόκρισης στο Q2.

Q2 – Ολοκλήρωσε την έκπληξη ο Marquez

Στην μάχη για την pole position έλαβαν μέρος οι Jack Miller, Maverick Vinales, Pecco Bagnaia, Luca Marini, Jorge Martin, Fabio Quartararo, Johann Zarco, Marco Bezzecchi, Aleix Espargaro, Enea Bastianini, Marc Marquez και Miguel Oliveira.

Όπως αναμενόταν, οι χρόνοι έπεσαν άμεσα, με τον Miller να παίρνει πίσω το ρεκόρ πίστας, με την πρώτη του προσπάθεια στο Q2. O Αυστραλός ήταν μπροστά από τους Jorge Martin και Pecco Bagnaia μετά το τέλος της πρώτης προσπάθειας, όμως όλα ήταν ανοιχτά, με τους περισσότερους αναβάτες να βρίσκονται πολύ κοντά σε χρόνους.

Όπως αναμενόταν η μάχη ήταν πολύ σκληρή. Η πτώση του Miller, τον άφησε εκτός διεκδίκησης, καθώς οι Pecco Bagnaia και Jorge Martin βελτίωσαν τους χρόνους τους και τον πέρασαν στην πρώτη δυάδα.

Κι ενώ ο χρόνος έληγε και το grid φαινόταν να έχει στηθεί, ο Marc Marquez που ήταν στην τελευταία θέση της κατάταξης μέχρι εκείνη τη στιγμή, στην τελευταία προσπάθεια των κατατακτηρίων, ακολούθησε τον Enea Bastianini, βρήκε τις γραμμές που ήθελε και πήρε μία απίθανη pole position, σταματώντας τα χρονόμετρα σε 1:37,226, χρόνος που αποτελεί φυσικά ρεκόρ πίστας και του έδωσε την 64η pole της καριέρας του, την πρώτη μετά το περσινό GP Ιαπωνίας και την πρώτη σε στεγνές συνθήκες από την ίδια πίστα το 2019!

Pecco Bagnaia και Jorge Martin θα ξεκινήσουν από την πρώτη σειρά, ενώ ο Miguel Oliveira συνέχισε τις τρομερές επιδόσεις του, στην πίστα της πατρίδας του ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση, όντας ο ταχύτερος αναβάτης της Aprilia. Ο Miller έμεινε στην πέμπτη θέση, με τον Enea Bastianini να ολοκληρώνει τις πρώτες κατατακτήριες της καριέρας του με την εργοστασιακή Ducati πίσω από τον άνθρωπο που αντικατέστησε!

Maverick Vinales και οι δύο VR46 των Marco Bezzecchi και Luca Marini θα βρεθούν στην τρίτη σειρά, ενώ στην τέταρτη θα ξεκινήσουν οι Johann Zarco, Fabio Quartararo και Aleix Espargaro.

Το πρώτο sprint του MotoGP είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 5:00 το απόγευμα στην πίστα του Πορτιμάο.

Αναλυτικά η κατάταξη των κατατακτήριων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ