Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΕΚ: Οι Ιωνες Θεοί δεν πεθαίνουν…

27 Αυγούστου 1922 οι Τούρκοι μπαίνουν στην Σμύρνη. Η Σφαγή που ακολουθεί είναι τρομερή. Χιλιάδες Έλληνες εξοντώνονται µε φρικτό τρόπο. Χιλιάδες οικογένειες ξεκληρίζονται. Περιουσίες (μόχθος πολλών χρόνων) καταστρέφονται. Το ελληνικό αίμα ρέει σαν ποτάμι.

Οι Έλληνες προδότες και οι ξένοι δυνάστες έχουν προδώσει τους Ίωνες θεούς, έχουν σπιλώσει τους Ίωνες φιλοσόφους, προσπαθούν να “σβήσουν” τον Ελληνικό ιωνικό πολιτισμό. 

Όμως οι Ίωνες θεοί δεν πεθαίνουν. Τροµαγµένοι, προδοµένοι, κατατρεγµένοι, καταματωμένοι οι Έλληνες της Ιωνίας και της Κωνσταντινούπολης μαζεύουν µε δύναμη και περηφάνια τα κομμάτια τους και γυρίζουν στην Μητέρα Ελλάδα.

Κουβαλούν στους ώμους τους έναν ολόκληρο πολιτισμό, µια υπέροχη κουλτούρα και φυσικά την περιουσία τους, υλική και πνευματική. Τους είπαν “Τουρκομερίτες” “πρόσφυγες”.

Χλεύασαν το λυγµό του τραγουδιού τους. Είπαν “αμανέδες” το βυζαντινό μουσικό µέτρο που είναι η ρίζα της εκκλησιαστικής µας µουσικής. Κι όµως αυτές οι αδάµαστες ψυχές έσφιξαν τα χείλη, δούλεψαν, ρίζωσαν, στέριωσαν, δημιούργησαν και ίδρυσαν ολόκληρες Ιωνικές “αποικίες”.

Την Ν. Ιωνία, την Ν. Φιλαδέλφεια, την Ν. Σμύρνη και τόσες άλλες σ’ όλη την Ελλάδα.

Μαζί τους κουβαλούν τον αθλητικό πολιτισμό και την αθλητική παράδοση της Κωνσταντινούπολης.

Πολλές οι αθλητικές δραστηριότητες των Ελλήνων στην Πόλη και πολλά τα αθλητικά σωματεία. Ένωση Ταταύλων, Ερµής, Ἠφαιστος, Μέγας Αλέξανδρος, Α.Ε. Πέρα Κλούμπ κ.λ.π. Η ένωση αυτών των οµάδων στην Ελλάδα δημιουργεί την ΑΕΚ την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως (Με τον όρο Ένωση εννοείται η Ένωση όλων των Αθλητικών Σωματείων της Κωνσταντινούπολης κάτω από την ηγετική προστασία της ΑΕΚ).

Σε ένα μικρό μαγαζί στην οδό Βεραντζέρου το “λιούξι” των αδελφών Ιωνά, του Κων/νου Δημόγολου και επιφανών και υπερήφανων περαλίδων [πρόσφυγες απὀ την συνοικία Πέρα) ο δικέφαλος Αετός της ΑΕΚ ανοίγει να φτερά του και αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα.

Στις 29 Μαΐου του 1924 συντάσσεται το πρώτο καταστατικό και εκλέγεται το πρώτο διοικητικὀ συμβούλιο της ΑΕΚ. Η αρχική ιδεολογία του συλλόγου ήταν η συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων της Πόλης αλλά και η διατήρηση των αξιών Και των παραδόσεων των Ελλήνων προσφύγων. Έμβλημα της ΑΕΚ ο Βυζαντινός Δικέφαλος Αετός.

Το ένα του κεφάλι κοιτάζει προς την Ανατολή την αγαπημένη του µητέρα πατρίδα την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία το αιώνιο σύμβολο του ελληνισμού της Πόλης.

Το άλλο του κεφάλι κοιτάζει σκληρά και ανελέητα δυτικά αυτούς που πρόδωσαν τους Ρωμιούς της Πόλης. Στο ένα του πόδι κρατάει την Αυτοκρατορική ράβδο, σύμβολο ισχύος και στο άλλο την υδρόγειο, σύμβολο παγκοσμιότητας.

Τα φτερά του είναι ανοιγµένα δηλώνοντας ότι ποτέ δεν υποτάχθηκε και πάντα είναι έτοιμος για µάχη.

Τα χρώματα της ΑΕΚ, το μαύρο της προσφυγιάς, του διωγμού, του πόνου, των λυγµών, της πίκρας για την προδοσία.

Το άλλο, το κίτρινο, το χρώµα του θεού ήλιου που συμβολίζει την ανατολή της ζωής, την μεγαλοπρέπεια, την δύναμη, την αισιοδοξία, την ελπίδα, την αναγέννηση.

Την ηµέρα της ιδρύσεως της ΑΕΚ οι Ίωνες Φιλόσοφοι και επιστήμονες ο Θαλής, ο Αναξαγόρας, ο Ηράκλειτος, ο Δημόκριτος, ο Ξενοφάνης και τόσοι άλλοι χαμογελούσαν ευτυχισμένοι. Οι Ίωνες θεοί δεν πεθαίνουν. Οι Περαλίδες ιδρυτές της ΑΕΚ δουλεύουν ακούραστα, µε µεράκι και πάθος και σε δύο µήνες ο δικέφαλος αετός είναι έτοιμος να πετάξει. Η πτήση του είναι μοναδική. Ο δικέφαλος Αετός της ΑΕΚ φωλιάζει στις καρδιές εκατομμυρίων Ελλήνων. Η ΑΕΚ αγωνίζεται µέχρι το 1926 σε γήπεδο κοντά στις στήλες του Ολυμπίου Διός αλλά και στο σημερινό γήπεδο

Απόστολος Νικολαΐδης

Όμως ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης, υπουργός της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου φρόντισε η ΑΕΚ να προπονείται σε µία έκταση στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το 1930 η έκταση πέρασε στην ιδιοκτησία του συλλόγου και ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος έδωσε εντολή να δημιουργηθεί το γήπεδο της ΑΕΚ εκεί ακριβώς που είναι σήµερα. 

Το 1936 Πρόεδρος της ΑΕΚ εκλέγεται ο εφοπλιστής Νίκος Γκούμας. Επί της προεδρίας του το γήπεδο της ΑΕΚ από µια αλάνα µε δυο µικρές εξέδρες μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο στάδιο που μπορούσε να φιλοξενήσει 40.000 θεατές.

Προς τιµήν του το γήπεδο της ΑΕΚ από το 1991 φέρει το όνομά του. Με την δηµιουργία του γηπέδου το 1930 η ΑΕΚ µεγαλουργεί σε όλα τα αθλήματα καθώς ο σύλλογος ἐχει μεγαλώσει και διαθέτει αθλητές που καλύπτουν όλη την αθλητική γκάμα. Οι επιτυχίες αμέτρητες. Στο ποδόσφαιρο κατακτάει:

12 πρωταθλήματα Ελλάδος

15 κύπελλα Ελλάδος

2 νταμπλ

2 σούπερ καπ

Οι τεράστιοι αθλητές της που θριαμβεύουν παντού είναι πολλοί και σε κάθε  εποχή. Η αναφορά ονομάτων θα αδικήσει ισάξιους αθλητές διαφόρων τμημάτων και άλλων εποχών.

Όμως μαζί µε τις επιτυχίες έρχεται και µια τραγωδία. Το 2013 η ΑΕΚ υποβιβάζεται λόγω χρεών στην Γ’ Εθνική.

Όμως οι Ίωνες θεοί δεν πεθαίνουν, κατεβαίνουν στη γη και αγκαλιάζουν την ΑΕΚ. Φίλαθλοι, Διοίκηση και αθλητές γίνονται µαζί µια σιδερένια µάζα και σε 2 χρόνια η ΑΕΚ ανεβαίνει πάλι εκεί που είναι η θέση της.

Για να αναφερθεί κάποιος στην ιστορία της ΑΕΚ µε λεπτομέρειες χρειάζονται τόμοι ολόκληροι.

Όμως δύο είναι τα γεγονότα που ξεχωρίζουν. Ο μεγαλύτερος θρίαµβος της ομάδας έρχεται από το μπάσκετ.

Στις 4 Απριλίου 1968 στον Παναθηναϊκό Στάδιο µπροστά σε 80.000 θεατές ακατάρριπτο ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων σε αγώνα µπάσκετ — η θρυλική ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας την Σλάβια Πράγας µε 89-82.

Είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή διάκριση του αθλήματος και η ΑΕΚ γίνεται γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΑΕΚ γίνεται σκαπανέας του μπάσκετ και δείχνει τον δρόµο και για τις άλλες οµάδες που διακρίθηκαν αργότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Το δεύτερο και κορυφαίο γεγονός στην ιστορία της ΑΕΚ και του Ελληνικού ποδοσφαίρου είναι το παιχνίδι, την Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου 1999 µε την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας έχουν δώσει εντολή να διαλυθεί ἡ Γιουγκοσλαβία και η Σέρβοι να “πληρώσουν” για την αντίσταση εναντίον των Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο χάζαρος Μπιλ Κλίντον δίνει εντολή και στις 24 Μαρτίου 1999 το ΝΑΤΟ επιτίθεται στην Γιουγκοσλαβία. Ακολουθούν τροµεροί βομβαρδισμοί κάθε σούρουπο, μόλις νυχτώνει οι τόµαχοκ ισοπεδώνουν τα πάντα. Χιλιάδες αθώοι πεθαίνουν και η χώρα γίνεται ερείπια. Τρόµος και πόνος. Σοκ και δέος. Όμως την Μεγάλη Τρίτη 6 Απριλίου πέντε πούλμαν ξεκινούν από την Αθήνα για το βομβαρδισμένο Βελιγράδι.

Μεταφέρουν το ποδοσφαιρικό τµήµα της ΑΕΚ, Φιλάθλους και δημοσιογράφους και καταλύουν το βράδυ στην Βουδαπέστη.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 7 Απριλίου 1999 η αποστολή της ΑΕΚ ταξιδεύει και φθάνει στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι προσφέρουν στους Έλληνες ψωμί και αλάτι δείγµα της ευγνωμοσύνης τους και της αγάπης τους. Τους υποδέχεται ο πρόεδρος της Σερβίας Μιλουτίνοβιτς. Το παιχνίδι γίνεται στο βομβαρδισμένο Νόβισαντ µπροστά σε 15.000 φιλάθλους.

Οι ελληνικές και οι σερβικές σηµαίες ανεµίζουν μαζί. Οι ποδοσφαιριστές των δύο οµάδων µπήκαν αγκαλιασµένοι κρατώντας ένα πανό που έγραφε “Σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τον βομβαρδισμό”.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε στο 68’ καθώς οι Φίλαθλοι µπήκαν στον αγωνιστικό χώρο µε ελληνικές και σερβικές σηµαίες φωνάζοντας “ΕΛΛΑΣ- ΕΛΛΑΣ….ΑΕΚ-ΑΕΚ”, και όλοι μαζί, παίκτες και φίλαθλοι έγιναν ένα κουβάρι. Η στιγµή αυτή είναι ένα ταξίδι στην αιωνιότητα της ιστορίας. Οι παίκτες της ΑΕΚ έφυγαν για την επιστροφή και οι συμπαίκτες της, της Παρτιζάν γύρισαν στα καταφύγια γιατί νύχτωνε και θα άρχιζαν οι βομβαρδισμοί.

Η ΑΕΚ ήταν η μοναδική οµάδα που αψήφησε τις βόμβες και τον θάνατο και κέρδισε την αιώνια εκτίµηση όλων των λαών του πλανήτη. 

Η πράξη αυτή δεν αντισταθµίζεται ούτε µε δεκάδες κύπελλα Ευρώπης, ούτε µε εκατοντάδες πρωταθλήματα Ελλάδος.

Οι στίχοι του Καβάφη από το Ιωνικό του για τους Ίωνες θεούς αντιπροσωπεύει την ιστορία της ΑΕΚ.

«Γιατί σπάσαµε τα αγάλματά τους, γιατί τους διώκαμε από τους ναούς τους, διόλου δεν πέθαναν γι’ αυτό οι θεοί ω γη τῆς Ιωνίας εσένα αγαπούν ακόµη, σένα οι ψυχές την ενθυμούνται ακόµη».

Φυσικά η ιστορία της ΑΕΚ συνεχίζεται γιατί οι Ίωνες θεοί δεν πεθαίνουν.

Τραπεζικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ