Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΚΟΥΤΑΚΟΣ: Καλώς πήγε ο διαιτητής στο VAR στο ΟΑΚΑ, αλλά η απόφασή του και λάθος είναι και δεν προβλέπεται από πουθενά…

H φάση που έγινε με τον Βράνιες στο ΟΑΚΑ και στην οποία ο παίκτης της ΑΕΚ είδε κίτρινη κάρτα για κτύπημα στον Ρόμανιτς σηκώνει μπόλικη συζήτηση και απολύτως δικαιολογημένα.

Και αυτό διότι ο διαιτητής Μανούχος έχει βγει εκτός πρωτοκόλλου χρήσης του συστήματος, όπως αυτό έχει θεσπιστεί από τη Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο και από τη FIFA. 

Όπως αναφέρεται σε αυτό:

Ο VAR είναι ένας αξιωματούχος του αγώνα με ανεξάρτητη πρόσβαση στα βίντεο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τον διαιτητή μόνο σε περίπτωση «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «σοβαρού χαμένου περιστατικού» σε σχέση με:

-Γκολ/Όχι γκολ (Για οποιαδήποτε παράβαση έχει προηγηθεί, ή αν η μπάλα δεν έχει περάσει τελικά ολόκληρη τη γραμμή).

-Πέναλτι/Όχι πέναλτι (Παίρνει την απόφασή του ο διαιτητής, του γίνεται αναφορά στο ακουστικό για πιθανή παράβαση ή λάθος και αν υπάρξει σύσταση να ξαναδεί το ριπλέι ο ίδιος, τότε εξαντλείται η εξουσία του VAR)

-Απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι 2η κίτρινη)

– Λανθασμένη ταυτοποίηση παίκτη (Ο διαιτητής πάντα θα παίρνει μια απόφαση κι αν έχει κάνει λάθος π.χ. σε κίτρινη κάρτα τιμωρώντας άλλον παίκτη θα ενημερώνεται και θα διορθώνει).

-Σε καμία άλλη περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται χρήση VAR.

Τη συγκεκριμένη φάση αρχικά ο διαιτητής Μανούχος τη χάνει εντελώς, αφού δεν σφυρίζει ούτε φάουλ.

Οταν σταματά το ματς, από το VAR ο Τζήλος τον ενημερώνει ότι υπάρχει περίπτωση κτυπήματος για απευθείας κόκκινη κάρτα, και όντως τέτοιο ήταν το χαζό κτύπημα του Βράνιες στον αντίπαλό του, αφού τον κτύπησε στο πρόσωπο σφαλιάρα με πρόθεση. Άλλωστε, όπως, φαίνεται και παραπάνω η κλήση από τον VAR γίνεται σε περίπτωση ξεκάθαρου λάθους όταν δεν έχει βγει κόκκινη.

Ο ρέφερι από την Αργολίδα, που έχει φυσικά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην τελική απόφαση, πάει και βλέπει ο ίδιος τη φάση και στη συνέχεια σφυρίζει φάουλ και δίνει κίτρινη στον Βράνιες, προφανώς επειδή δεν διακρίνει πρόθεση στο κτύπημα! Μόνο που αυτό δεν προβλέπεται πουθενά στο πρωτόκολλο λειτουργίας του VAR! Υπήρξε, δηλαδή, παρατυπία στη χρήση του συστήματος και μια… λύση πατέντα.

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό να επισημάνουμε ότι στην ενημέρωση που έγινε στους εκπροσώπους του Τύπου πριν την έναρξη του πρωταθλήματος είχε τονιστεί πως ο διαιτητής VAR δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει στον ρέφερι της αναμέτρησης ένα φάουλ που ξέφυγε της προσοχής του, ακόμα κι αν αυτό είναι ξεκάθαρο και θα έπρεπε να τιμωρηθεί και πειθαρχικά (κίτρινη κάρτα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ