Μετάβαση στο περιεχόμενο

FORMULA 1: Κυνηγάει με αξιώσεις τα ρεκόρ του Σουμάχερ o Χάμιλτον

Επτά παγκόσμια πρωταθλήματα, 91 νίκες σε Grand Prix, 155 πλασαρίσματα στο βάθρο. Τα ρεκόρ του Μίκαελ Σουμάχερ στη Formula 1 έμοιαζαν μέχρι πρόσφατα απλησίαστα. Όπως φαίνεται, όμως, δεν ισχύει πλέον κάτι τέτοιο, καθώς ο Λιούις Χάμιλτον δείχνει ικανός να εκθρονίσει τον θρυλικό Σούμι από τη θέση του «βασιλιά» της F1.

Ο Βρετανός κατέκτησε ήδη τον πέμπτο παγκόσμιο τίτλο του και από την περασμένη Κυριακή βρίσκεται στο ίδιο σκαλοπάτι της αιώνιας λίστας μαζί με τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, ενώ μόνο ο Σουμάχερ έχει περισσότερα πρωταθλήματα στη Formula 1. Στο αγωνιστικό παλμαρέ του Λιούις καταγράφονται επίσης 71 νίκες και 132 φορές στο βάθρο.

Αυτή τη σεζόν ο οδηγός της Mercedes έχει «συλλέξει» μέχρι τώρα 9 νίκες και 15 θέσεις στο βάθρο, την προηγούμενη τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 9 και 13 και πρόπερσι 10 και 17.

Οι αριθμοί είναι σαφείς και υποδηλώνουν, ότι τα μεγάλα ρεκόρ του Σουμάχερ είναι δυνατόν να καταρριφθούν εντός του 2020, καθώς το ποσοστό νικών του Χάμιλτον ανέρχεται σε 31,4% στο σύνολο των αγώνων του στη Formula 1, όταν του Σουμάχερ είναι 29,7%. Με άλλα λόγια ο Βρετανός νικά με μεγαλύτερη συχνότητα από τον Γερμανό πολυπρωταθλητή της Formula 1.

Πάντως, ο ίδιος ο Χάμιλτον είχε δηλώσει πρόσφατα ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να φτάσει τα 7 παγκόσμια πρωταθλήματα του Σούμι, τα οποία είχε συγκρίνει -όσον αφορά στον βαθμό δυσκολίας- με το ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ.

Ωστόσο, δεν εκπλήσσει πλέον πολλούς η προοπτική της κατάκτησης του Έβερεστ της F1 από τον Λιούις. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Νάιτζελ Μάνσελ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Press Association», όπου ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 1992 ανέφερε τα εξής:

«Ο Λιούις σερφάρει πάνω σε ένα κύμα και προβλέπω, ότι τα επόμενα χρόνια θα φτάσει τους επτά τίτλους. Ο Λιούις οδηγεί σε μία άλλη στρατόσφαιρα, επειδή μπόρεσε να ‘’χτίσει’’ την αυτοπεποίθησή του και την κεκτημένη του ταχύτητα από αγώνα σε αγώνα, χρόνο με τον χρόνο».

Υπέρ του Χάμιλτον συνηγορεί και το γεγονός ότι δύσκολα θα σπάσει η κυριαρχία της Mercedes το επόμενο διάστημα και έως το 2021, οπότε θα ανακατευθεί πάλι η τράπουλα με τους νέους κανονισμούς για τους κινητήρες.

Ο ίδιος ο Βρετανός αποφεύγει, πάντως, να κοιτάζει τόσο μακριά και έχει δηλώσει: «Θα ήθελα να οδηγήσω ακόμη μερικά χρόνια, όμως θέλω να κάνω το ένα βήμα μετά το άλλο. Με λίγη τύχη, ίσως πλησιάσω τον Σουμάχερ. Αυτό που πέτυχε εκείνος με τη Ferrari, είναι μοναδικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ