Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ριζικές αλλαγές: Εγκρίθηκαν από τη FIFA οι 5 αλλαγές σε κάθε παιχνίδι - «Ακυρώνεται» το VAR!

Ριζικές αλλαγές: Εγκρίθηκαν από τη FIFA οι 5 αλλαγές σε κάθε παιχνίδι - VAR… τέλος!

Σε μία έκτακτη τροποποίηση των κανονισμών ποδοσφαίρου, η ΦΙΦΑ ενέκρινε την πρόταση για δικαίωμα κάθε ομάδας να κάνει 5 αλλαγές, στις διοργανώσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Η FIFA αποφάσισε να εγκρίνει την προσωρινή αλλαγή κανονισμού, μετά από την πρόταση που έγινε για πέντε αλλαγές από κάθε ομάδα!

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου σε συνεργασία με το αρμόδιο όργανο που επεξεργάζεται όλες τις αλλαγές κανονισμών (IFAB) αποφάσισε, λοιπόν, να κάνει αποδεκτή την αλλαγή κανονισμού που θα ισχύσει σε όσες διοργανώσεις είτε είναι σε εξέλιξη είτε σκοπεύουν να αρχίσουν και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Σύμφωνα με τις αλλαγές κανονισμών:

  • Κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα να κάνει το πολύ μέχρι και πέντε αλλαγές σε κάθε παιχνίδι.
  • Για να μειωθούν οι καθυστερήσεις, κάθε ομάδα θα έχει το πολύ τρεις ευκαιρίες να κάνει τις αλλαγές αυτές κατά την διάρκεια της αναμέτρησης. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν και κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου.
  • Αν και οι δύο ομάδες κάνουν μία αλλαγή στο ίδιο χρονικό σημείο, τότε αυτή θα μετράει σαν μία ευκαιρία για αλλαγή για κάθε ομάδα.
  • Οι αλλαγές που δεν χρησιμοποιήθηκαν και οι ευκαιρίες για να πραγματοποιηθούν θα μεταφέρονται και σε όσα παιχνίδια πάνε στην παράταση.
  • Σε κάθε διοργάνωση που επιτρέπει βάσει κανονισμών μία επιπλέον αλλαγή στην παράταση, οι ομάδες θα έχουν μία ακόμα χρονική ευκαιρία για να την πραγματοποιήσουν. Οι αλλαγές μπορεί να γίνουν πριν από την έναρξη της παράτασης ή στο ημίχρονό της.

Σε ό,τι αφορά τις διοργανώσεις που έχουν υιοθετήσει και χρησιμοποιούν το σύστημα VAR, δίνεται το δικαίωμα στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος κάθε χώρας να αποφασίσει από μόνη της αν θα συνεχίσει την χρήση του ή αν θα το διακόψει προσωρινά.

Ωστόσο, όπου η χρήση του VAR συνεχιστεί κανονικά, η λειτουργία του θα συνεχιστεί με την τήρηση όλων των κανονισμών που διέπουν το ποδόσφαιρο, χωρίς κάποια τροποποίηση.