Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ντόρτμουντ

Χωρίς οπαδούς δεν νικούν οι γηπεδούχοι σύμφωνα με έρευνα

Η εποχή του κορονοϊού στο ποδόσφαιρο έχει για σήμα-κατατεθέν τα άδεια γήπεδα, συνθήκη που αφαιρεί αυτόματα τις πιθανότητες νίκης για τον γηπεδούχο.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το «The Conversation», το πλεονέκτημα νίκης για τις ομάδες που παίζουν εντός έδρας πέφτει από 46% σε 36% όταν πρόκειται για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Παράλληλα, σκοράρουν λιγότερο συγκριτικά με τις αναμετρήσεις που έχουν τον 12ο παίκτη στο πλευρό τους.

Από την άλλη πλευρά, οι φιλοξενούμενες ευνοούνται από αυτή τη συνθήκη και από το 26% ανεβαίνουν στο 34% ως ποσοστό νίκης χωρίς φιλάθλους.

Σε ό,τι έχει να κάνει, λοιπόν, με την επανέναρξη της Bundesliga, τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν, αφού από τα 8 παιχνίδια του Σαββατοκύριακου, μόνο η Ντόρτμουντ υπερασπίστηκε την άδεια έδρα της, κόντρα στη Σάλκε.

Οι ερευνητές μελέτησαν όλους τους αγώνες που έχουν διεξαχθεί χωρίς οπαδούς από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου κι έπειτα, αλλά η πλειονότητά τους αφορά τον 21ο αιώνα, με 191 αναμετρήσεις σε Γαλλία και Ιταλία, αλλά και παιχνίδια από τη La Liga και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.