Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παναθηναϊκός

Τι προβλέπει το νέο πρωτόκολλο της Super League 1 για την αναβολή αγώνων- Τι θα ισχύσει για τα ματς του Παναθηναϊκού με Αστέρα και Απόλλων Σμύρνης

Kάτι παραπάνω από σίγουρη φαίνεται πως είναι πλέον η αναβολή του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα Τρίπολης στο "Απόστολος Νικολαΐδης", για τη 14η αγωνιστική της Super League 1, λόγω των τεσσάρων κρουσμάτων κορονοϊού που βρέθηκαν, αλλά και της πολύ σοβαρής πιθανότητας να έχουν προσβληθεί κι άλλοι ποδοσφαιριστές των "πράσινων" από τον ιό.

Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων της Super League αναφέρει πολύ αναλυτικά στο "άρθρο ΙΙΙ, παράγραφος 2" ("Μέτρα σε περίπτωση θετικού στον ιό περιστατικού – Διαχείριση κρούσματος") πως:

"Στην περίπτωση προγραμματισμένου αγώνα ομάδας, διενεργείται μοριακός έλεγχος με RT-PCR ρινοφαρυγγικού δείγματος σε όλους τους αθλητές την παραμονή του αγώνα (Match Day – 1 ή MD- 1). Αν βρεθούν στον έλεγχο αυτό πέντε (5) ή περισσότερα θετικά αποτελέσματα σε αθλητές, ο αγώνας αναβάλλεται". Και συμπληρώνεται με την επισήμανση της "παραγράφου 4" πως ο προγραμματισμένος έλεγχος γίνεται 24 ή 48 ώρες πριν από τον αγώνα.

Στον προηγούμενο έλεγχο που έγινε εντός όλου του ποδοσφαιρικού τμήματος του "τριφυλλιού", βρέθηκαν τέσσερα κρούσματα της Covid-19, που αφορούσαν ποδοσφαιριστές της ομάδας. Έτσι για να αναβληθεί ο αγώνας  με τον Αστέρα Τρίπολης στη Λεωφόρο, θα πρέπει να υπάρξει ακόμη ένα κρούσμα παίκτη του Παναθηναϊκού κατά τον τελευταίο κύκλο των εξετάσεων που έγιναν και τα αποτελέσματά τους αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγες ώρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μετράει η περίπτωση του Μαουρίσιο που βρίσκεται στη Βραζιλία. 

Το ενδεχόμενο να βρεθεί και 5ο κρούσμα είναι πλέον πάρα πολύ πιθανό, διότι υπάρχουν συμπτώματα και σε άλλους παίκτες, αλλά και μέλη του τεχνικού τιμ. Για όλους τους υπόλοιπους πάντως, πλην των παικτών, η "παράγραφος 6" του Πρωτοκόλλου αναφέρει πως δεν επηρεάζουν την αναβολή του αγώνα ("κρούσματα σε προπονητές, ιατρικό και λοιπό τεχνικό προσωπικό που θεωρούνται προστατευμένες επαφές, αντιμετωπίζονται με απομόνωση χωρίς να επηρεάζουν την ομάδα").

Σε ότι αφορά τώρα το ματς των "πράσινων", αυτόν της 15ης αγωνιστικής με τον Απόλλων Σμύρνης στη Ριζούπολη, που είναι προγραμματισμένος για την Πέμπτη (7/1, 15:00), ισχύουν τα εξής:

Για να υπάρξει "ζήτημα" αναβολής του αγώνα, θα πρέπει να βρεθούν άλλα πέντε θετικά δείγματα, διαφορετικών παικτών του Παναθηναϊκού, στον επόμενο έλεγχο που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Κι αυτό διότι από τη Δευτέρα (4/1), ο δείκτης των κρουσμάτων σε κάθε ομάδα "μηδενίζει". Και προσμετρώνται μόνο τα "νέα κρούσματα".

Αυτό θα αλλάξει μόνο εάν, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στο ποδοσφαιρικό τμήμα, οι υγειονομικές αρχές και η Περιφέρεια Αττικής, αποφασίσουν για λόγους υγειονομικής ασφάλειας να βάλουν σε "καραντίνα" όλη την ομάδα του Παναθηναϊκού.

Κάτι που έχει ήδη γίνει φέτος, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, σε αντίστοιχη περίπτωση με την ομάδα της Λαμίας, η οποία παρουσίασε 9 κρούσματα του Covid-19.