Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόταση της Super League 1 για διεξαγωγή παιχνιδιών χωρίς VAR - Νέα πρόβλεψη για τις αναβολές αγώνων λόγω επεισοδίων!

Πρόταση της Super League 1 για διεξαγωγή παιχνιδιών χωρίς VAR - Νέα πρόβλεψη για τις αναβολές αγώνων λόγω επεισοδίων!

Στις προτάσεις που έστειλε η Super League 1 στην ΕΠΟ ενόψει της συζήτησης για τους κανονισμούς νέας αγωνιστικής περιόδου περιλαμβάνεται τροποποίηση της διάταξης που αφορά τη χρήση του VAR, αλλά και της διάταξης σχετικά με την εξουσία του διαιτητή να αποφασίζει τη μη τέλεση αγώνα λόγω επεισοδίων.

Σύμφωνα με τον ΚΑΠ, «σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος της SL1, από την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, θα λειτουργεί το Video Assistant Referee (VAR) και η χρήση γραμμής οφσάιντ στο Video Assistant Referee».

Η πρόταση της λίγκας αναφέρει ότι «αν προκύψει πρόβλημα με την εύρυθμη λειτουργία του VAR, ο αγώνας διεξάγεται κανονικά». Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον περάσει από την ΕΠΟ, θα μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας ακόμη και στην περίπτωση που το VAR δεν μπορεί να λειτουργήσει!

Όσον αφορά την εξουσία του διαιτητή η Super League 1, προτείνει να προσδιοριστεί χρονικό διάστημα 45 λεπτών, στο οποίο ο διαιτητής να έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει τη μη τέλεση του ματς εφόσον κρίνει ότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Η διάταξη που η Super League 1 προτείνει να ενταχθεί στον Πειθαρχικό Κώδικα είναι η εξής: «Σε κάθε περίπτωση που οι εν γένει συνθήκες που επικρατούν στις εξέδρες ή στον αγωνιστικό χώρο ή στην περιμετρική αυτού έκταση δεν επιτρέπουν την ασφαλή έναρξη ή συνέχιση του αγώνα, ο διαιτητής αναβάλλει την έναρξη ή διακόπτει οριστικά τον αγώνα. Αν η αναβολή έναρξης ή η διακοπή υπερβούν τα σαράντα πέντε (45) λεπτά, τότε ο αγώνας ματαιώνεται / διακόπτεται οριστικά και ο διαιτητής ανακοινώνει άμεσα την απόφασή του και συντάσσει το φύλλο αγώνα. Κατ' εξαίρεση ο διαιτητής δύναται το αργότερο μέχρι την παρέλευση του ως άνω σαρανταπεντάλεπτου να διατάξει την εκκένωση των κερκίδων ή μέρους αυτών, η οποία πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο εντός τριάντα (30) λεπτών από τη γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης του διαιτητή. Αν παρά την εντολή εκκένωσης, αυτή δεν επιτευχθεί εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, ο διαιτητής διατάσσει την οριστική ματαίωση ή διακοπή του αγώνα…».