Μετάβαση στο περιεχόμενο

EuroCup Γυναικών: Ιστορική πρόκριση του Αθηναϊκού στους τελικούς

Ιστορία έγραψε ο Αθηναϊκός, καθώς προκρίθηκε στους τελικούς του EuroCup Women και πάλι μετά από 16 χρόνια.

Η ομάδα του Βύρωνα ηττήθηκε 78-70 από τη Βιλνέβ στη Λιλ, όμως υπερασπίστηκε το +13 του πρώτου αγώνα και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Η περσινή κάτοχος του τροπαίου πίεσε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα για να ανατρέψει τη διαφορά, όμως ο Αθηναϊκός άντεξε. Στα κρίσιμα σημεία της τέταρτης περιόδου η Αλέξις Πρινς βγήκε μπροστά και κράτησε την ομάδα της μέσα στο σκορ, επιτρέποντας στον ελληνικό σύλλογο να διαχειριστεί το προβάδισμα από το πρώτο παιχνίδι.

Με αυτή την πρόκριση ο Αθηναϊκός επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά μετά το 2010, όταν είχε κατακτήσει το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του απέναντι στη Ναντέζντα.

Στους τελικούς του EuroCup Women θα αντιμετωπίσει τη Μερσίν σε διπλούς αγώνες, στις 2 Απριλίου στον Βύρωνα και στις 9 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αθηναϊκός μπήκε πολύ δυναμικά στο παιχνίδι και με τα δύο μαζεμένα τρίποντα της Πρινς προηγήθηκε με 8-4 στο πρώτο 3λεπτο, προτού η Βιλνέβ ανεβάσει στροφές και αντιδράσει. Χάρη στην καλή τους άμυνα, οι γηπεδούχες κράτησαν την ελληνική ομάδα σε μόλις ένα εντός πεδιάς καλάθι για τα επόμενα έξι λεπτά, παίρνοντας το προβάδισμα με 18-13 στο 9′. Με τέσσερις διαδοχικούς πόντους της Ανίγκουε, οι φιλοξενούμενες… ξελάσπωσαν επιθετικά και μείωσαν στο 18-17 της πρώτης περιόδου.

Ακόμα πιο κλειστό ήταν το παιχνίδι στο δεύτερο δεκάλεπτο, με αργό τέμπο και πολλά χαμένα σουτ, απόρροια φυσικά του τεράστιου διακυβεύματος που είχε η αναμέτρηση. Χαρακτηριστικό ήταν πως το επιμέρους σκορ στην περίοδο ήταν 14-15, με τις Ράτσα, Πρινς, Παυλοπούλου και Τάντιτς να κρατούν επιθετικά την ομάδα της Στέλλας Καλτσίδου και να στέλνουν τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια στην απόλυτη ισοπαλία (32-32).

Αρκετά διαφορετικό ήταν το τρίτο δεκάλεπτο, με τις δύο ομάδες να παίζουν πιο επιθετικά και απελευθερωμένα στις δύο πλευρές του παρκέ. Με καλάθια των Πρινς, Παυλοπούλου και Γουίντερμπερν, ο σύλλογος του Βύρωνα προηγήθηκε για πρώτη φορά στην βραδιά με 6 πόντους (32-38), ένα προβάδισμα που διατήρησαν μέχρι τα μέσα της περιόδου. Κάπου εκεί οι Γαλλίδες με τις Ταχάν και Άλστον κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσα (48-48), με την πρώτη μάλιστα να πετυχαίνει ένα μεγάλο τρίποντο στο φινάλε για το 54-50.

Όπως ήταν φυσικό, η Βιλνέβ μπήκε στην τέταρτη και τελευταία περίοδο αποφασισμένη να παίξει τα… ρέστα της και να καλύψει το -13 του πρώτου αγώνα. Η ελληνική ομάδα άντεξε στην αντεπίθεση και με σπουδαίες ενέργειες της εκπληκτικής Πρινς και της Ράτσα, έμεινε κοντά στο σκορ για το 60-57 στο 33ο λεπτό. Οι γηπεδούχες απάντησαν με ένα γρήγορο 7-1 σερί, με την απίθανη Πρινς να κρατά μόνη της τον Αθηναϊκό μέσα στο ματς (69-64) με έντεκα πόντους στα πρώτα 7 λεπτά του δεκαλέπτου (69-64)!

Παρ’ όλα αυτά, η Βιλνέβ έφτασε μέχρι το +10 (74-64) ένα λεπτό μετά, βάζοντας φωτιά στο ματς. Ωστόσο, ο Αθηναϊκός με… Ολύμπια ψυχραιμία και τέσσερις μαζεμένους πόντους της Πρινς μείωσε στο 74-68 ένα λεπτό πριν το φινάλε, «προστατεύοντας» τη διαφορά του αγώνα και φτάνοντας στην ιστορική νίκη και πρόκριση στον τελικό του EuroCup με το τελικό 78-70!

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 32-32, 54-50, 78-70.

Τα ομαδικά στατιστικά για τον Αθηναϊκό: 19/34 δίποντα, 5/21 τρίποντα, 17/27 βολές, 37 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 19 φάουλ, 23 λάθη, 7 κλεψίματα και 1 μπλοκ.

Τα ομαδικά στατιστικά για τη Βιλνέβ: 20/36 δίποντα, 7/20 τρίποντα, 17/25 βολές, 27 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 26 φάουλ, 14 λάθη, 14 κλεψίματα, 5 μπλοκ.

Βιλνέβ (Μπεζίν): Πίτερσον 15 (6/8 δίποντα, 3/3 βολές, 8 ασίστ), Άγια Κουάδιο, Τσέρι 9 (2/3 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/6 βολές, 8 ριμπάουντ), Μιλαπιέ 10 (3/5 δίποντα, 4/4 βολές), Άλστον 18 (4/9 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 4/5 βολές), Φανίγκμπε, Γιάλε 3 (1/3 τρίποντα), Ταχάν 15 (4/9 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4/6 βολές), Παλενίκοβα, Φαλ, Παζέτ 8 (1/1 δίποντα, 2/2 τρίποντα).

Αθηναϊκός (Καλτσίδου): Ράτσα 5 (1/2 δίποντα, 1/2 τρίποντα), Τσινέκε 2 (1/2 δίποντα), Σταμάτη, Γουίντερμπερν 4 (1/3 δίποντα, 2/4 βολές), Παυλοπούλου 5 (1/3 δίποντα, 1/6 τρίποντα), Μίλερ 2 (2/4 βολές), Λουκά, Τάντιτς 11 (5/5 δίποντα, 1/3 βολές), Πρινς 24 (6/9 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 6/8 βολές), Παρκς 7 (2/5 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Ανίγκουε 4 (1/2 δίποντα, 2/2 βολές), Χρίστοβα 6 (1/3 δίποντα, 4/6 βολές).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ