Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στους κανονισμούς από την FIFA

Η FIFA και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) ετοιμάζονται να εγκρίνουν μια σειρά από ριζικές αλλαγές στους κανονισμούς, με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού του παιχνιδιού και τον περιορισμό των καθυστερήσεων.

Μετά την επιτυχία του κανόνα των οκτώ δευτερολέπτων για τους τερματοφύλακες, που υποχρεώνει σε γρήγορη επαναφορά της μπάλας, το IFAB προχωρά σε νέα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν ήδη από το φετινό Μουντιάλ.

Κεντρική καινοτομία αποτελεί η δυνατότητα των διαιτητών να ξεκινούν αντίστροφη μέτρηση πέντε δευτερολέπτων σε πλάγια ή στατικές φάσεις όταν κρίνουν ότι υπάρχει σκόπιμη καθυστέρηση. Αν ο παίκτης ξεπεράσει τα πέντε δευτερόλεπτα, η κατοχή θα αλλάζει στο πλάγιο, ενώ στο καθυστερημένο ελεύθερο του τερματοφύλακα θα καταλογίζεται κόρνερ υπέρ του αντιπάλου.

Τιμωρίες ακόμα και στις αλλαγές…

Παράλληλα το IFAB εξετάζει όριο 10 δευτερολέπτων στις αλλαγές, με την καθυστέρηση να οδηγεί σε απώλεια της δυνατότητας αλλαγής για τουλάχιστον ένα λεπτό. Επίσης, προτείνεται ενιαίο όριο ενός λεπτού για την παραμονή εκτός αγωνιστικού χώρου παικτών που τραυματίζονται και προκαλούν διακοπή, με εξαίρεση τους τερματοφύλακες.

Στο τραπέζι βρίσκονται και νέες δυνατότητες για το VAR, όπως ο έλεγχος κόρνερ χωρίς καθυστέρηση της επανέναρξης. Στόχος όλων των μέτρων είναι η διατήρηση της ροής του παιχνιδιού και η μείωση των μεγάλων καθυστερήσεων που επηρεάζουν παίκτες, φιλάθλους και τηλεοπτικές μεταδόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ