Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορονοϊός: «Βόμβες» από Τζανάκη και Σύψα για κρούσματα και ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: «Βόμβες» από Τζανάκη και Σύψα για κρούσματα και ανεμβολίαστους

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας.

Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα Covid-19 ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ.

«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του, με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι» προειδοποίησε ο Τζανάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε ο καθηγητής, η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει, είναι ότι θα προσεγγίσουμε τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου.

Σηματοδοτείται μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε που θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα, μπορεί στα 4.500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα. Επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό και να περιέχουμε το ευμενές σενάριο», κατέληξε ο καθηγητής.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα για το θέμα «Covid-19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», έκανε λόγο πως μέσα στο φθινόπωρο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα νοσήσουν από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ο ιός θα έχει τελειώσει. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτας του ιού, όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα κολλήσουν.

«Μετά το φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα έχουν αποκτήσει αντισώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στην συνέχεια των όσων είπε, αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία: «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Θα προσβάλλει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επομένως, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε αντισώματα είτε από το εμβόλιο είτε από τη νόσηση. Και κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία».