Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εμβολιασμένοι και νοσήσαντες: Αυτό είναι το πραγματικό ποσοστό των Ελλήνων με ανοσία στον κορονοϊό

Το ισχυρό τείχος ανοσίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τις κοινωνίες όλου του κόσμου έναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Χθες ο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως «6,4 εκατ. πολίτες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο και να αποκτήσουν ανοσία. Αυτό σημαίνει 2 στους 3 Έλληνες και Ελληνίδες (66% επί των 9,67 εκατ. πολιτών άνω των 12 ετών)».

Συμπλήρωσε δε ότι «καθώς ο αριθμός των πολιτών που έχουν φυσική ανοσία επηρεάζει και τον στόχο του εμβολιασμού, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ακόμη ένα στοιχείο. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ο πληθυσμός που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα δηλωθέντα κρούσματα, διότι πολλοί πολίτες έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν διαγνωστεί με εργαστηριακό τεστ. Άρα, ο συνολικός πληθυσμός που διαθέτει σήμερα ανοσία, είτε διά του εμβολίου είτε διά της φυσικής νόσησης, υπολογίζεται στους 7,5 εκατ. πολίτες, δηλαδή 3 στους 4 πολίτες διαθέτουν σήμερα ανοσία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε: «οι εκτιμήσεις που έχουμε έχουν αυτή τη στιγμή ευρέα στατιστικά όρια και σίγουρα το 75% δεν είναι κάτι σουρεαλιστικό. Υπάρχουν βέβαια περιοχές οι οποίες έχουν αρκετά χαμηλότερο. Δεν είναι ομοιόμορφη η κατανομή αυτού του ποσοστού. Και γενικά μη θεωρείτε ότι υπάρχει καλή εκτίμηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, γενικά για το ποσοστό της ανοσίας που υπάρχει στον πληθυσμό. Είναι όμως μια ρεαλιστική εκτίμηση το 75% σε κάποιες τουλάχιστον περιοχές, δεν μου φαίνεται σουρεαλιστική, μου φαίνεται ότι είναι μια εκτίμηση η οποία θα μπορούσε και να επαληθευτεί. Δεν μου φαίνεται δηλαδή παράλογη».  Διαπιστώνουμε ότι ο επιδημιολόγος δεν καταργεί το υπουργό, αλλά από την άλλη δεν εκφράζεται εξίσου απόλυτα.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση για την ανοσία, της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου η οποία επεσήμανε ότι «Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά για όλη την Ελλάδα, για όλες τις περιοχές και για όλες τις ηλικίες. Πρέπει να το βλέπουμε λίγο πιο στοχευμένα».

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι το θέμα της ανοσία δεν μπορεί να είναι ένα απόλυτο ποσοστό, καθώς ακόμη και υψηλό να είναι, αυτό δε σημαίνει πως δεν θα έχουμε τοπικές εξάρσεις και επιδημίες που θα δημιουργούν επιβαρύνσεις στο σύστημα υγείας και φυσικά θα διατηρούν ενεργό το ιό, ειδικά όσο θα υπάρχουν σημαντικά ποσοστά ανεμβολίαστων.