Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
κορονοϊός

Πότε θα καταργηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού σύμφωνα με μέλος της επιτροπής Ειδικών

Δεδομένη θεωρούν οι επιστήμονες την κυκλοφορία του κορονοϊού τον επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να αναμένεται παράταση ή διατήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, μέχρι να επιτευχθεί ανοσία. 

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα θα έχει ολοκληρώσει ένα τείχος ανοσίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι του 2022 θα έχουν οριστικά καταργηθεί τα μέτρα κατά της πανδημίας.

«Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχειρίσιμη. Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι», τόνισε στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας όμως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον κορονοϊό να σταματά την κυκλοφορία του το επόμενο έτος. 

«Να σταματήσει πλήρως η κυκλοφορία του ιού είναι εξαιρετικά απίθανο, δεν υπάρχει σενάριο που να δείχνει πως ο ιός θα σταματήσει πλήρως να κυκλοφορεί» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, επαναλαμβάνοντας ότι τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ καλό επίπεδο και ότι όσοι εμβολιαστούν, σε μεγάλο ποσοστό δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Όπως είπε, η πιθανότητα νοσηλείας μειώνεται 20-30 φορές και αντιστοίχως 20-30 φορές μειώνεται και η πιθανότητα θανάτου. Για να υπάρξει τείχος ανοσίας, το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμών πρέπει να φτάσει στο 70%. Η επίτευξη του στόχου θα αποτελέσει κλειδί για τη δραματική μείωση εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι εφόσον συμβεί, θα ισχύει για τις λεγόμενες «πρωτογενείς αποτυχίες». Ειδικά, πρόκειται για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή για τους ανοσοκατασταλμένους ή τους ηλικιωμένους πολίτες.

Οι συγκεκριμένες ομάδες, εφόσον χρειαστούν τρίτη δόση, ενδεχομένως θα πρέπει να την κάνουν στο τέλος του έτους ή στις αρχές του νέου έτους. Για τους υπόλοιπους πολίτες, η συζήτηση για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης είναι πρώιμη.

Πηγή: Protothema.gr