Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΘΕΟΔΩΡΆΚΗΣ

Το τελευταίο αντίο των δημιουργών του «Ζ» στον αξεπέραστο Μίκη Θεοδωράκη

Σε κλίμα συγκίνησης συνεχίστηκε και σήμερα στο εκκλησάκι των Αγίου Ελευθερίου/Παναγίας Γοργοεπήκοου, δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη.

Πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά στη μεγάλη ουρά που είχε σχηματιστεί από το πρωί στο πεζοδρόμιο επί της οδού Μητροπόλεως για το «τελευταίο αντίο» στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη και πολιτικό.

Με ένα λουλούδι στο χέρι, συνήθως κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλο, και τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, άνθρωποι όλων των ηλικιών παρέμεναν ήσυχοι έως ότου έρθει η σειρά τους για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο δημιουργό.

Μεταξύ αυτών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που ήρθαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 15:30.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Αμφότεροι έχουν συνδέσει τ’ όνομα τους με αυτό του Μίκη μέσα από την ταινία «Ζ» (Ζει) του Κώστα Γαβρά, η οποία βασίστηκε στο ομότιλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού με θέμα την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη - μια ταινία που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης.

«Ο Μίκης θα είναι πάντα εδώ. Όχι μόνο στην καρδιά μας, αλλά και στ’ αυτιά μας, στο σπίτι μας», δήλωσε ο Κώστας Γαβράς, ενώ, αναφερόμενος στη θρυλική εκείνη συνεργασία, προσέθεσε:

«Ήθελα στο ''Ζ'' τη μουσική του Μίκη. Και φυσικά ήθελα τα δικαιώματα. Για να έχω τα δικαιώματα, έπρεπε να μου τα δώσει. Πήγε η γυναίκα μου και μετά ο Ζακ Περέν στη Ζάτουνα και του εξήγησε τι κάναμε. Κι έβγαλε το πακέτο με τα τσιγάρα του κι έγραψε: ''Ο Κώστας να πάρει ό,τι θέλει από τη μουσική μου''. Αυτό ήταν το συμβόλαιο. Μέχρι το τέλος».

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί έως τις 19:00 και αύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 14:00, ενώ θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων.