Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι πληγές που αφήνει στην ΑΕΚ ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός

Τις πληγές της μετράει η ΑΕΚ μετά τον οδυνηρό ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την άσημη Νόα. Η Ένωση μένει εκτός Ευρώπης, όπως και το καλοκαίρι του 2021, όταν αποκλείστηκε από τη Βελέζ, και οι συνέπειες είναι σοβαρές. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα καλείται να διαχειριστεί αυτή την αποτυχία, στο ξεκίνημα μιας σεζόν, που έρχεται μετά από την απώλεια ενός πρωταθλήματος που βρισκόταν στα χέρια της.

Όμως το γεγονός ότι έμεινε τόσο νωρίς εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων έχει βαριές συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

Αρχικά, ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη δεν επέτρεψε στην ΑΕΚ να βελτιώσει καθόλου τη θέση της στην κατάταξη των κλαμπ της UEFA, κάτι που θα γινόταν με την είσοδό της στη φάση των ομίλων του Conference League. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο καλοκαίρι οι κληρώσεις της θα είναι δύσκολες καθώς από την 144η θέση που βρίσκεται τώρα, θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 20 θέσεις, ίσως και παραπάνω έως το τέλος της σεζόν. 

Μεγάλο πλήγμα αποτελεί το γεγονός ότι θα χάσει σημαντικά έσοδα. Εφόσον η ΑΕΚ δεν μπήκε στη φάση των ομίλων, θα χάσει περίπου 4 εκατ. ευρώ, καθώς και όσα ακόμη ποσά θα εξασφάλιζε με την πορεία της. Η απώλεια αυτών των χρημάτων δεν απειλεί τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ, αλλά την ισορροπία στο Financial Fair Play, μιας και φέτος έγινε μια μεγάλη επένδυση το καλοκαίρι, με την απόκτηση παικτών με υψηλά κασέ.

Το κύριο θέμα είναι όμως το ψυχολογικό πλήγμα που υπέστη, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από μια σαφώς κατώτερης ποιότητας ομάδα. Το καλοκαίρι του 2021, ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από τη Βελέζ έφερε τριγμούς, με την αποχώρηση του Βλάνταν Μιλόγεβιτς από τον πάγκο και μια εσωστρέφεια που είχε ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ να χάσει ακόμα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο της επόμενης σεζόν.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος καλείται να διαχειριστεί ως ο νέος ιδιοκτήτης μια δύσκολη κατάσταση, όπως και ο Ματίας Αλμέιδα,ο οποίος εξέφρασε την πίστη του στο πλάνο της ομάδας. Η στάση των δυο ανδρών θα κρίνει την πορεία της Ένωσης φέτος, που έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η κατάκτηση του τίτλου μοιάζει μονόδρομος. Για να γίνει αυτό, πρέπει η ΑΕΚ να βελτιώσει την αγωνιστική της εικόνα, που δεν ήταν η αναμενόμενη σε κανένα από τα τέσσερα φετινά της παιχνίδια, και να κερδίσει πάλι η ομάδα του Αλμέιδα την εμπιστοσύνη των οπαδών, καθώς οι αποδοκιμασίες θύμισαν τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ