Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Τεντόγλου, ο Καρλ Λιούις και η μοναδική φορά που ο διάσημος Αμερικανός αγωνίστηκε στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)

Ο Φρέντερικ Κάρλτον Λιούις, όπως είναι το πλήρες όνομα του 63χρονου  – σήμερα  – Καρλ Λιούις, επανήλθε στην… ελληνική επικαιρότητα, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Μίλτο Τεντόγλου στο Παρίσι.

ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ

Ο Έλληνας πρωταθλητής έγινε ο δεύτερος άλτης στην ιστορία της διοργάνωσης, μετά τον θρυλικό Αμερικανό, που διατήρησε τον τίτλο του στο μήκος για δεύτερη συνεχόμενη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες 

Ο Καρλ Λιούις νίκησε τέσσερις φορές σερί στο αγώνισμα στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, από το 1984 στο Λος Άντζελες έως το 1996 στην Ατλάντα. 

ΛΙΟΥΙΣ

Ο Λιούις, λοιπόν, ο οποίος είναι ο κορυφαίος αθλητής στίβου του 20ου αιώνα, σύμφωνα με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, και συνολικά έχει κατακτήσει 10 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνίστηκε μία και μοναδική φορά στη χώρα μας. Ο ερχομός του  – τότε – είχε γίνει πρώτο θέμα σε τηλεόραση, ραδιόφωνα και εφημερίδες. Χαμός! 

Πέρασαν 34 ολόκληρα χρόνια από τις 7 Σεπτεμβρίου του 1990, όταν ο διάσημος Αμερικανός συμμετείχε στα 100μ. του τελικού των γκραν πρι στίβου, στο ΟΑΚΑ. Ο ερχομός του στην Αθήνα ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας ιδιωτών και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της εποχής σε όλο τον κόσμο έστρεψαν την προσοχή τους στην Αθήνα, περίπου δέκα ημέρες πριν από την απόφαση της ΔΟΕ για το ποια πόλη θα αναλάμβανε την διοργάνωση της «χρυσής» Ολυμπιάδας, το 1996, για την οποία υποψήφια ήταν (και) η ελληνική πρωτεύουσα.

Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση του Λιούις στον αγώνα του ΟΑΚΑ δεν ήταν και τόσο καλή. Αν συγκριθεί, μάλιστα, με τα χρήματα που εισέπραξε για τη συμμετοχή του, η εμφάνισή του ήταν απογοητευτική. Είχε τερματίσει τρίτος στα 100μ. με 10.12. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι πρώτος ήταν ο επίσης Αμερικανός Λιρόι Μπάρελ με 10.04, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο συμπατριώτης του Μαρκ Γουίθερσπουν με 10.11. 

Ο Λιούις ήρθε στην Αθήνα ως κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100μ. με 9.92. Εκείνο το ρεκόρ του καταρρίφθηκε το 1991 από τον Μπάρελ, ο οποίος έκανε 9.90.

ΛΙΟΥΙΣ

Εκείνες τις ημέρες, τον Σεπτέμβριο του 1990 στην Αθήνα ήταν και η αδελφή του Καρλ Λιούις, η Κάρολ. Πρωταθλήτρια του μήκους με μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Κάρολ είχε γιορτάσει τα γενέθλιά της στην ελληνική πρωτεύουσα, Στο παρελθόν είχε γραφτεί ότι ο Καρλ Λιούις είχε γενέθλια στην Αθήνα, κάτι που δεν ισχύει, διότι ο Αμερικανός γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1961. 

Το 1995 γράφτηκε σε ελληνικές εφημερίδες ότι θα ερχόταν και πάλι στην Αθήνα ο Λιούις για να τρέξει σε ένα μίτινγκ του ΣΕΓΑΣ, αλλά είχε γίνει λάθος. Λιούις είχε έρθει στην Αθήνα τότε, αλλά ο Μπράιαν Λιούις…

Στην φωτογραφία, δεξιά, οι Λιούις και Μπάρελ.

                                                                                                 Θ.Γ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ