Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το υπέρλαμπρο επίτευγμα της Κατερίνας Στεφανίδη στο Παρίσι – Σαν μετάλλιο… (ΦΩΤΟ)

Ανεξαρτήτως με το τι θα κάνει στον τελικό του επί κοντώ  στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η Κατερίνα Στεφανίδη ήδη έχει να επιδείξει ένα πολύ μεγάλο – για τον ελληνικό στίβο – κατόρθωμα. Σε τέσσερις συμμετοχές στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη (2012, 2016, 2021, 2024), η Στεφανίδη έχει να επιδείξει τρεις συμμετοχές στον τελικό του αγωνίσματός της σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις. Το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο το 2016 και η τέταρτη θέση το 2021 στο Τόκιο (το 2012 στο Λονδίνο είχε καταταγεί19η) είναι έως σήμερα ο λαμπρός απολογισμός της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αύριο Τετάρτη (7/8) θα δούμε τι θα κάνει η Κατερίνα στην τρίτη συμμετοχής της σε τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που έχουν να επιδείξει τρεις συμμετοχές σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, μιλάμε για ένα ολιγομελές κλαμπ, για το οποίο έχουν γραφτεί… τόμοι αθλητικής ιστορίας. Αρχίζουμε – χρονικά από την τελευταία – αθλήτρια που έχει να επιδείξει τρεις συμμετοχές σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων και μάλιστα σε συνεχόμενες διοργανώσεις. Πρόκειται για την πρώην πρωταθλήτρια του τριπλούν Όλγα Βασδέκη. 

Το τριπλούν γυναικών μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1996 στην Ατλάντα. Εκεί, η Βασδέκη ήταν 5η. Το 2000 στο Σίδνεϊ κατέλαβε την έβδομη θέση, ενώ το 2004 ήταν 11η. Έως και πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι καμία άλλη Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου, δεν είχε να επιδείξει ανάλογο κατόρθωμα. Τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τρεις τελικοί. Αναφερόμαστε στα αγωνίσματα που γίνονται εντός σταδίου.

ΒΑΣΔΕΚΗ

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι – χρονικά – η δεύτερη Ελληνίδα αθλήτρια που έχει να επιδείξει τρεις συμμετοχές σε τελικούς στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Μεγάλες Ελληνίδες πρωταθλήτριες του στίβου με μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν δύο συμμετοχές σε τελικούς στην διοργάνωση. Μεταξύ αυτών είναι η Αναστασία Κελεσίδου και η Μιρέλα Μανιάνι που έχουν δύο στα δύο σε δισκοβολία και ακοντισμό αντίστοιχα. Δύο συμμετοχές σε τελικούς, δηλαδή, δύο μετάλλια. 

ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ

Η Βούλα Πατουλίδου με τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχει να επιδείξει δύο τελικούς, το 1992 στην Βαρκελώνη και το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. με εμπόδια και το 1996 στην Ατλάντα και την δέκατη θέση στο μήκος. Οι πρώην πρωταθλήτριες της δισκοβολίας Κατερίνα Βόγγολη και Στέλλα Τσικούνα έχουν από δύο συμμετοχές σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην κατηγορία των ανδρών δεσπόζουν δύο μεγάλες μορφές του παρελθόντος. Ο Νίκος Σύλλας έχει τρεις συμμετοχές σε τελικούς της δισκοβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1836 στο Βερολίνο, το 1948 στο Λονδίνο και το 1952 στο Ελσίνκι. Τρεις συμμετοχές σε τελικούς Ολυμπιακούς Αγώνες έχει και ο Χρήστος Παπανικολάου στο επί κοντώ, το 1964 στο Τόκιο, το 1968 στο Μεξικό και το 1972 στο Μόναχο.

ΣΥΛΛΑΣ

Μεταξύ άλλων από δύο συμμετοχές σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων έχουν ο Κώστας Γκατσιούδης στον ακοντισμό (1996, 2000), καθώς και οι Ολυμπιονίκες Μίλτος Τεντόγλου και Εμμανουήλ Καραλής σε μήκος και επί κοντώ αντίστοιχα. ]

Ντρισμπιώτη και Παπαμιχαήλ

Στα αγωνίσματα του βάδην και φυσικά στον μαράθωνιο δεν υπάρχουν πρκριματικά. Ως εκ τούτου η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί επιτυχία.

Τρεις συμμετοχές, λοιπόν, σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν στα αγωνίσματα του βάδην η Αντιγόνη Ντρσισμπιώτη και ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ. 

                                                                                          Θ.Γ.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ