Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο εκπληκτικός Ντίαζ Φόρτουν, η τρίτη επίδοση όλων των εποχών στο τριπλούν και το χαμένο πριμ για τον Μίλτο Τεντόγλου

Και το όνομα αυτού: Τζόρνταν Αλεχάντρο Ντίαζ Φόρτουν. Τριπλουνίστας, 23 ετών, ο οποίος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της προτελευταίας ημέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ρώμης.

Ο νεαρός άλτης, ο οποίος γεννήθηκε στην Αβάνα, αλλά στην Ρώμη αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την Ισπανία, πήδησε 18μ.18 (ρεκόρ αγώνων), επίδοση που είναι η τρίτη καλύτερη όλων των εποχών στο αγώνισμα, πίσω από 18μ.29 (1995) του Έντουαρντς (Μ. Βρετανία) και το 18μ.21 (2015) του Τέιλορ (ΗΠΑ).

Α

Με την επίδοση αυτή ο Ντίαζ Φόρτουν προηγείται στην «μονομαχία» για το πριμ που δίνει για πρώτη φορά φέτος η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Ο καλύτερος αθλητής και η καλύτερη αθλήτρια σε κάθε τομέα αγωνισμάτων του στίβου θα εισπράξει 50.000 ευρώ.

Στον τομέα των αλμάτων, ο πρώην Κουβανός και νυν Ισπανός με το 18μ.18 στο τριπλούν συγκέντρωσε 1.292 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία που υπάρχει και άφησε εκτός… πριμ τον Μίλτο Τεντόγλου, ο οποίος με 8.65 έχει 1.281 βαθμούς. Ο Ντίαζ Φόρτουν «κινδυνεύει» μόνο από τον Ολυμπιονίκη του επί κοντώ Μόντο Ντουπλάντις, ο οποίος αγωνίζεται απόψε (Τετάρτη) στον τελικό του αγωνίσματός του. Για να πάρει το πριμ ο Σουηδός χρειάζεται επίδοση υψηλότερα από τα 6μ.10, κάτι που δεν είναι εύκολο ακόμα για τον παγκόσμιο ρέκορντμαν του αγωνίσματος (6μ.24).

Το ασημένιο μετάλλιο στο τριπλούν πήρε ο Πορτογάλος Πέδρο Πιτσάρδο με 18μ.04, ενώ τρίτος ήταν ο Γάλλος Τόμας Γκογκουά με 17μ.39.

Για να την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι προπονητής του Ντίαζ είναι ο Κουβανός Ιβάν Πεδρόσο, το ίνδαλμα του Μίλτου Τεντόγλου. 

                                                                                                                            Θ.Γ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ