Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποινή 17 μηνών φυλάκισης με αναστολή στον Μπέρνι Έκλεστοουν

Το βρετανικό δίκτυο BBC αποκάλυψε σήμερα (12/10) ότι ο Μπέρνι Έκλεστοουν, πρώην εμπορικός διευθυντής της Formula 1, ομολόγησε στο δικαστήριο Southwark Crown ότι το 2015 απέκρυψε από τις βρετανικές εφοριακές αρχές ποσό 463 εκατομμυρίων ευρώ που κατείχε σε καταπίστευμα στη Σιγκαπούρη.

Η μέγιστη ποινή που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα φτάνει, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τη φυλάκιση 10 ετών σε συνδυασμό με χρηματικό πρόστιμο. Η ομολογία του 92χρονου Βρετανού έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση του δικαστηρίου, όμως το σημαντικότερο ελαφρυντικό ήταν πως οι δικηγόροι του Έκλεστοουν ήρθαν σε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για πολιτικό συμβιβασμό ύψους 652 εκατομμυρίων λιρών (755,5 εκατομμυρίων ευρώ) για την κάλυψη των απλήρωτων φόρων, τόκων και προστίμων που βάραιναν τον Έκλεστοουν κατά τα τελευταία 18 χρόνια.

Πριν από τη σημερινή του ομολογία, ο Έκλεστοουν τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει αθώος ενώπιον του δικαστηρίου Westminster Magistrates Court της Βρετανίας, μετά την ανακάλυψη από τις βρετανικές εφοριακές αρχές του καταπιστεύματός του σε τράπεζα της Σιγκαπούρης. Το καταπίστευμα των 463 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να είχε δηλωθεί μεταξύ της 13ης Ιουλίου και 5ης Οκτωβρίου 2015, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη από την πλευρά του Βρετανού μεγιστάνα.

Η δικηγόρος του Έκλεστοουν, Κλερ Μοντγκόμερι, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Standard πως ο πρώην ισχυρός άνδρας της Formula 1 «μετανιώνει πικρά τα γεγονότα που οδήγησαν στην ποινική του δίωξη. Δεν είχε την πρόθεση να διαφύγει την πληρωμή φόρων, και πάντοτε ήταν πρόθυμος να καταβάλλει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Είναι γνωστό ότι δεν ήξερε την ακριβή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει – δεν γνώριζε, με λίγα λόγια, τι έπρεπε να απαντήσει στην HMRC (σ.σ.: βρετανική εφορία) και θα έπρεπε να είχε δηλώσει ‘δεν ξέρω’ αντί για ‘όχι’ (σ.σ.: ότι είναι αθώος). Τώρα η υγεία του είναι εύθραυστη. Όλη η υπόθεση προκάλεσε ιδιαίτερο άγχος σε εκείνον και σε όσους τον αγαπούν».

Ο Έκλεστοουν υπήρξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Formula One Group, με λίγα λόγια διευθυντής του εμπορικού σκέλους του σπορ, επί δεκαετίες. Είχε μπει σε αυτό ως ιδιοκτήτης της ομάδας Brabham τη δεκαετία του 1970 , και την επόμενη ανελίχθηκε σε ηγέτη της FOCA (του συνδέσμου των ομάδων) και εν συνεχεία στη διοίκηση του σπορ.
Επί σειρά ετών είχε αγαστή συνεργασία με τη FIA για τον έλεγχο των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, και σε όλη αυτή τη διάρκεια τη γιγάντωσε τόσο σε απήχηση όσο και στα οικονομικά της μεγέθη. Απώλεσε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Formula 1 το 2017, όταν η αμερικανική Liberty Media αγόρασε τα εμπορικά δικαιώματα του σπορ. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια λίρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ