Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι προτάσεις της ΑΕΚ για την κλήρωση των πλέι οφ και η τελική απόφαση – Καραπαπάς: «Δεν μας λυπάστε;»

Ένα από τα θέματα του σημερινού Δ.Σ. της Super League 1 ήταν η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος και η ΠΑΕ ΑΕΚ επανέφερε στο τραπέζι μια πρόταση που είχε κάνει και μέσω επιστολής της προς τη διοργανώτρια. Ο λόγος για την κλήρωση των πλέι οφ του πρωταθλήματος της νέας σεζόν και πώς θα εξασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Την πρόταση της ΑΕΚ ανέπτυξε ο διευθύνων σύμβουλος και Α’ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Κοσμάς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Βασικοί άξονες της πρότασής μας είναι δύο, στα πλαίσια πάντα της προσπάθειας για διαφάνεια και αξιοπιστία ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες, όπως συνέβη στην κλήρωση των πλέι οφ του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε. 

Η μία λύση είναι να πραγματοποιηθεί η κλήρωση αμέσως μετά από αυτή της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στη θέση που θα καταλάβει κάθε ομάδα στην κανονική διάρκεια, δηλαδή για τα πλέι οφ από το 1 έως το 6 και για τα πλέι άουτ από το 7 έως το 14. 

Αν αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τεχνικά, λόγω των κλειδαρίθμων που θα χρειαστούν εφόσον προκύψουν θέματα ασφαλείας ή εντοπιότητας όταν διαμορφωθεί η κατάταξη, όπως για παράδειγμα να συμπέσουν ΠΑΟΚ και Άρης, η δεύτερη λύση είναι να γίνει η κλήρωση μετά το τέλος της κανονικής διαρκείας, αλλά χειροκίνητα όπως στις διεθνείς διοργανώσεις, με μπαλάκια που θα τα τραβήξουν οι εκπρόσωποι των ομάδων, ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η παρωδία που ζήσαμε στα περσινά πλέι οφ. 

Και σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να υπάρξουν κλειδάριθμοι. Δεν νομίζω κάποιος να έχει αντίρρηση να θέσουμε ασφαλιστικές δικλείδες, με σκοπό τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας και την εξαφάνιση των υπονοιών και των περίεργων σεναρίων».

Μάλιστα, όταν ο Κώστας Καραπαπάς είπε στον Κοσμά «ας το αφήσουμε για μεταγενέστερο χρόνο, δεν μας λυπάστε να συζητάμε για σενάρια και κλειδάριθμους τέλος Ιουνίου;», εκείνος του απάντησε: «Την ΑΕΚ δεν την λυπήθηκε κάνεις που παραλίγο να μας βάλουν να παίξουμε δέκα σερί ματς εκτός έδρας!».

Τελικά, αποφασίστηκε το αρμόδιο τμήμα της Λίγκας να καταρτήσει πλάνο πιθανής υλοποίησης για τρία σενάρια (το τρίτο προέκυψε έπειτα από τη συζήτηση που έγινε) και η τελική απόφαση να παρθεί στο επόμενο Δ.Σ., αφού πρώτα εξεταστούν και συζητηθούν τα θετικά και τα αρνητικά όσον αφορά την υλοποίηση καθενός από αυτά.

Τα τρία σενάρια είναι: α) κλήρωση των πλέι οφ (με αριθμούς κατάταξης) ταυτόχρονα με αυτήν για την κανονική διάρκεια, β) κλήρωση μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της σεζόν, αλλά με μπαλάκια και γ) πλήρως ηλεκτρονική κλήρωση (στην οποία θα μπουν όλες οι παραμετροποιήσεις και οι κλειδάριθμοι), αλλά με την παραγωγή πολλών σεναρίων-αποτελεσμάτων (να προκύψουν, δηλαδή, από αυτή π.χ. 10 ή 20 πιθανά προγράμματα) και στη συνέχεια με αριθμημένο μπαλάκι να καθοριστεί ποιο από αυτά θα αποτελέσει το τελικό πρόγραμμα των πλέι οφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ