Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΒΙΝΤΕΟ – Στους «16» η Γαλλία με «killer» Εμπαπέ…

Με το μεγάλο της αστέρι, Κιλιάν Εμπαπέ , να σκοράρει δύο φορές, η Γαλλία νίκησε 2-1 τη Δανία στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου στο στάδιο «974» της Ντόχα κι έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε μαθηματικά την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ του Κατάρ. Οι Δανοί, με ένα βαθμό στο ενεργητικό τους (0-0 με την Τυνησία) θα τα παίξουν όλα για όλα την επόμενη Τετάρτη (30/11) εναντίον της Αυστραλίας, σε αγώνα που θέλουν αποκλειστικά και μόνο τη νίκη.

Στην 4η αναμέτρηση με τους Δανούς σε τελική φάση Μουντιάλ η κάτοχος του τροπαίου, Γαλλία, νίκησε για 2η φορά τους Σκανδιναβούς, μετά το 1998, έχοντας τον Εμπαπέ σε μεγάλη βραδιά. 

Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν σκόραρε δύο φορές στο β΄ μέρος, έφτασε τα 31 γκολ με την φανέλα της Εθνικής (άφησε πίσω τους Παπέν και Φοντέν), ενώ έγινε ο δεύτερος σκόρερ των «τρικολόρ» σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου με 7 τέρματα, πίσω από τον Ζιστ Φοντέν.

Η Γαλλία έδωσε χώρο στο ξεκίνημα στους Δανούς, έχοντας το μυαλό της περισσότερο στις αντεπιθέσεις. Στην πρώτη οργανωμένη που έκανε στο 13΄ απείλησε την εστία του Σμάιχελ με την κεφαλιά του Βαράν να σταματά στον Μάλε, ο οποίος βρέθηκε στο ύψος της μικρής περιοχής κι απομάκρυνε τη μπάλα.

Στο 22΄ ο Αντρέας Κρίστενσεν σταμάτησε με φάουλ (κίτρινη κάρτα) τον Εμπαπέ , που έφευγε μόνος του με μέτωπο προς την περιοχή του Σμάιχελ. Το φάουλ εκτελέστηκε κι ο Δανός γκολκίπερ επενέβη σωτήρια στη γυριστή κεφαλιά του Ραμπιό.

Όσο περνούσε και η Δανία δεν μπορούσε ν΄ απειλήσει στο διάστημα που είχε την κατοχή της μπάλας, η Γαλλία άρχισε να βγαίνει περισσότερο στην επίθεση και να… ψάχνει αυτή περισσότερο το γκολ.

Με τη συμπλήρωση του ημιώρου ο Εμπαπέ  έκανε το γύρισμα από αριστερά, με τον Κουντέ να πιάνει το συρτό διαγώνιο σουτ και στέλνει τη μπάλα στα πόδια του Χόιμπιεργκ και μετά στην αγκαλιά του Σμάιχελ. Ο κίπερ της Νις απέκρουσε με τα πόδια στο 36΄ το σουτ του Γκριεζμάν από αρκετά πλάγια.

Η μοναδική καλή στιγμή των Σκανδιναβών στο πρώτο μέρος σημειώθηκε στο 37΄ με το σουτ του Κορνέλιους από πλάγια θέση να φεύγει άουτ. Πέντε λεπτά πριν από το ημίχρονο, από το γύρισμα του Ντεμπελέ, ο Εμπαπέ βρέθηκε εντελώς αμαρκάριστος στο σημείο του πέναλτι, αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν απελπιστικά άστοχο.

Η εικόνα του ματς ήταν εντελώς διαφορετική στο β΄ μέρος, καθώς η Δανία ήταν υποχρεωμένη να ρισκάρει για να πάρει τη νίκη. Οι Γάλλοι με υπομονή στο παιχνίδι τους περίμεναν τους αντιπάλους τους κάτω από τη μεσαία γραμμή και στο 56΄ ο Εμπαπέ  έφυγε γρήγορα στην αντεπίθεση, μπήκε στην περιοχή όπου έπιασε το δυνατό αριστερό σουτ που βρήκε σε ετοιμότητα τον Σμάιχελ.

Τεράστια ευκαιρία έχασε ο Γκριεζμάν στο 60΄ για να βάλει μπροστά στο σκορ τη Γαλλία. Ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης βρέθηκε απέναντι από τον Σμάιχελ και με το καλό του πόδι (αριστερό) αστόχησε απελπιστικά.

Ένα λεπτό μετά, όμως, δε συνέβη το ίδιο και με τον Εμπαπέ . Σε μία νέα γρήγορη αντεπίθεση των πρωταθλητών κόσμου, ο Εμπαπέ  έδωσε στον Ερνταντέζ, ο τελευταίος γύρισε τη μπάλα και ο στράικερ της Παρί Σεν Ζερμέν με το 30ό του γκολ με την φανέλα της Εθνικής και το 2ο στο Μουντιάλ, «έγραψε» το 1-0 στο 61΄.  

Δεν χάρηκαν για πολύ οι «τρικολόρ», καθώς στο 68΄ η Δανία έφτασε στην ισοφάριση με την κεφαλιά του Αντρέας Κρίστενσεν (προηγήθηκε κόρνερ από τον Έρικσεν και κεφαλιά-πάσα του Άντερσεν) στην 60ή του συμμετοχή με το εθνόσημο.

Με καλύτερη ψυχολογία μετά την ισοφάριση, οι Σκανδιναβοί «άγγιξαν» την ανατροπή στο 73΄, αλλά ο Λιορίς έκανε σωτήρια επέμβαση στο σουτ του Μέλε μέσα από την περιοχή.

Το ματς είχε ανοίξει για τα καλά μετά το γκολ των Δανών και στο 78΄ χάθηκε μία ακόμη κλασική ευκαιρία, αυτή την φορά για τη Γαλλία. Από το κόρνερ του Γκριεζμάν, ο Τσουαμενί έπιασε την κεφαλιά κι ενώ η μπάλα είχε πορεία προς τα δίχτυα, βρήκε στην πλάτη του Μέλε και κατέληξε κόρνερ.

Στο 81΄ από το γύρισμα του Ντόλμπεργκ, ο Μπρεθγουέϊτ με πλασέ στο πρώτο δοκάρι έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ. Τέσσερα λεπτά πριν από το 90΄ ο Κιλιάν Εμπαπέ  «χτύπησε» για δεύτερη φορά κι από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα μετά από σέντρα του Γκριεζμάν, για το τελικό 2-1. 

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)

Κίτρινες : Κουντέ – Αντρέας Κρίστενσεν, Κορνέλιους

Οι συνθέσεις:

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Λιορίς, Κουντέ, Βαράν (75΄ Κονατέ), Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριεζμάν (90΄+3 Φοφανά), Εμπαπέ , Ζιρού (63΄ Τιράμ), Ντεμπελέ (75΄ Κομάν)

ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Νίλσον, Αντρέας Κρίστενσεν, Άντερσεν, Μέλε, Έρικσεν, Χόιμπιερκ, Ράσμους Κρίστενσεν (90΄+2 Μπαχ), Ντάμσγκααρντ (73΄ Ντόλμπεργκ), Κορνέλιους (46΄ Μπρεθγουέϊτ), Λίντστρεμ (85΄ Νόργκααρντ)  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ