Μετάβαση στο περιεχόμενο

Formula 1: Η Ferrari δηλώνει πως… επέστρεψε

Τα τελευταία χρόνια, η Scuderia Ferrari ξεκινούσε τις αγωνιστικές σεζόν της Formula 1 με ένα βασικό μειονέκτημα, που ήταν η ισχύς του κινητήρα. Πίσω στο 2020 είχε πραγματοποιήσει μυστική συμφωνία με την FIA σχετικά με τη χρήση της μονάδας ισχύος, μετά από έρευνα της παγκόσμιας ομοσπονδίας σχετικά με τη νομιμότητά του κινητήρα με τον οποί έτρεξε το 2019. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ιταλική ομάδα που συνολικά έχασε μεγάλη απόδοση ως αποτέλεσμα.

Για το 2022 η Ferrari έχει θέσει νέους στόχους και επιθυμεί να επιστρέψει στην κορυφή του σπορ. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα έγιναν μεγάλες αλλαγές στη μονάδα ισχύος, με στόχο να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Επιπλέον, η Scuderia ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα εξέλιξης με τον επίσημο προμηθευτή της καυσίμων και λιπαντικών Shell, ώστε να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία του θερμικού κινητήρα με τα νέα καύσιμα Ε10. Aπό φέτος και μέχρι το τέλος του 2025 οι μονάδες ισχύος έχουν παγώσει όσον αφορά την εξέλιξη.

Με τις χειμερινές δοκιμές του 2022 να έχουν ολοκληρωθεί, είμαστε λίγα 24ωρα μακριά από την έναρξη της νέας σεζόν και ο επικεφαλής της Ferrari, Ματία Μπινότο, είναι αισιόδοξος πως η μονάδα ισχύος που φορά η F1-75 είναι ισάξια των Mercedes και Honda: «Γνωρίζοντας πως από φέτος η εξέλιξη των κινητήρων θα παγώσει, ήταν σημαντικό να ξεκινήσουμε τη χρονιά δίχως να έχουμε διαφορά στην απόδοση σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς είχαμε 20-25 ίππους λιγότερη ισχύ και αυτό θέλαμε να το εξαλείψουμε.

Προς το παρόν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε στην πίστα τι ισχύει, καθώς οι μετρήσεις από τα GPS μας έχουν συγκεκριμένη ακρίβεια, αλλά δεν μας δίνουν την πλήρη εικόνα. Επηρεάζονται επίσης και από το βάρος των μονοθεσίων, οπότε οι εκτιμήσεις είναι δύσκολες. Πρέπει να ψάξεις συγκεκριμένους γύρους για μετρήσεις. Συνήθως περιμένουμε να περάσουν τρεις ή τέσσερις αγώνες, διότι τα περισσότερα δεδομένα δίνουν πιο ακριβείς μέσους όρους. Από τα λίγα που είδαμε στις δοκιμές και σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις μας, είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους. Σίγουρα δεν είμαστε πίσω τους».

Mattia Binotto

Η Ferrari παρά την άκρως θετική εμφάνιση στις χειμερινές δοκιμές, προσπαθεί να μην χρίζει τον εαυτό της φαβορί. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, βέβαια, της F1-75, o Μπινότο είχε δηλώσει πως θέλει το κόκκινο μονοθέσιο να μάχεται για νίκες σε κάθε αγώνα.

Ωστόσο για το Μπαχρέιν, ο Ιταλός κρατά μικρό καλάθι: «Θα είμαστε ανταγωνιστικοί πιστεύω στον πρώτο αγώνα, όμως δεν γνωρίζω αν θα είμαστε δύο δέκατα μπροστά ή πίσω. Θα είμαστε σε ένα επίπεδο που θα μπορούμε να αγωνιστούμε για τις πρώτες θέσεις. Η Red Bull δείχνει πολύ δυνατή, ειδικά ο Φερστάπεν, οπότε μπορεί να είναι μπροστά μας ή πίσω μας. Ας δούμε όμως καλύτερα τις διαφορές μετά από 4-5 αγώνες».

 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ