Μετάβαση στο περιεχόμενο

4 ιδιαίτερα αθλήματα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και από το 1896 διεξάγονται κάθε χρόνο, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα πιο διαδεδομένα αθλήματα όπως το τρίαθλο, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο των στοιχημάτων σε πολλές ιστοσελίδες όπως η https://www.betsson.gr/el/stoixima. Όμως, υπάρχουν ορισμένα αγωνίσματα τα οποία ήταν μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά σταδιακά καταργήθηκαν. Ορισμένα από αυτά μπορείτε να δείτε παρακάτω.

 

1. Σκοποβολή με περιστέρια

Ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η σκοποβολή. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το άθλημα αυτό έχει γίνει αγαπητό χάρις στην Άννα Κορακάκη που διαπρέπει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ενώ στις μέρες μας οι αθλητές χρησιμοποιούν έναν στόχο για να δείξουν τις δεξιότητές τους στο σημάδι, το 1896, οι αθλητές σημάδευαν πήλινα περιστέρια που αφήνονταν ελεύθερα στον ουρανό.

Όμως, τα πράγματα άλλαξαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 όπου και χρησιμοποιήθηκαν ζωντανά περιστέρια. Σύντομα, η επιτροπή έκρινε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η χρήση ζωντανών περιστεριών και έτσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 ο στόχος των αθλητών ήταν τα χάρτινα ομοιώματα ελαφιών.

 

2. Αναρρίχηση

Μεταφερόμαστε και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 όπου περιλάμβαναν άλλο ένα ιδιαίτερο άθλημα, την αναρρίχηση με σκοινί. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν αναγνωρίστηκε ως επίσημο γεγονός, συνέχισε να υφίσταται έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932.

Κύρια στοιχεία προς αξιολόγηση σε αυτό το άθλημα ήταν το στιλ αναρρίχησης, αλλά και η ταχύτητα, καθώς οι διαγωνιζόμενοι προσπαθούσαν να φτάσουν στην κορυφή. Η πιο αξιοσημείωτη νίκη ήταν αυτή του George Eyser το 1904, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει, παρά το ξύλινο πόδι του.

 

3. Συγχρονισμένη κολύμβηση για ένα άτομο

Όλοι γνωρίζουμε ότι η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα γυναικείο ομαδικό άθλημα που διεξάγεται σε μια πισίνα. Όμως, τα πράγματα δεν ήταν έτσι από την αρχή. Πιο συγκεκριμένα, το άθλημα αυτό εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 και ήταν ένα ατομικό άθλημα. Στόχος του εκάστοτε διαγωνιζόμενου ήταν να είναι συγχρονισμένος με τη μουσική και όχι με τους συναθλητές του.

Όμως, από το 1992 και μετά, το άθλημα πήρε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή έγινε ομαδικό. Αυτό που ισχύει από τότε είναι το γεγονός ότι μπορούν να συμμετάσχουν μόνο γυναίκες.

 

4. Μονομαχία

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που γνώρισαν την μονομαχία μέσα από την Άγρια Δύση ως το πιο δημοφιλές μέσο τακτοποίησης λογαριασμών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906, έγινε προσπάθεια να καθιερωθεί και επίσημα ως αγώνισμα. Φυσικά, οι συμμετέχοντες δεν πυροβολούσαν ο ένας τον άλλον. Αντίθετα, υπήρχαν τοποθετημένες πλαστικές κούκλες, σε απόσταση 20-30 μέτρων, οι οποίες ήταν ντυμένες με καπαρντίνες για να είναι πιο αληθοφανείς. Πλέον, η μονομαχία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τα Ολυμπιακά Αθλήματα, παρόλο που σε αρκετές έρευνες που έχουν γίνει, πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να το δουν να αναβιώνει με την ίδια ή κάποια πιο σύγχρονη μορφή.

Σε γενικές γραμμές, τα αθλήματα που περιλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανανεώνονται τακτικά προκειμένου να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις τάσεις κάθε εποχής. Όμως, τα βασικά αγωνίσματα παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και τις εποχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ