Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς ο ΠΑΟΚ μπορεί να προβιβαστεί στο Europa League ή να κερδίσει γύρο στο Conference League!

Ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις από τον 2ο προκριματικό του Europa Conference League. Όμως, ανάλογα με την έκβαση των φετινών Champions League, Europa League, Premier League και La Liga, μπορεί να προβιβαστεί! Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Ένα από τα σενάρια, που περιλαμβάνουν τον ΠΑΟΚ, έχει να κάνει με αλλαγή διοργάνωσης. 

Βασική προϋπόθεση είναι να εφαρμοστεί παντού αυτό που αναφέρει ο κανονισμός του Europa League για το εισιτήριο του κατόχου του Europa Conference League και μιλάει για προτεραιότητα που δίνεται «στους Κυπελλούχους στο Europa League και στο κυρίως ταμπλό του Europa Conference League (ή στους συλλόγους που τον αντικαθιστούν, αν έχει προκριθεί στο Champions League)». Η διατύπωση της UEFA είναι τέτοια που δεν επηρεάζει τον ΠΑΟΚ η κατάκτηση ή η απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού τερμάτισε στη 2η θέση της Super League 1 κι έτσι απολαμβάνει ούτως ή άλλως τα προνόμια του Κυπελλούχου. 

Αν κατακτήσει το Κύπελλο ο Ολυμπιακός, βάσει κανονισμού οι ερυθρόλευκοι πρέπει να παραχωρήσουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο του Κυπελλούχου στον 2ο του πρωταθλήματος (εν προκειμένω στον ΠΑΟΚ) για να κρατήσουν εκείνο του πρωταθλητή Ελλάδας που δίνει συμμετοχή σε ανώτερη διοργάνωση (προκριματικά του Champions League). Αυτό σημαίνει ότι αν όντως οι κενές θέσεις που θα προκύψουν στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League καλυφθούν από εισιτήρια Κυπελλούχων (ή των αντικαταστατών τους), τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να αλλάξει διοργάνωση σε περίπτωση που η Τσέλσι κατακτήσει το Champions League και τερματίσει 5η στην Premier League και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτήσει το Europa League ή η Βιγιαρεάλ κατακτήσει το Europa League και τερματίσει 5η ή 6η στη La Liga. 

Μπορεί να γίνει; Η αλήθεια είναι πως έπειτα από τη νίκη της Τσέλσι επί της Λέστερ την Τρίτη δεν είναι πολύ πιθανό οι μπλε να χάσουν την 3η ή έστω την 4η θέση της Premier League από τις «αλεπούδες» και από τη Λίβερπουλ. Για να συμβεί αυτό η Λέστερ και η Λίβερπουλ, που βρίσκονται ένα βαθμό πίσω από την Τσέλσι, πρέπει να περιμένουν απώλεια βαθμών των Λονδρέζων στην έδρα της Άστον Βίλα και να τους προσπεράσουν με εντός έδρας νίκες επί των Τότεναμ και Κρίσταλ Πάλας αντιστοίχως. 

Από εκεί και πέρα, οι Λονδρέζοι στον τελικό του Champions League κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι θα τα δώσουν όλα και κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Επιπλέον, αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κατακτήσει το Europa League, ο ΠΑΟΚ θέλει την τελευταία αγωνιστική στην Ισπανία η Βιγιαρεάλ να προσπεράσει είτε τη Ρεάλ Σοσιεδάδ είτε τη Μπέτις που βρίσκονται ένα βαθμό πιο πάνω. Το «κίτρινο υποβρύχιο» αγωνίζεται εκτός έδρας με τη Ρεάλ που διεκδικεί τον τίτλο, η Ρεάλ Σοσιεδάδ εκτός έδρας με την Οσασούνα και η Μπέτις εκτός έδρας με τη Θέλτα. Πρακτικά, η μεγάλη ελπίδα του ΠΑΟΚ επαφίεται στη Γιουνάιτεντ και όχι στο να τερματίσει η Βιγιαρεάλ σε θέση Europa League στη La Liga.

Πώς ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει έναν γύρο στο Europa Conference League

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται να επιβεβαιωθούν δύο συνθήκες για να αλλάξει διοργάνωση. Τι θα συμβεί, όμως, αν επιβεβαιωθεί μία εξ αυτών; Οι Θεσσαλονικείς μπορούν να ευνοηθούν ακόμα κι έτσι, αλλά όχι με αλλαγή διοργάνωσης, αλλά με προαγωγή κατά ένα γύρο στη διοργάνωση που ήδη βρίσκονται, στο Europa Conference League. Αρκεί να επιβεβαιωθεί η… σωστή συνθήκη και να μετατραπεί η άλλη.

Για να κερδίσει γύρο ο ΠΑΟΚ πρέπει η Τσέλσι να κατακτήσει το Champions League και να τερματίσει στην 5η θέση της Premier League κι η Βιγιαρεάλ να κατακτήσει το Europa League και να τερματίσει 7η στη La Liga.

Η κόντρα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού

Ο ΠΑΟΚ θέλει την Τσέλσι πρωταθλήτρια Ευρώπης κι εκτός τετράδας στην Αγγλία για να ευνοηθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο Ολυμπιακός δεν επιθυμεί αυτό το σενάριο για να ευνοηθεί ο ίδιος. Όλα θα κριθούν σε πρώτη φάση την Κυριακή, με το πέρας της Premier League και της La Liga. Σε δεύτερη φάση, την επόμενη εβδομάδα, όταν θα διεξαχθούν οι τελικοί του Europa League (26/5, 22:00) και του Champions League (29/5, 22:00).

Πηγή: sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ