Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόλος Κοβάλιβκα: Το προφίλ της πρωτάρας στην Ευρώπη αντιπάλου του Άρη

Την ουκρανική Κόλος Κοβάλιβκα θα αντιμετωπίσει ο Άρης στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League, μια εντελώς πρωτάρα στην Ευρώπη που ζει ένα τεράστιο όνειρο.

Η Κόλος Κοβάλιβκα ιδρύθηκε το 2012. Εκτοξεύθηκε αστραπιαία ως την πρώτη κατηγορία του ουκρανικού ποδοσφαίρου μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Στην πρώτη της παρουσία στην Premier Liga δε, κατάφερε να τερματίσει στην έκτη θέση, εξασφαλίζοντας ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και γράφοντας την πιο χρυσή –έως τώρα– σελίδα της σύντομης ιστορίας της.

Στον πάγκο των Ουκρανών κάθεται εδώ και 5,5 χρόνια ο 43χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ρούσλαν Κοστίσιν, ο οποίος καταθέτει στο ευρωπαϊκό κοινό τα διαπιστευτήρια του. Μισό χρόνο μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Κοστίσιν ξεκίνησε την προπονητική καριέρα από την Κόλος και είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εκπληκτική πορεία της ως τα “σαλόνια” όχι μόνο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά πλέον και του ευρωπαϊκού.

Η Κόλος είναι μια αμιγώς ουκρανική ομάδα, με μόλις τρεις ξένους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της. Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταγραφικά λειτουργεί μόνο με προσθήκες ελεύθερων παικτών, φτάνοντας σε σημείο να μην έχει ξοδέψει ρούβλι την τελευταία κρίσιμη τριετία, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο αξιοθαύμαστη την πορεία της. Το ίδιο, πάντως, ισχύει και με τις πωλήσεις, που σε καμία περίπτωση δεν τη βοηθούν να κρατήσει αποθέματα στα ταμεία της.

Στην έναρξη της φετινής σεζόν γνώρισε την ήττα από τη Σακχτάρ Ντόνετσκ με 3-1, με τον Ντένις Κοστίσιν, γιο του προπονητή, να σκοράρει το μοναδικό της γκολ. Η επόμενη αναμέτρηση που θα δώσει είναι προγραμματισμένη για το σαββατοκύριακο (12-13/9) πριν το παιχνίδι στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον Άρη (17/9).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Κοστίσιν είναι οπαδός του 4-2-3-1, το οποίο εναλλάσσει συχνά με το 4-1-4-1, ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα. Η Κόλος είναι γενικότερα μια ομάδα που δυσκολεύεται στο σκοράρισμα και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ως επιθετικό σημείο αναφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ