Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προκριματικά Champions League: Οριστικά ανίσχυρη η ΑΕΚ, ανοιχτό για ΠΑΟΚ!

Με το «διπλό» στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ έχει πλέον το πάνω χέρι για τη δεύτερη θέση που οδηγεί τη νέα σεζόν στον β’ προκριματικό του Champions League, στον οποίο, εφόσον τελικά συμμετάσχει η Ένωση, θα μπει στις 25 ή 26 Αυγούστου με μονό ματς.

Από εκεί και πέρα, θα συνεχίσει πάλι με μονό ματς στις 15 ή 16 Σεπτεμβρίου στον γ’ προκριματικό και αν περάσει κι από εκεί, μπαίνει στη μάχη των διπλών αγώνων των πλέι οφ που θα διεξαχθούν 22-23 και 29-30 Σεπτεμβρίου.

Ας μιλήσουμε, όμως, για τον αρχικό προκριματικό γύρο και το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, αφού πλέον οριστικά η ΑΕΚ μπαίνει ως ανίσχυρη στο Champions League.

Ήδη, μάλιστα, γνωρίζει τους 2 από τους 3 πιθανούς αντιπάλους της, αφού μετά την προτελευταία αγωνιστική στην Αυστρία και τη νίκη της Ραπίντ Βιέννης επί της Λίντσερ, «κλείδωσε» και η δεύτερη θέση.

Μία εξέλιξη όχι και τόσο θετική για την ΑΕΚ, η οποία, αν τερματίσει τελικά πάνω από τον ΠΑΟΚ, θα είναι στους ανίσχυρους στην κλήρωση της 10ης Αυγούστου για τον β’ προκριματικό γύρο του Champions League!

Ποιοι είναι οι πιθανοί αντίπαλοί της; Αυτή τη στιγμή είμαστε σίγουροι για τους 2 από τους 3.

Στους ισχυρούς θα είναι σίγουρα η Βικτορία Πλζεν (34.000 βαθμούς στο club ranking) και η Ραπίντ Βιέννης (22.000 βαθμούς στο club ranking).

Για την ώρα, η τρίτη ισχυρή είναι η Αλκμάαρ (18.500 βαθμούς στο club ranking), αλλά αυτό μπορεί ν’ αλλάξει, μιας κι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια ομάδα θα τερματίσει στη 2η θέση στο πρωτάθλημα της Τουρκίας. Κι εκεί είναι η ελπίδα του ΠΑΟΚ για το αν θα είναι στους ισχυρούς ή στους ανίσχυρους σε περίπτωση που τερματίσει αυτός δεύτερος (θα το αναλύσουμε στη συνέχεια).

Η ΑΕΚ, λοιπόν, με τους 16.500 βαθμούς, που έχει στο club ranking, θα είναι σίγουρα στους ανίσχυρους και γνωρίζει ήδη τους 2 από 3 τρεις αντιπάλους της.

Tι μένει να μάθουμε για έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα του β’ προκριματικού γύρου στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών; Ποια ομάδα θα τερματίσει 2η στην Τουρκία (που θα κρίνει και τη θέση του ΠΑΟΚ, αν τερματίσει αυτός δεύτερος) και ποια ομάδα θα τερματίσει 2η στην Κροατία που θα είναι δεδομένα η πιο ανίσχυρη από τις έξι.

Πάμε να δούμε το… χάος που επικρατεί στην Τουρκία.

1. Μπασακσεχίρ με 60 βαθμούς (21.500 στο club ranking)

2. Τραμπζονσπόρ με 58 βαθμούς (6.720 στο club ranking, αλλά και τιμωρία από την UEFA)

3. Σίβασπορ με 53 βαθμούς (6.720 στο club ranking)

4. Γαλατασαράι με 52 βαθμούς (23.500 στο club ranking)

5. Μπεσίκτας με 50 βαθμούς (54.000 στο club ranking)

Απομένουν 5 αγωνιστικές στην Τουρκία

Αν, λοιπόν, ισχύσει η τιμωρία της Τράμπζονσπορ, τότε θα πρέπει να δούμε ποια θα πάρει τη θέση της. Πρακτικά μόνο αν βγει στο Champions League η Σίβασπορ δεν θα αλλάξει η τριάδα των ισχυρών για την ΑΕΚ (δηλαδή αντίπαλοι θα είναι Πλζεν, Ραπίντ, Αλκμάαρ). Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η Αλκμάαρ θα πέσει στους ανίσχυρους και οι αντίπαλοι της ΑΕΚ θα είναι οι λζεν, Ραπίντ και Γαλατασαράι ή Μπεσίκτας.

Ο ΠΑΟΚ αν βγει 2ος, θα περιμένει τη Σίβασπορ για να ειναι ισχυρός.

Πάμε τώρα και στον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά θα μπει στις κληρώσεις με club ranking 21.000 βαθμούς. Κάτω από Βικτόρια Πλζεν και Ραπίντ Βιέννης, αλλά πάνω από την Αλκμάαρ.

Τι σημαίνει αυτό; Πως αν η Σίβασπορ πάρει το δεύτερο εισιτήριο από το πρωτάθλημα της Τουρκίας, ο Δικέφαλος του Βορρά θα είναι στους ισχυρούς και ο αντίπαλός του θα προκύψει από τις Αλκμάαρ, Σίβασπορ και τον 2ο της Κροατίας.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στην Τουρκία, τότε ο ΠΑΟΚ θα είναι στους ανίσχυρους και θα έχει τους ίδιους πιθανούς αντιπάλους με την ΑΕΚ (Πλζεν, Ραπίντ και Γαλατασαράι ή Μπεσίκτας).

Έχουμε γράψει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν πόσο σημαντική είναι η δεύτερη θέση και τι ισχύει, αλλά ας τα θυμηθούμε ξανά.

Σε περίπτωση πρόκρισης από τον β’ προκριματικό γύρο, η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ θα εξασφαλίσουν αυτόματα την είσοδό τους στους ομίλους του Europa League.

Σε περίπτωση αποκλεισμού, θα πάνε στον γ’ προκριματικό γύρο του Europa League (24 Σεπτεμβρίου ένα ματς).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ