Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΒΙΝΤΕΟ: 20 χρόνια από το ιστορικό Fair Play του Ντέμη στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ-Ιωνικός

Σαν σήμερα, στις 10 Μαΐου του 2000, η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, καθώς επικράτησε 3-0 του Ιωνικού στον τελικό στο ΟΑΚΑ.

Οι κιτρινόμαυροι ήταν το απόλυτο φαβορί απέναντι στην αξιόμαχη ομάδα του Όλεγκ Μπλαχίν.

Ο τελικός, ωστόσο, σημαδεύτηκε από μια σπάνια στιγμή ποδοσφαιρικού ήθους που επέδειξε ο Ντέμης Νικολαΐδης.

Στο 32’, με το σκορ στο 0-0, ο επιθετικός της ΑΕΚ σημείωσε γκολ με το χέρι. Κι ενώ ο διαιτητής Δούρος έδειξε σέντρα, ο Νικολαΐδης του έδειχνε ότι το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει, γιατί χρησιμοποίησε το χέρι του!

Το γκολ δεν μέτρησε τελικά, ενώ ο άσος του δικεφάλου πήρε το διεθνές βραβείο Fair Play δύο χρόνια αργότερα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Φρανκφούρτη.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του το 2011 ο Ντέμης ρωτήθηκε για εκείνη την ενέργειά του και το βραβείο Fair Play, με την απάντησή του να είναι αφοπλιστική: «Ήταν μια δικαίωση. Από πού να δικαιωθώ; Από το ελληνικό πρωτάθλημα που παίζαμε; Δεν μπορώ να διανοηθώ να γίνει κάτι άλλο. Δηλαδή θα ήμουν αυτή τη στιγμή και θα είχα κερδίσει ένα Κύπελλο, “κλέβοντας” τους παίκτες και την ομάδα του Ιωνικού; Θα κοιμόμουν ήσυχος; Δεν γίνεται, δεν το συζητάω. Δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση».

Η Ένωση, πάντως, συνέχισε να πιέζει και στο 37’ ο Νικολαΐδης πέτυχε κανονικό γκολ για το 1-0. Στο 77’ ο Πέτκοφ και στο 82’ ο Μαλαδένης βρήκαν δίχτυα για το τελικό 3-0. Αυτός ήταν ο μόνος τίτλος που κατέκτησε στην καριέρα του ο Γιάννης Παθιακάκης.

ΑΕΚ (Γιάννης Παθιακάκης): Ατματσίδης, Δέλλας, Τσίριτς (70′ Καραγιάννης), Νικολαΐδης, Ζήκος, Κασάπης, Κωνσταντινίδης (82′ Μαλαδένης), Λάκης, Καλιτζάκης (85′ Σαβέβσκι), Πέτκοφ, Καψής.

Ιωνικός (Όλεγκ Μπλαχίν): Στρακόσια, Παχατουρίδης (70′ Γυριχίδης), Νταρακλίτσης, Χάουγκλαντ, Ξανθόπουλος, Δεληγιάννης, Αφάς, Οφρυδόπουλος (75′ Λεντέσμα), Κομπαγιάσι (59′ Μουτσοντρίγκο), Μπρούστερ, Ρόμπερτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ