Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πένθος στην πισίνα – Εφυγε ο “πατριάρχης” της ελληνικής υδατοσφαίρισης

Βαρύ πένθος σκόρπισε στην υδατοσφαίριση, αλλά και στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού η απώλεια του Ανδρέα Γαρύφαλλου. Ο “πατριάρχης” του αθλήματος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 χρόνων.

Ο Ανδρέας Γαρύφαλλος άρχισε την ενασχόλησή του με την υδατοσφαίριση το 1943 στο Μικρολίμανο, τότε που το πόλο παιζόταν στη θάλασσα ακόμη και όχι στις πισίνες. Συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τον Εθνικό και την Εθνική ομάδα τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, ενώ στους κυανόλευκους υπήρξε και πρόεδρος.

Εχει οκτώ τίτλους στους Πανελληνίους κολυμβητικούς αγώνες, 18 πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης, 6 κύπελλα υδατοσφαίρισης, ενώ αγωνίστηκε 140 φορές με την Εθνική Ομάδα, στην οποία ήταν αρχηγός, όπως και στον “αυτοκράτορα” του αθλήματος.

Ο Γαρύφαλλος υπηρέτησε την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων και ως παίκτης – προπονητής ταυτόχρονα, ενώ ήταν και αρχηγός της… Μαζί της κατέκτησε δύο φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Επίσης, πέρασε από τον πάγκο και της Εθνικής Νέων Ανδρών, αλλά και από τον Άρη, την Κέρκυρα, τον Παναθηναϊκό, τη Χίο, και τον Ηρακλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ