Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πράγματα που δεν γνωρίζατε για το Μουντιάλ

Προσελκύει εκατομμύρια θεατές από όλον τον κόσμο και η ιστορία του είναι γεμάτη από γεγονότα και περίεργα περιστατικά. Αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές περιόδους για τους ποδοσφαιρόφιλους όλου του πλανήτη και η ένταση και οι συγκινήσεις που προσφέρει είναι όμοιες με εκείνες του στοιχήματος. Γιατί δύο πράγματα αγαπούν οι λάτρεις του ποδοσφαίρου: το stoixima live και τις μεγάλες διοργανώσεις.

Τα περίεργα και συχνά αστείο περιστατικά είναι αμέτρητα. Ξεκινώντας το γεγονός ότι ο πάλαι ποτέ αντιπρόεδρος της FIFA, ο Ιταλός Ottorino Barassi, αποφάσισε, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να πάρει το τρόπαιο από το μυστικό θησαυροφυλάκιο της τράπεζας και να το κρύψει σε ένα κουτί παπουτσιών κάτω από το κρεβάτι του για να εξασφαλίσει ότι οι Ναζί δεν θα το βρούνε, έως τότε που το  πολυπόθητο τρόπαιο κλάπηκε από μια δημόσια έκθεση στο Westminster Central Hall το 1966. Αν και οι κλέφτες απαίτησαν λύτρα ύψους 17.000 ευρώ, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κινητοποιηθεί με σκοπό για να τους εντοπίσουν και να ανακτήσουν το τρόπαιο. Το αστείο είναι ότι το κύπελλο βρέθηκε στο νότιο Λονδίνο από ένα σκυλί με το όνομα Πίκελς, το οποίο ανταμείφθηκε με παροχή τροφής σκύλου για όλη τη διάρκεια της ζωής του!

Όσον αφορά το τρόπαιο, γνώρισε πολλά διαφορετικά σχέδια σε όλη την ιστορία του. Ο Ιταλός γλύπτης Silvio Gazzaniga παρουσίασε τον τελικό σχεδιασμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού έγινε αποδεκτή η πρώτη από τις δύο παρουσιάσεις του. Αργότερα, ο καλλιτέχνης σχεδίασε επίσης το Κύπελλο UEFA και το Super Cup της UEFA. Αναπαριστώντας δύο άτομα που κρατούν την υδρόγειο, το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελείται από χρυσό 18 καρατίων. Οι νικητήριες ομάδες καταγράφονται στο κατώτερο στρώμα της βάσης και δεν θα υπάρχει πλέον χώρος για τους νικητές μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2038. Παλαιότερα το κύπελλο φυλάσσονταν από τη νικήτρια ομάδα μέχρι την τελική κλήρωση του επόμενου τουρνουά, ωστόσο αυτή η πρακτική έχει πάψει να εφαρμόζεται. Αντ’ αυτού, η νικήτρια ομάδα λαμβάνει πλέον ένα επιχρυσωμένο χάλκινο αντίγραφο του τρόπαιου. Το πρωτότυπο στεγάζεται μόνιμα στο Μουσείο του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου της FIFA στη Ζυρίχη (Ελβετία).

 

Το πρώτο τουρνουά

Ο πρώτος διαγωνισμός για το Κύπελλο διοργάνωσε το 1930 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA). Νικητής ήταν η  ομάδα της Ουρουγουάης. Το πρώτο γκολ στην ιστορία του του Μουντιάλ μπήκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Αργεντινής στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, στις 30 Ιουλίου 1930. Το τουρνουά διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια από τότε, με εξαίρεση την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Παγκόσμιο Κύπελλο και αριθμοί

3200 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού) συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Η Βραζιλία έχει τους περισσότερους τίτλους: έχει κερδίσει 5 φορές. Η Ιταλία και η Γερμανία ακολουθούν από κοντά με 4 νίκες.

 

Ο γηραιότερος σκόρερ

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ο Roger Milla. Στο τουρνουά του 1994, ήταν 42 ετών και σημείωσε γκολ για το Καμερούν εναντίον της Ρωσίας. Ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν η Βραζιλία.

 

Ο πρώτος σκόρερ

Ο πρώην Γερμανός ποδοσφαιριστής Miroslav Josef Klose είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, αφού «έσπασε» το ρεκόρ του Βραζιλιάνικου Ρονάλντο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία. Το ρεκόρ του είναι 16 γκολ. Ο Klose σημείωσε 71 γκολ με τη γερμανική εθνική ομάδα. Είναι επί του παρόντος εργάζεται ως προπονητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ