Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελπίδες στον ΠΑΟ για τα 7 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας

Το σκεπτικό της απόφασης του 6ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην πρώτη έφεση που άσκησε συνολικά ο Παναθηναϊκός, για την «κομμένη» επιδότηση των 7 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας, αφήνει σοβαρές ελπίδες στους «πράσινους» για ανατροπή των δεδομένων στην επανεξέταση της υπόθεσης σε τρίτο βαθμό.

Εδώ, θα πρέπει πρώτα να επισημάνουμε πως οι «πράσινοι» έχουν δικαίωμα νέας έφεσης έως τις 16 Ιανουαρίου (όταν θα εξεταστεί από την Ολομέλεια και η όποια απόφαση θα είναι πλέον οριστική) και ήδη τα νομικά και «γηπεδικά» επιτελεία της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη είναι επί ποδός… πολέμου, ετοιμάζοντας τις κινήσεις τους. Οσο για το ποια «κομμάτια» του σκεπτικού της απόφασης -που έχει γίνει γνωστή εδώ κι έναν μήνα, αλλά παρέλαβαν στα χέρια τους προ ολίγων ημερών οι «πράσινοι»- πολλαπλασιάζουν τις ελπίδες του Παναθηναϊκού;

Το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού απέρριψε την αίτηση ανάκλησης που κατέθεσαν οι «πράσινοι», αλλά αυτό που φαίνεται πως τροποποιεί τα δεδομένα αφορά την αλλαγή ερμηνείας του νόμου σχετικά με τη δυνατότητα της Περιφέρειας Αττικής να χρηματοδοτεί αθλητικές εγκαταστάσεις, εάν δεν έχει έγκριση και ανάλογα κεφάλαια από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η πλειοψηφία του τμήματος έκρινε ότι, με βάση το άρθρο 25 του Ν. 4258/2014, οι Περιφέρειες μπορούν να χρηματοδοτήσουν την επέκταση ή την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων χωρίς η μεταβίβαση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από το κράτος «να απαιτείται να συνοδευτεί και από μεταβίβαση εκ του Κράτους των αναγκαίων, για την άσκησή της, πιστώσεων». Επί της ουσίας, δηλαδή, τονίζει πως είναι καθαρά στην κρίση της Περιφέρειας το τι θα πράξει. Αυτό το εμπόδιο ήταν βασικό βάσει της προηγούμενης απόφασης και το σκεπτικό δίνει πλέον τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να το ξεπεράσει.

Από εκεί και πέρα, το 6ο τμήμα ομόφωνα έκρινε ότι «η σύμβαση αντίκειται στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και ειδικότερα στις αρχές της οικονομικότητας και της αποδοτικότητας». Αυτό αφορά την «ημερομηνία λήξης» της άδειας λειτουργίας της Λεωφόρου, δηλαδή την περίφημη 5ετία του νόμου Καλαφάτη. Στο μεσοδιάστημα, εντούτοις, ψηφίστηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που επέκτεινε την πενταετία σε δεκαετία. Στοιχείο που δεδομένα θα χρησιμοποιήσει σίγουρα ο Παναθηναϊκός στην έφεσή του ως επιπλέον «όπλο» και ευελπιστεί να δικαιωθεί.

Το τρίτο σημείο-«κλειδί» στο σκεπτικό της απόφασης, που δίνει «πάτημα» στους «πράσινους» στην έφεση του τρίτου βαθμού, έχει να κάνει με τα κέρδη που μπορεί να έχει ο Ερασιτέχνης από το έργο. Το σκεπτικό της τελευταίας απόφασης επισημαίνει πως «… λαμβανομένου, επίσης, υπ’όψιν ότι σκοπός της εφαρμοστέας εν προκειμένω διάταξης του ν. 4258/2014 είναι η επιχορήγηση, μεταξύ άλλων, των αθλητικών σωματείων για την επίτευξη του σκοπού τους, ήτοι την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, από τα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει ότι η επίμαχη χρηματοδότηση, η οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο τμήμα αυτής για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου, εκπληρώνει τον σκοπό αυτό, καθώς δεν αποδεικνύεται με ποιον τρόπο το αιτούν (σ.σ. δηλαδή ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός) αντλεί οποιαδήποτε ωφέλεια, οικονομική ή άλλη, από τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού γηπέδου».

Εδώ, η παρέμβαση του Ερασιτέχνη θα είναι καταλυτική, αφού θα ξεκαθαριστεί απ’ τους ανθρώπους του Αθλητικού Ομίλου πως, με την ανάπλαση της Λεωφόρου, ο Ερασιτέχνης θα έχει μεγάλα κέρδη, διότι αφενός αυξάνει τα έσοδά του από τα εισιτήρια που θα κόβονται, αφετέρου θα βελτιωθούν και οι δικές του εγκαταστάσεις. sentragoal

 

 

 
 
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ